Skola srpskog jezika
VELIKI GRĐEVAC - Da učenicima iz Bjelovarsko-bilogorske županije tokom zimskih praznika ne bi bilo dosadno i da bi ih se potaknulo na aktivan odmor, pobrinule su se mnoge škole, knjižnice, sportski klubovi i jedinice lokalne samouprave. Tako je i županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine u sklopu projekta ‘Učimo srpski jezik i kulturu u našim školama’ od 2. do 5. siječnja organiziralo Zimsku školu u Sportsko-rekreacijskom centru Kukavica kod Velikog Grđevca.

Osmišljen na temelju iskustava vezanih uz aktivnosti i rad manjinskih zajednica, taj je projekt rezultat suradnje bjelovarsko-bilogorskog dožupana Saše Lukića, predsjednika županijskog VSNM-a Darka Karanovića te predsjednika pakračkog VSNM-a Nikola Ivanovića, a podržan je i od strane Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Opći mu je cilj proaktivno djelovanje djece i odraslih srpske nacionalnosti na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a Zimskom se školom nastojalo roditelje potaknuti da svoje mališane u što većem broju uključe u dodatnu nastavu na srpskom jeziku i pismu, kao i pravoslavni vjeronauk. Naime, dožupan Lukić smatra da još ima velikih prepreka u formalizaciji nastave srpskog jezika u sklopu redovitog obrazovanja.

– Zainteresiranost roditelja i djece za nastavu po modelu C postoji, ali, nažalost, samo u neformalnim oblicima. Tako primjerice daruvarski ogranak SKD-a Prosvjeta organizira vjeronauk u svojim prostorijama i zainteresiranost bude znatna, no kad se nastava treba prebaciti u škole, interes opada. Zimska škola je prilika da potaknemo roditelje i na taj korak – kaže Lukić.

Tokom Zimske škole, učenici od 4. do 8. razreda osnovne škole imali su prilike sudjelovati u neformalnim oblicima učenja – kroz igru, druženje i praktičan rad, a u tome su im se mogli pridružiti i roditelji te odrasle osobe iz srpskim udruženjima Bjelovarsko-bilogorske županije. Projektom su ponajprije bila obuhvaćena djeca koja već sudjeluju u radu garešničkog i daruvarskog pododbora Prosvjete. Nešto više o ciljevima cijelog projekta rekao nam je i Darko Karanović.

– Ideja je bila nagraditi djecu koja su i dosad bila aktivna, ali i onu koja će to tek postati jer žele naučiti više o svom materinskom jeziku i kulturi svog naroda. Županijski VSNM će zajedno s ostalim srpskim vijećima u Županiji te Prosvjetinim pododborima iz Garešnice i Daruvara nakon Zimske škole na Kukavici pokrenuti informativno-promotivnu kampanju prema roditeljima srpske nacionalnosti, kako bi se što više djece uključilo u dodatnu nastavu prema modelu C. Nadamo se da je boravak na Kukavici učenike obogatio spoznajama o kulturi i jeziku svoga naroda te im osvijestio potrebu očuvanja svoga nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta – kazao je Karanović.

Karanović je tokom Zimske škole bio i jedan od predavača, a govorio je o povijesnoj prisutnosti Srba na bjelovarsko-bilogorskom području. Za realizaciju zadanog programa bila je zadužena i Jasmina Trkulja, koja je održala kulturno-umjetničke radionice u sklopu kojih su djeca postavila igrokaz na temelju Ćopićeve ‘Ježeve kućice’ te se upoznala sa brojnim starinskim igrama. Uz to, djevojčice su imale priliku pobliže se upoznati s izradom ženske slavonske nošnje, tzv. šnjitanjem skuta.

Srđan Bojčić i Zoran Blanuša održavali su plesne radionice na kojima su se školarci upoznali s folklornim osnovama kroz obradu tradicionalnih pjesama i plesova zapadne Slavonije, ali i Srbije. Tokom satova srpskog jezika učenici koji ne pohađaju nastavu po modelu C upoznavali su se s azbukom, a oni koji je već znaju obrađivali su zanimljive tekstove pisane na ćirilici. Na satima povijesti i geografije iznosile su se važne i zanimljive informacije o Srbiji, poput predstavljanja kulturno-povijesnih znamenitosti, gradova, državnih obilježja… Nastavni su sadržaji upotpunjeni i pravoslavnim vjeronaukom, a za polaznike je organiziran i posjet Centru ‘Mato Lovrak’. Osim novostečenog znanja, sudionicima Zimske škole zasigurno će u sjećanju ostati i lijepo druženje, a to nam je svojim riječima potvrdio i polaznik Srđan Dožudić.

– Htio sam se družiti s prijateljima i naučiti ćirilicu. Učio sam je s tatom, a ovamo sam je došao usavršiti. Četiri su mi dana za to bila dovoljna, jer sam prije Kukavice bio i u ljetnoj školi na Viru. Zimsku školu na Kukavici posjetila je i delegacija iz Ambasade Republike Srbije, ali i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

– Moram istaknuti da se Zimska škola odvija u našoj ustanovi. Zadovoljstvo mi je vidjeti da je toliko djece odlučilo dio zimskih praznika provesti na takav način; treba kazati da je njihovo pravo učiti o kulturi, jeziku i svemu ostalom što je vezano uz njihovu pripadnost srpskoj nacionalnoj manjini. Veseli me i to što je riječ o međudržavnom projektu, koji se u našoj Županiji provodi kao prvi u Hrvatskoj. Županija je tu da ga podrži – istaknuo je Bajs. Da Bjelovarsko-bilogorska županija i inače financijski sudjeluje u projektima srpske zajednice, potvrđuje i Saša Lukić.

– Oko 18 tisuća kuna dobili smo iz Republike Srbije, a troškove smještaja sudionika na Kukavici podmirit će Županija. Projekte slične ovome SKD Prosvjeta je već provodila u obliku ljetnih škola na Viru i Pašmanu: na posljednjem otoku imamo županijsko odmaralište u Tkonu, koje je dvaput ustupljeno polaznicima škole – rekao je dožupan.

Unutar istog projekta županijskog VSNM-a realizirano je i studijsko putovanje u manastir kod Orahovice, a nakon Zimske škole na Kukavici pokušat će se pokrenuti i slični oblici učenja srpskog jezika i kulture u školama općine Dežanovac (gdje se takva nastava provodi godinama) te u osnovnoj školi u Pakracu (gdje se održava pravoslavni vjeronauk).
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc