skd prosvjeta sveti sava
ZAGREB - Svetosavskom akademijom, održanom 3. februara u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’ tradicionalno je obilježilo dan Svetog Save. Prisutne je pozdravio generalni sekretar ‘Prosvjete’ Srđan Tatić, koji je u svom govoru podsjetio je na bogat program rada SKD-a u protekloj godini. Kako je kazao, ukupno 52 pododbora organizirala su ili učestvovala u 550 manifestacija. Pored toga, nastavljen je rad na časopisu ‘Prosvjeta’ i izdavaštvu različitih publikacija i knjiga.

Siniša Ljubojević, predsjednik ‘Prosvjete’, podsjetio je da se nakon obnove rada SKD-a Svetosavska akademija u Zagrebu održava redovno od 2004. godine. Izrazio je nadu da će to biti dugotrajna tradicija te je naglasio dobru suradnju ‘Prosvjete’ i SPC-a zahvaljujući kojoj je akademiju organiziralo još 15 pododbora. Poželio je da ‘Sveti Sava osvijetli naše umove i naše duše’, a tom je prilikom zahvalio Vladi Srbije što je platila porez na imovinu koju je Vlada Hrvatske nedavno vratila ‘Prosvjeti’.

Vladimir Božović, izaslanik srpskog premijera Aleksandra Vučića, iskoristio je priliku da s prisutnima podijeli svoje viđenje svetosavlja i historije Srba te da ukaže na potrebu čuvanja uspomene na stradanja srpskog i židovskog naroda. Evocirao je uspomene s lanjske svetosavske akademije u Njujorku, gdje je zajedno sa židovskim aktivistima otvorio izložbu o stradanju u Jasenovcu. Istaknuo je da su Srbija i srpski narod bili uporni na Savinom putu, braneći hišćanstvo u Evropi te da su se u oba svjetska rata ‘našli na strani istine i pravde’.

Na Akademiji je nastupio renomirani KUD ‘Ivo Lola Ribar’ iz Beograda pod vodstvom Milovana Pančića, koji je privukao veliki broj posjetitelja. Njihov bogat repertoar obuhvatio je duhovne pjesme, kao i one narodne, pri čemu su zbor pratila dvojica muzičara. Svaka njihova pjesma bila je popraćena aplauzom, a u znak zahvalnosti na kraju koncerta dobili su bukete cvijeća.

Akademiji su prisustvovali ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić sa suradnicima, arhimandrit Danilo Ljubotina kao izaslanik mitropolita Porfirija, izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednik Ureda za ljudska prava i nacionalne manjine Branko Sočanac, saborski zastupnik Boris Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević, kao i velik broj aktivista srpskih organizacija. U publici su bili učenici i nastavnici Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu, kao i sveštena lica zagrebačka parohije.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc