UNIVERZALAN GOVOR O ZLU I GUBLjENјU ZAVIČAJA, O PRAVDI

Milos Bajic i Cedo Vukmirovic 7 copy
BEOGRAD
- "Nije Banija davala samo ratnike i težake koji su je čuvali i gradili već je davala i pesnike, i to dobre pesnike", istakao je Nikola Vujčić, jedan od najistaknutijih savremenih srpskih pjesnika, koji je rođen na Baniji , inače i antologičar, prevodilac i urednik, koji od početka studentskih dana živi i stvara u Beogradu, na predstavlјanju knjiga dvojice Banijaca – Čede Vukmirovića i Miloša Bajića, u nedjelјu, 4. decembra, u gotovo punoj sali Gradske opštine Novi Beograd.

"... Neki su na Baniji rođeni i ostajali da stvaraju", rekao je, između ostalog, Vujčić, "a neki su svoj 'dah zavičaja' poneli sa sobom u druge sredine..." Vujčić je naveo i njihova imena: Spiridon Jović (Petrinja 1801-Beč 1836, pjesnik, pripovjedač, jezikom blizak Vuku Karadžiću, značajan i po svom etnografskom spisu Etnografska slika slavonske vojne granice, 1835), Braća Micić (Ljubomir i Branko, tvorci neobičnog avangardnog zenitističkog pokreta), Žarko Jančić, Dušan Jerković, Jovanka Hrvaćanin, Đorđe Đurić, Dragan Božić, Miloš Kordić, Jelena Buinac, Mićo Jelić Grnović, Mihajlo Vujanić, Dragan Kordić, Nikola Korica, Milan Mirić, Nebojša Devetak, Milan Pađen, Velјko Stambolija, Ljuban Klobučar, Predrag Sireta Unski, "pa da tome nizu dodam i moju malenkost, koji su gradili svoje poetske svetove u različitim vremenima i okolnostima..."

Eto, tom nizu pridružio se na ovom književnom susretu i Čedo Vukmirović svojom prvom knjigom, igrokazom za djecu Pozorišni zec. Na susretu je predstavlјena i nova knjiga pjesama Kroz jutro probuđeno Miloša Bajića, petnaesta po redu. Obje knjige objavilo je Zavičajno udruženje Krajišnika "Nikola Tesla" Plandište, čiji je predsjednik Nikola G. Vezmar, inače i urednik knjiga, vodio kroz program promocije.

"... Pozorišni zec je igrokaz u stihovima. Rimovanim stihovima On je i poema. On je epsko-lirska poema. On je basna i bajka. On je sav kao da je iz naroda za narod...", rekao je, između ostalog, književnik Miloš Kordić, koji je govorio o Vukmirovićevoj knjizi. I nastavio o tome kako nit ove stihovane priče teče lagano. "Čitaocu, a možda i budućem gledaocu, odnosno čitaocu koji je odmah i gledalac, jer mu pred očima slike oživlјavaju, jer ga one vode, čitaocu dakle koji čita i prati ovu priču i kroz nju i predstavu, čas se zameću i zapliću tragovi radnje, čas im se zaplet otvara, pa se opet sve usložnjava i tako redom.

Što znači da Vukmirović svoju radnju vodi oprezno i vješto. Dramaturški je izoštrava ondje gdje je to neophodno, pa je onda smiruje i pušta da se radnja razvija i teče harmonijom glasova i lјepotom jezika onih koji pričaju, koji su, dakle, na pozornici...

Mnoštvo je ovdje pjesničkih slika, svi su mu likovi, bilo da je u pitanju Deda, bilo Šumar Dule i djevojčica Tanja, bilo da su šumske životinje u pitanju, gotovo akvarelski iznijansirani, na pozornici su uvijek onakvi kakve ih je priroda ovdje šumske pozornice, uslovno rečeno, dala...

Vukmirović poznaje dijete, poznaje psihologiju djeteta, poznaje psihologiju čovjeka. On dobro poznaje i životinje, njihovu narav, njihovu ćud. Životinje ovdje govore svoje nagone, svoju borbu za opstanak. A ta i takva borba uslovalјava i njihovo učešće u borbi za pravdu...

Iako je u ovom igrokazu pozornica smještena u šumi, ona je naša, lјudska metafora, nama ispjevana, nama namijenjena. Duboko aktuelna..."

Dobrota sina Danila, kome je posvećena ova knjiga, zaslužila jedan ovakav spomenik dobrote, istakao je Kordić. I završio stihovima u kojima je mnogo toga i od ovog vremena, od ove pozornice na kojoj smo i mi: "Ne gubim, Vuče, / Ono što nemam, / Već slobodu, / Ono što imam. / Zato moje srce / Snažno treperi, / Al' to ne razmeju / Okrutne zveri..."

Predstavlјajući knjigu pjesama Miloša Bajića, Nikola Vujčić je istakao da Miloš Bajić spada u red vrlo plodnih pjesnika. "U Milošu Bajiću očito je dugo tinjao pesnički dar koji je svoju pravu erupciju doživeo tek u izbeglištvu, u emocionalnom i identitetskom grču, on je ceo svoj poetski svet izgradio na tome gublјenju i sećanju. Naslovi njegovih knjiga, pritajene metaforičke jednostavnosti, mogli bi se čitati i kao stihovi koji tvore jednu, rekao bih konkretističku pesmu u kojoj se ukrštaju klјučne teme i slike njegove poezije – Otetom zavičaju (1992, što bi moglo biti naslov ove pesme ali i posveta njegovog celokupnog pesništva), Iz vode i kamena, Dalјe od dalјina, Beskraju dodana godina, Prebivališta, Govor planine, Šumski se nadvio hlad, Prije spavanja, S jabukom u ruci, Po poleglim travama, Učitelј polazi na put, Prije mraka, Navikavanje na samoću, Kroz jutro probuđeno.

Motivsko-tematsko čvorište ove poezije je zavičaj, konkretnije, njegovo (naše) rodno selo Velika Gradusa sa konkretnim mikrotoponimima i mestima vezanim za odrastanje. On se nadahnjuje slikama iz otetog zavičaja, njihovom prizivanju i oživlјavanju. Svaku pesmu zapravo i čini mnoštvo slika povezanih, koje se nižu i ogledaju jedna u drugoj. I Bajićeve slike su snažne vizualizacije, začudne i zapitne. Evo nekih:
'Postoje vrata koja sjećanja zatvaraju, / pukotine, što lјeti / snopove svjetla skuplјaju" (U svesci),
'Čamac tišine vozi unazad, / vozimo se u naše selo'"...

Vujčić je naglasio kako je Bajićeva poezija očišćena od patetike i takozvanih "velikih tema", a ipak ih tematizuje kroz vizuru svog izbjeglištva, u lirskom prisjećanju punom emocija i naglašene sjete...

"... On nema 'teških' reči koje optužuju, kod njega se sve odvija u sferi lirskog i lјudskog a nepravde, mržnja ili naneta zla ne nagovaraju na bilo kakvo uzvraćanje već se zgrušavaju u bol...

A pesma o ocu pod naslovom '23164 na sedamdesetogodišnjicu' svakako je najuzbudlјivija i najbolјa pesma ove knjige. Spajajući udalјena mesta i prostore, Bajić u njoj na pesnički dramatičan i univerzalan način govori o zlu i gublјenju identiteta, kada se lјudsko biće svodi na puki broj.

Po toj pesmi i nizu slika koje dugo odzvanjaju u nama posle čitanja pamtićemo ovu knjigu", zaklјučio je Nikola Vujčić svoju riječ o knjizi Miloša Bajića.

Stihove iz knjige Čede Vukmirovića govorio je i čitao Ognjen Jovanović, đak trećeg razreda osnovne škole, stihove iz knjige Miloša Bajića čitao je Miloš Kordić, a svoje stihove kazivali su i njihovi autori.

U programu su učestvovali i đaci Muzičke škole "Kosta Manojlović" iz Zemuna: Dimitrije Ninković, Leontina Martić i Margo Ivanović Režak.

I još samo ukratko o pesnicima:

Čedo Vukmirović rođen je 29. avgusta 1946. godine u Buniću, u Lici (Hrvatska). Djetinjstvo i mladost proveo je u Glini (na Baniji). Pedagošku akademiju završio je u Petrinji. Do 1991. godine živio je u Sisku i radio u unutrašnjim poslovima. Od 1992. godine živi u Beogradu.

Miloš Bajić rođen je 1947. godine u Velikoj Gradusi, na Baniji (Hrvatska). Radio u Osnovnoj školi u Gornjem Javornju (na Baniji), a po dolasku u Beograd, 1991. godine, radio u osnovnim školama u Pančevu, kao i u nekoliko privatnih firmi. Pored gore navedenih knjiga, Bajić je objavlјivao i u časopisima i novinama, a zastuplјen je i u više antologija i književnih pregleda. Živi u Beogradu.


Foto: Miljko Radanović
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc