Komora iz srca hrasta 8 Izložba "Komora – iz srca hrasta" održana je 2012. godine u dvorani zagrebačke "Prosvjete". Prema riječima Čedomira Višnjića, autora izložbe, imala je dvostruki cilj, ukazati na ljepotu i vrijednost jednog malog dijela graditeljske baštine Banije i ponuditi slike njenog današnjeg stanja.

Ističući da su kuće, građene od hrastovine u autohtonom banijskom stilu, uspjele preživjeti dva rata, Čedomir Višnjić je rekao da period nakon "Oluje" predstavlja propadanje obezljuđene baštine, porijeklom iz prve četiri decenije prošlog vijeka.

Dodao je da je mnogo vremena tražio selo u kojem bi kuće mogle biti primjer gradnje i tako našao Komoru, selo na području Općine Dvor na putu prema Glini.

Kuće tokom više godišnjih doba fotografirao je Jovica Drobnjak.

cedomir visnjicČedomir Višnjić, politolog i historičar, rođen 1960. u Ogulinu. Bavi se historijom Srba u Hrvatskoj. Radio je u Ministarstvu kulture. Bio je predsjednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta”.
jovica drobnjakJovica Drobnjak, rođen 1966. godine u Gornjoj Ploči. Fotografijom se počinje baviti 1981. godine u fotogrupi u osnovnoj školi. Četiri godine kasnije maturira na Odjelu fotografskih tehnika Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Šesnaest godina radi kao fotograf u nekoliko hrvatskih tjednika i magazina, a posljednjih sedam godina djeluje kao samostalni fotograf.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc