Irena Škorić Irena ŠkorićZAGREB - Hrvatski dugometražni dokumentarni film ''Neželjena baština'' redateljke i scenariste Irene Škorić, priča o sudbini spomenika posvećenih antifašizmu koji su danas meta vandala u toj državi, osvojio je prvu nagradu za najbolji dokumentarni film na Balkan New Film Festivalu u Stokohlmu.

Žiri je ocenio da je reč o filmu koji "navodi na razmišljanje o velikim pitanjima koja dotiču mnogo više od istorije Balkana i tiču se svih nas".

U obrazloženju se ističe da je odnos prema nedavnoj istoriji i njenim spomenicima veliko pitanje za mnoge s prostora nekadašnje Jugoslavije, s obzirom na to da "spomenik nije samo komad materijala već umetničko delo i deo kolektivnog sećanja".

Stominutni film Irene Škorić govori o sudbini veoma vrednih spomenika iz vremena antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu, fokusirajući se na dela vrhunskih umetnika koja su od devedesetih do danas srušena i uništena.

Naime, između 1945. i 1990. bilo je izgrađeno na hiljade spomenika, a od devedesetih u Hrvatskoj ih je polovina, oko tri hiljade, srušena i devistirana.

"Promenjene društvene vrednosti i nove političke okolnosti međunarodno priznata umetnička dela učinila su nepoželjnim i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svedoka, eksperata, umetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umetničkih dela pretvorenih u otpad", ističe se u najavi filma, prenela je regionalna N1 TV.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc