Revolucija u teoriji i praksi - Miljkan Maslić (1922 – 1986.) Revolucija u teoriji i praksi - Miljkan Maslić (1922 – 1986.)KARLOVAC - Miljkan Maslić - mislilac nadrealnog’ bio je naziv tribine o ovom znanom profesoru, revolucionaru i eruditu koju su zajednički organizirali Pododbor SKD Prosvjeta Karlovac, VSNM Karlovca i Knjižnica za mlade. O profesoru Masliću govorio je novinar i publicist dr. Danko Plevnik.

- Potvrđujući Voltaireove riječi da je sudbina logika karaktera, Miljkan Maslić je zadržao svoj put neovisnog intelektualca do kraja života. Sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu pišući ‘Ostrožinski pravilnik’, svojevrsnu vladavinu prava na oslobođenom teritoriju. Bio je najbolji đak u razredu Partizanske gimnazije u Zagrebu kamo je pješice došao iz rodnog Stipana. Već u toku studija do izražaja je dolazio njegov sarkazam koji nije bio morbidan, već lucidan. Kako je sam opisao: ‘Kroz crni humor ne dopuštamo da budemo stvar stvarnosti, pokušavamo da ona bude naša stvar.’ Tom je vanjskom oporošću štitio svoju unutarnju osjetljivost. Jer kako objasniti činjenicu da se jedan snažan muškarac striktno zanimao za liriku, a ne epiku, za vrstu poezije koja zahtijeva nesvakidašnju tankoćutnost? Miljkana Maslića je zanimala poetika stvaranja književnog djela, dapače antipoetika modernističkog literarnog pokreta nastalog nakon Prvog svjetskog rata , nazvanog nadrealizam – rekao je među ostalim Danko Plevnik.

- Za sve nas kojima je predavao ostat će u najljepšem sjećanju kao čovjek i predavač. Nažalost, njegov život brzo se ugasio i to davne 1986., tako da je doživio svega 63 godine. Rođen je u Stipanu, u općini Vrginmost 1922. godine. Njegovo važno djelo je ‘Početak i razvoj ustanka naroda IV rajona Korduna’, a u rukopisu je ostala značajna studija moderne književnosti ‘Šuma i sjekira’ - naveo je prof. Dragan Grubješić, također Maslićev učenik i voditelj Književne sekcije u karlovačkom pododboru SKD Prosvjeta.

Uspomene na Maslića evocirao je i prof. Vladimir Funduk, dugogodišnji direktor karlovačke Gimnazije koji se Masliću uvijek obraćao za savjet kada bi naišao na neki problem. Miljkanova udovica Zorica Maslić svim učesnicima zahvalila je što održavaju sjećanje na njenog supruga.
 
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc