Čuvari srpske kulture i tradicije u dijaspori
Čuvari srpske kulture i tradicije u dijaspori
ČIKAGO - Folklorni ansambl „Soko“ iz Čikaga još jednu uspešnu sezonu zaokružio je krajem novambra jesenjim koncertom koji je održan u svečanoj sali sabornog hrama Svetog Vaskrsenja u severnom delu Čikagu. Svoja umeća u očuvanju srpske tradicije kroz pesmu i igru pokazale su grupe svih uzrasta koje deluju u ovom folklornom ansamblu. Bio je to pravi festival folklora za što su se, pored domaćina, pobrinuli i gosti – folklorne grupe iz drugih čikaških naselјa i folklorna grupa „Svetosavlјe“ iz grada Londona iz Kanade.

Prikazane su igre i pjesme i običaji iz skoro svih regija Srbije – od Kosova, istočne Srbije, Šumadije pa do Banata, ali i drugih krajeva gde žive Srbi kao što su igre iz Hercegovina, Dubrovnika i drugih.

Folklorni ansambl Soko najstarija je folklorna grupa u ovom delu Amerike i deluje više od pet decenijau okviru Srpskog sabornog hrama Svetog Vaskrsenja.

Trenutno okuplјa više od 350 članova različitih starosnih grupa - od najmlađe, predškolskog uzrasta, najbrojnije srednjoškolskog uzrasta pa do odraslih. Članovi Folklornog ansambla„Soko“ su najvećim delom iz severnog dela Čikaga.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc