desnica igre proljeca i smrti
KARLOVAC - Prije pola stoljeća, 4. marta 1967. godine u 62. godini života umro je veliki pisac Vladan Desnica. Zadarski glumac Juraj Aras napravio je po motivima Desničinog romana ‘Proljeće Ivana Galeba’ 70-minutnu komornu monodramu za šezdesetak gledalaca. Tako je bilo i protekle subote u Karlovcu, koji se kao prvi grad odužio velikom piscu i to na samu 50. godišnjicu njegove smrti.

Kako je nakon predstave naglasio direktor karlovačkog kazališta Srećko Šestan, radilo se o svojevrsnoj ‘zadarskoj vezi’ pošto je i sam iz Zadra, kao glumac Aras i poznati promotor ovog kraja Ilija Krneta. Kao član Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića ‘Mostovi’, Krneta se aktivno uključio u obilježavanje 50-godišnjice smrti Vladana Desnice.

- Sva trojica smo se godinama bavili kulturom u Zadru. Kada sam otišao iz zadarskog Kazališta lutaka, došao je Jure Aras i nastavio dobru tradiciju. Kada sam čuo za ovu ideju odmah sam je prihvatio. Duh kule Atlagića kao da lebdi negdje ovdje, kao što je i Vladan tamo napisao svoja najznačajnija djela. Inače, pratim obnovu Atlagića kule još otprije devedesetih godina i drago mi je što se obnavlja - kaže Šestan za Portal Novosti.

Napominje da je jako teško u 70 minuta napraviti reminiscenciju velikog pisca što je Arasu uspjelo, kao i svojim načinom interpretacije teksta približiti lik i djelo Vladana Desnice.

- I meni je Desnica bio ‘težak’ kada sam ga čitao u srednjoj školi. Kasnije sam se identificirao sa tim romanom u potpunosti. Odrastao sam u Zadru, ali sam živio i u Karinu gdje se spajaju Bukovica i Ravni Kotari. Cijeli taj ambijent, govor i seljaci, o kojima Desnica piše, jako su mi bliski - kazao je autor monodrame Jure Aras.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc