spomen ploca ljubomiru micicu
BEOGRAD - Veliki srpski pesnik Ljubomir Micić dobio je spomen-ploču na zgradi u Ulici prote Mateje na Vračaru, u kojoj je svojevremeno živeo.

Zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović otkrila je, u društvu v.d. sekretara za kulturu Ivone Jevtić i predsednika opštine Vračar Milana Nedeljkovića, spomen-ploču velikom srpskom pesniku Ljubomiru Miciću na zgradi u Ulici prote Mateje, u kojoj je svojevremeno živeo.

Andrea Radulović je naglasila da je današnji događaj nastavak akcije koju sprovode Opština Vračar i Društvo za ulepšavanje Vračara, uz veliku pomoć Grada Beograda.

Micićevi roditelji potiču iz Banije. Otac Petar, kraljevski lugar, poreklom iz Majskog Trtnika, i majka Marija, rođena Stojić, poreklom iz Majskih Poljana. Osnovnu školu pohađao u Glini i tu je prvi put doživeo bioskop, cirkus, putujuće pozorište i prvu železnicu u Baniji, što je snažno obeležilo njegovo kasnije stvaralaštvo.
– Danas otkrivamo spomen-ploču Ljubomiru Miciću, čoveku koji je svojom genijalnošću i talentom dao veliki doprinos duhovnom i kulturnom stvaralaštvu Beograda. Kao građanka Beograda, ponosna sam na komšije sa opštine Vračar koji su pokazali koliko se ponose ljudima koji su živeli i stvarali na njihovoj opštini. Micić je jedan deo života proveo ovde u Ulici prote Mateje i Grad Beograd je još jednom pokazao da neguje kulturnu tradiciju, a i svim sugrađanima i onima koji dolaze u naš grad da se ponosi svojim velikanima i ne zaboravlja ih – istakla je zamenica predsednika Skupštine Beograda i dodala da bi bez umetnika poput Ljubomira Micića ovaj grad danas bio drugačiji, kao i da je sigurno da će Beograd nastaviti da čuva uspomene na velikane koji su ovde živeli.

Ivona Jevtić je istakla da današnji skup pokazuje veliko poštovanje prema našem istaknutom umetniku. Ona je posebno zahvalila gradonačelniku, Skupštini grada, Sekretarijatu za privredu i „Beokomu” na nesebičnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Ljubomir Micić je bio pesnik, prozni pisac, kritičar i osnivač „zenitizma”, srpskog avangradnog pokreta. Pokretač je časopisa „Zenit”, njegovi radovi su prevođeni na nekoliko evropskih jezika, objavio je nekoliko romana na francuskom jeziku, a Grad Beograd ovim malim znakom pažnje odaje dužno poštovanje čoveku koji je svojim umetničkim radom u značajnoj meri doprineo razvoju kulture – rekla je Ivona Jevtić.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković podsetio je da je Micić bio ispred svog vremena, kao i da je svojevremeno imao hrabrosti da se u časopisu „Zenit” bavi temama koje tada niko nije smeo da pokreće.

– Još jedan znameniti Vračarac dobija spomen-ploču i na to moramo da budemo ponosni. Njegov život, kao i život svih ljudi koji su na neki način bili ispred svog vremena, protekao je u nerazumevanju i izgnanstvu, ali je Micić bio veoma istrajan umetnik koji je na pravi način shvaćen tek mnogo kasnije – rekao je Nedeljković.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc