bogojavljenje karlovac
KARLOVAC - '' U Jordanu kada si se krštavao Gospode, pokazalo se poklonjenje Trojici, jer glas Roditelja svjedočaše za Tebe, imenujući Te Sinom Ljubljenim, a Duh u vidu goluba, potvrđivaše istinitost riječi: Hriste, Bože, Koji si se javio i svijet prosvjetio, slava Tebi! ''

Na dan kada naša Sveta Crkva proslavlja uspomenu na krštenje Gospoda i Spasitelja našeg Isusa Hrista, u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu, služena je Sveta arhijerejska Liturgija. Evharistijskim sabranjem na današnji praznik načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, uz sasluženje protonamjesnika Gorana Slavnića i protonamjesnika Predraga Sušića, paroha karlovačkih.

Nakon zaamvone molitve, Episkop Gerasim je zajedno sa sveštenstvom izvršio čin velikog osvećenja vode, koje se tradicionalno vrši na današnji dan.

Po okončanju sabranja, Episkop Gerasim je čestitao prisutnim vjernicima današnji praznik i poučio vjerne o značaju današnjeg praznika, jer u današnji dan Gospod Isus Hristos je navršio trideset godina od Svog tjelesnog rođenja i u današnji dan kršten je na rijeci Jordanu od strane Predteče i Krstitelja Gospodnjeg Jovana i tako se projavio svim ljudima. Praznik Bogojavljenja, naziva se još i Prosvećenjem, jer nas događaj na Jordanu prosvećuje pokazujući nam Boga kao Trojicu jednosuštnu i nerazdjeljivu.
g. Saša Lončina
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc