Žene sa Banije - foto: D. Savić Žene sa Banije - foto: D. Savić(Uz knjigu i iz knjige "Život i običaji Srba" graničara Nikole Begovića; nastavak)

Posao mladin

Svaku večer mora izuvati svekra i đevera starijega, a ujutro do dana satire i očisti obuću, prinese svakome svoju, vodu i češalj. Zatim loži vatru, čisti kuću, ide po vodu na bunar. Ovako pjevaju svatovi na prvo:Otvor' majko, obor-dvore!
Eto ide sinak tvoj,
I za njime snašica!
Za snašicom metlica!
Za metlicom vatrica!
Za vatricom vodica!

Mlada namiruje blago, čisti staje, unosi drva, pa bogme i nacijepa drva; prede, rubine pere, vodi konje u brnači; kopa; sijeno suši, pomaže trpati vozove; žanje, goni konje u vršaju. Itd. U svačem mora slušati svekrvu, što joj gođ ona zapovijeda: što će raditi, i kamo će ići. Majka je mladin "ađutant"! – Kuću svojata, na uvrijede odvažno odvratiće: "Ovđe sam ja moju krv prolila!"

(Ovdje, kod ove posljednje rečenice, neko će pomisliti da se tu radi o tome kako je mlada svojim trudom i radom u kući u koju se udala krv prolila. Jer tako se i kaže za onoga ko se negdje naradio, narmbao, što bi kazali nekad kod mene – u Komogovini, petrinjskoj Jošavici, Begovićevim Begovićima, pa i po mnogim krajevima nekadašnje Banije. Može i tako da bude. Ali mlada je ipak kratko vrijeme u toj svojoj novoj kući pa nije ni stigla da prolije svoju krv, odnosno toliko svoje krvi. Nego sam i sam još u ranijoj mladosti čuo nešto o tome, ali ne povodom rečenice iz Begovićeve knjige, nego o tome što se takođe odnosi na prolivanje krvi, od jednog starijeg i mudrog čovjeka, i zaključio, kad sam prvi put pročitao i tu Begovićevu rečenicu, da se tu možda i ne radi samo o tome, tom mukotrpnom i teškom radu, tom prolivanju krvi, nego da mlada u kući i na kuću u koju se udala stiče određeno pravo prolivanjem krvi svoje nevinosti – radi se o prvoj bračnoj noći. Pa je ta kuća odsad i njena, gotovo je kao i njeno sveto i doživotno mjesto. Tako sam to čuo baš u Komogovini, a to me zanimalo, pa sam to otprilike tako i upamtio. Samo što je Nilola Begović, kao svešteno lice i katiheta, bio fin pa nije ulazio u te, takve detalje. Međutim, danas je drugo vrijeme... a i odavno je sve manje prolivene krvi u prvoj bračnoj noći... – nap. M. K.)

Prijetnja

Mlada se boji svoga đuvegije , mati je uči tome još kod kuće. Ovo je postalo zakonom: u crkvi Sv. apostola zapovijeda: "Žena da bojit sja svojego muža." Mati na polasku utvrđuje nju: "Boj se Boga, pa muža." Strogi ljudi vrlo grubo urade: priprave okraću palicu, pa meću pod uzglavlje, gđe će ona ležati. A još crnje: neki izbiju kukavicu prvo veče, "jedanput zauvijek". Čak na polasku zet se oprašta sa tazbinom, i govori:
 
"Vala tastu
Na časti
A punici
Na đevojci:
Ako bude dobra
Neće biti modra!"

Mladin spomen

Svatovi moraju nešto "ukrasti" u curinoj kući, pa ovo predadu poslije njojzi. Đever ponese sa sobom onaj pladanj sa koga je mlada u zgradi jela (kod "Podropaca" je o tome bilo riječi – nap. M. K.), i čašu iz koje je pila. Ove stvari čuva ona, i hvali se majki svojoj sa tijem šaljivim "kontrabandom". – (Nije lijepo ime "krađa"; ali za to ne ide se na tužbu, niti se takove stvari traže natrag od njezinoga roda.)

Iz "Svatovskih pjesama" iz poglavlja "Ženidba", iz Begovićeve knjige:

Cura neće za paura

Da zna cura što je paurija,
Ne bi ćela za paura poći,
U paura niđe ništa nema:
Nego jedna kola okovana;
I četiri konja potkovana,
Dva su tuđa, dva njegova n'jesu.

Djevojka i zmija

Đevojka je žuti neven brala,
U nevenu ljuta zmija spava,
Đevojka joj crne oči vadi,
Pa ih nosi zanadžiji Jovi:
"Zanadžija, tako ti zanata,
Na dar tebi oči od zmijice,
Pa mi sakuj devet prstenova,
I desetu burmicu od zlata,
Što li tebi i ostane zlata,
Okreni ga sebi oko vrata."
Al' govori zanadžija Jovo:
Boga tebi, lijepa đevojko,
Na dar tebi jedno povjesamce,
Pa ti otkaj gaće i košulju,
Što li tebi i ostane platna,
Okreni ga sebi u darove."

(Ove pjesme, uz više drugih u ovoj knjizi – nap. M. K., pribilježio je pop Luka Mandić na Meminskoj... Meminska je selo na Baniji. Narod je govorio i Memska – nap M. K.)

Jasenje

Pred kućom momkovom nakupi se svijeta pa uvate kolo. Đeverovi izvedu đevojku, ona rdži jabuku načičkanu sa novcima, stane usred kola okrenuta licem kući đuvegijinoj. Pjesmovođe žene i djevojke, dvije a dvije povedu jasenje ovako:
 
Oj redom redom, jasenje!
U ovom dvoru veselje!
Sav mu tereg veseli,
Jovina majka najbolje!
Koja je Jovu rodila.
(Svaki se red ponavlja.)

(Vjerujem da mnogi znaju onu narodnu pjesmu "Trepetljika trepetala / puna bisera / aj, oni naši bijeli dvori / puni veselja ..." i njene dalje riječi. I neću reći da je autor tih stihova našao inspiraciju u knjizi Nikole Begovića, vjerovatno je da nikad nije ni čuo za nju, nego ću o ovome: šta je narodni pjevač mislio pod "jasenjem", a šta je autor "Trepetljike..." mislio kad kaže "trepetljika trepetala..." Trepetljika nije nikakva svjetiljka, lampa, lampuš, već botanički: jasen, jasika, pa i topola. Njihovo lišće gotovo da neprestano treperi. A pogotovo na laganom povjetarcu – nap. M. K.)
...
I, na primjer, i ovu:

Lijepa Maro, ti ne žali majke,
UJove ti bolju majku kažu.
Lijepa Mara sokak počistila;
Po sokaku kule izvodila;
Na kulama bosiljak sijala;
Na Jovinu sreću namijenila;
(Cio red se ponavlja.)
Ako Jovo dobre sreće bude:
S večera će bosiljak niknuti,
Do ponoći od tri pera biti,
Do zore tri vijenca saviti:
Jedan vijenac: kumu, đuvegiji;
Drugi vijenac: snaši, đeverovma!
Treći vijenac: gospodi svatovma!

(Običaj ovaj drži se u Kostajnici, Dubici, Jasenovcu, Zrinju i onamo dalje. Ma ovamo gore pominje se u pjesmi samo ime "Jasenje"; ali nemaju ovakova običaja. Ja sam ovaj običaj uvrstio u srpske narodne pjesme "iz Like i Banije", pa kako se malo znade za nj, to ga ovđe i opet dodajem. Jer ide na ovo mjesto.)

A kad mlada zatrudni, a i o tome je u ovoj knjizi dosta riječi, Begović piše i ovo:

"... Svi u kući i na djelu susretaju trudnu ženu sa osobitim osjećanjem i poštovanjem. Od teškoga rada i napora svi ju štede i zamijene. Ma od običnoga rada i posla ona se neće da klone, nego se od prirodne tromosti otimlje. 'Zdravije je po mater i dijete.' Pjesma meće materi u usta njezino žensko dostojanstvo, pa je mati u tome i dosta samoživa. Ona voli da rodi žensko dijete, zato i kazuje to na pjesmici:

Nešto mi se po trbuvu valja:
Čini mi se da će biti tkalja:
Ili tkalja ili navijalja?
Ili svome babi izuvalja?"

Eto, tako veli umni Nikola Begović. Iako se ponovo ipak sve svodi na želju da se rodi žensko, da jednog dana bude mlada, da izuva babu, da mu pere noge... Mučenica, a šta drugo!


O autoru
Miloš Kordić Miloš Kordić je rođen 1944. godine u Komogovini, na Baniji. U književnosti se javio 1963. godine. Objavljivao je u najznačajnijim listovima i časopisima i u emisijama radio-stanica bivše Jugoslavije, a od 1991. godine - Srbije. Uređivao je listove i časopise, a uredio je i veći broj knjiga drugih autora.

Bio je jedan od pokretača i učesnika u organizaciji više jugoslovenskih i međunarodnih kulturnih manifestacija.

Uvršten je u oko 20 antologija poezije i proze, književnih zbornika, pregleda i antologija književnosti za decu.

Prevođen je na nekoliko jezika. Dobitnik je Nagrade "Sava Mrkalj" Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Zagreb, za 2012. godinu, za poseban doprinos razvoju kulture Srba u Hrvatskoj.

Kordić je do 1991. godine živeo u Sisku, a od tada živi u Beogradu.

Više detalja o autoru


Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

privremena-obustava-prometa-na-granicnom-prelazu-dvor-novi-gradPrivremena obustava prometa na graničnom prelazu Dvor - Novi Grad
DVOR NA UNI - U utorak, 27. juna od 9 do 13 sati, zbog ispitivanja stupnja nosivosti mosta na rijeci Uni privremeno će biti obustavljen promet preko...
u-sumi-brezovica-obiljezen-dan-antifasisticke-borbe-u-hrvatskojU šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj
SISAK - U šumi Brezovica pokraj Siska, kod spomenika Prvom partizanskom odredu, obilježen je 22. lipnja, Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj, u spomen na...
vijece-srpske-nacionalne-manjine-grada-petrinje-dobilo-nove-prostorijeVijeće srpske nacionalne manjine Grada Petrinje dobilo nove prostorije
PETRINJA - U prostoru Udruženja obrtnika Petrinja, Glina, Topusko otvorene su nove prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Petrinje.Što će im...
humani-gest-protojereja-sase-umicevicaHumani gest protojereja Saše Umićevića
PETRINJA - Bez betonskog opsega, samo u iskopanu jamu, na rubnom dijelu parcela sv. Nikole na središnjem groblju u Petrinji, juče u podne pokopana je...

Društvo

kordunas-medju-tulipanima-slobo-ja“Kordunaš među tulipanima”: Slobo & ja
Evo prođe devet godina kako Vožda nema među živima. Ne mogu reći da sam od onih što su mu sliku držali u...
dalmatinska-bukovica-pakleni-trougao-radja-buntovnikeDalmatinska Bukovica: Pakleni trougao rađa buntovnike
Dalmatinska Bukovica se nalazi u sjevernoj Dalmaciji, u trouglu između Knina, Benkovca i Obrovca. O tome...
devastirano-groblje-u-lisicinamaDevastirano groblje u Lisičinama
VOĆIN - Zbog nezakonite sječe stabala, pravoslavno groblje u Lisičinama, selu na području općine Voćin,...

Novosti

linta-trazi-rezoluciju-protiv-rehabilitacije-ustastvaLinta traži rezoluciju protiv rehabilitacije ustaštva
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je na članice EU da zvanično zatraže...
pupovac-od-drzave-ocekujemo-da-ukloni-ustaski-pozdravPupovac: Od države očekujemo da ukloni ustaški pozdrav
JADOVNO - U organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina RH, Eparhije...
u-hrvatskoj-cveta-trgovina-suvenirima-iz-doba-ndhU Hrvatskoj cveta trgovina suvenirima iz doba NDH
ZAGREB - Posle više od cele nedelje licitiranja, konačna cena koju je na jednom popularnom servisu za...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

price-kapetana-svrdla-postarPriče Kapetana Svrdla: Poštar
Svako malo veće selo na Kordunu koje je držalo dosebe imalo je dućan, pa tako i moje,lijepa četvrtasta...
veljko-ostojic-od-une-do-drineVeljko Ostojić: Od Une do Drine
Od Une do Drineima jedna zemljamome srcu dragaRepublika Srpska joj je imeTu žive naša braćanaš Mile...
odrzano-deseto-jubilarno-banijsko-vece-u-beograduOdržano Deseto jubilarno Banijsko veče u Beogradu
BEOGRAD - Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, u petak 16. juna 2017. godine u...
kordunas-medju-tulipanima-kratki-espresso“Kordunaš među tulipanima”: Kratki espresso
Ne kaže se bez razloga da život čine sitnice. To su te neke male stvari, rituali, dnevne navike… Mnogi...

Oluja

price-iz-izbjeglistva-popis-imovinePriče iz izbjeglištva: Popis imovine
Čitam ovih dana, spominju opet popis imovine. Sjetih se prvog popisa imovine s početka one prve izbjegličke jeseni. Tiskamo se u redovima, stavljamo na...
price-iz-oluje-putni-nalogPriče iz Oluje: Putni nalog
Treći “olujni” dan je na izmaku. Poslijepodne je prividno mirnije. Polako se spušta veče. Ponovo se čuje razmjena vatre. Tamo iz pravca Turnja uz izrazito...
medju-identifikovanim-srbima-i-branko-stojcevic-i-petar-krnjajicMeđu identifikovanim Srbima i Branko Stojčević i Petar Krnjajić
BEOGRAD - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identifikovani su posmrtni ostaci 14 lica srpske nacionalnosti,...

Politika

gradonacelnik-dalibor-biscan-27-o-prvim-potezima-i-planovima-u-hrvatskoj-kostajniciGradonačelnik Dalibor Bišćan (27) o prvim potezima i planovima u Hrvatskoj Kostajnici
HRVATSKA KOSTAJNICA - 27-godišnji Dalibor Bišćan (HDZ), novi je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. Uvjerljivo je u prvom krugu izbora pobijedio...
orkanova-lista-novi-pritisci-na-predstavnike-srbaOrkanova lista: Novi pritisci na predstavnike Srba
SISAK - Desničarska struja u Sisačko-moslavačkoj županiji ponovno nije zadovoljna izborom dožupana iz srpskih redova. Pored bivšeg dožupana Bogdana...
nakon-drugog-kruga-lokalnih-izbora-optimizam-zavladao-u-kninuNakon drugog kruga lokalnih izbora optimizam zavladao u Kninu
KNIN - U drugom krugu lokalnih izbora nezavisni kandidat Marko Jelić ubjedljivo je porazio kandidatkinju HDZ-a za...