desnica igre proljeca i smrti
KARLOVAC
- Početkom marta obilježit će se pola stoljeća od smrti velikoga južnoslavenskog romanopisca Vladana Desnice. U povodu "okrugle" godišnjice Desničine smrti, u karlovačkom kazalištu Zorin dom prikazat će se 4. marta monodrama "Igre proljeća i smrti", koja se temelji na čuvenom piščevom romanu "Proljeće Ivana Galeba".

Monodrama s lutkarskim elementima nastala je u produkciji zadarskog Teatra VeRRdi. Premijerno je izvedena potkraj 2015. godine na Velikoj sceni zadarskoga Kazališta lutaka, a uspješno "živi" kao umjetnički i društveni proizvod u cilju afirmacije djela Vladana Desnice, njegova humanističkog svjetonazora te vrijednosti podneblja i kulture u kojoj se rodio i razvijao. Dakle, ne samo kao umjetničko djelo nego i kao svojevrsna afirmacija međunacionalnih odnosa kroz kulturu i toleranciju.

Predstava je dosad imala niz zapaženih izvedbi. Prikazana je i u Islamu Grčkom, u Kuli Stojana Jankovića, gdje je Desničin roman i napisan. Kao dramaturg monodrame potpisan je zadarski glumac Juraj Aras, a među imenima koproducenata pronašli smo i ono Ilije Krnete, nekadašnjeg suradnika "Novosti".

- Gostovanje u karlovačkom Zorinom domu prvo je u nizu nastupa u nekoliko gradova Hrvatske i susjednih zemalja koje podržavaju međunarodni kulturni projekt Mostova, društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića - kazao je Ilija Krneta.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc