prosvjeta u kg KRAGUJEVAC - Gosti Kragujevca i ovdašnjeg Udruženja Srba iz Hrvatske koje nosi ime Nikole Tesle bili su predstavnici Splita, Obrovca i Kistanja.

Dva udruženja, kragujevačko i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" iz Zagreba, pododbor Split, potpisali su Povelju o prijateljstvu.

Za goste iz Hrvatske i njihove kragujevačke domaćine u zgradi uprave Grada priređen je prijem.

Neki od gostiju iz Hrvatske u Kragujevcu borave posle više od tri decenije, poput Vesne Alač, načelnice Službe opštih poslova grada Splita.

Seća se vremena kada su Kragujevac i Split bili gradovi prijatelji i uspešno sarađivali na polju privrede. Predstavnici dva grada slažu se da je ovo korak ka ponovnom uspostavljanju tih veza.

Nakon što je, uz predznak nacionalizma Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" u Hrvatskog ilegalno preživljavalo, devedesetih je obnovljeno i danas ima čak 50 pododbora širom Hrvatske.

Cilj je sačuvati srpski jezik i pismo. Podršku u tome daju im njihovi kragujevački prijatelji iz Udruženja Srba iz Hrvatske "Nikola Tesla".

Prijateljski susret, tokom kojeg su predstavnici Udruženja "Nikola Tesla" iz Kragujevca i splitskog pododbora Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Zagreba potpisali Povelju o prijateljstvu, završen je na najlepši mogući način, uz pesmu Splićanki, Članica Prosvjetinog hora.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc