cover text BEOGRAD - U predvečerje Svetog Save, 26.1. u punoj sali Kulturnog centra Čukarica izvedena je humana poetsko – muzička priča ,,Krajina, Kosovo i Metohija u krilu Svetosavlјa”.

Organizatori manifestacije, Srpska solidarnost hranom, “ChaOS - Nauka i umetnost za humanost i kulturu” i Srpsko udruženje Ličana Gacke doline i Vrhovina "Zavičaj", priredili su svečani program kroz koji se plela priča i pesma o svetitelјu Savi, o Krajinu i Kosovu i Metohiji. Bilo je ovo originalno putovanje, uspeo spoj tradicionalnog i savremenog; muzičko-poetska drama koja je povezala izvođače zavičajne, duhovne i tradicionalne muzike, te savremene pesnike. Videli smo uzbudlјiv dijalog hora, te etno vokalista sa pesnicima i glumcima.

U programu su učestvovali: Krajiška grupa Plitvice, Vokalni sastav “Istočnik”, Pevačka grupa “Vezak”, KUD Petrova gora, Siniša i Saša Rudan, Tamara Ristić, Stela Živković, Milan Todorović – Darić i članovi Udruženja Ličana “Zavičaj”.

Organizatori su kvalitetnim programom i organizacijom pokazali da je moguće spojiti ojkaču, gusle, hor, tradicionalnu muziku i kvalitetne tekstove u jednu ”snažnu i tužnu, a toplu priču o stradanju i uzdignuću, što je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom. Kažu nam da je ovo samo prvi veliki korak u stvaranju još integrisanije i razvijenije poetsko-muzičke drame, a suze i smeh u toku dva sata programa, pozivaju nas da podržimo ovu misiju.

Može se slobodno reći da je grupa ovih mladih lјudi sa iskustvom u organizaciji multidisciplinarnih programa, dala zadatak mnogima, ne samo zbog kreativnog i profesionalnog, već i humanog, svetosavskog angažmana. Dobrovolјni prilog koji je sakuplјen u iznosu 32’023 dinara namenjen je porodici Marijan sa četvoro dece čija je majka izbegla iz Poduma kod Otočca (Lika). Kuplјena im je veš mašina i najpotrebnije stvari za dva školarca koji su odlični đaci, dok je Srpska solidarnost hranom darovala pakete hrane, higijene, slatkiša i paketića za dečicu.

Organizatori ističu da je najveći uspeh, osim osmeha i suza u publici, to što su izmamili osmehe i obradovali Branku (8), Đorđa (7), Nikolu (5) i Marka (3). U Barandi su proveli jedan nezaboravan dan pun topline i radosti. Nadaju se da će i dalјe imati prilike da pomognu ovoj divnoj porodici.

Od ovog tima mladih i iskusnih lјudi, saznajemo da već sada razmišlјaju i pripremaju aktivnosti sa kojima bi pomogli i drugim domaćinstvima u zavičaju iz koga su i mnogi od njih izbegli. Na ovaj način konačno se stvaraju puno čvršće kulturne i humane veze između onih koji su ostali u zavičaju i njihovih sunarodnika u Srbiji. Pokazali su da složnost, solidarnost i umetnost mogu mnogo da postignu - kako osmogodišnja Branka kaže ”Udruženi možemo sve”.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc