Dani srpskog filma
ZAGREB - Projekcijom filma "Travelator" Dušana Milića završili su Dani srpskog filma tokom kojih je u zagrebačkom kinu "Tuškanac", od 3. do 7. aprila, prikazano 14 filmova srpske i jugoslovenske kinematografije. Na inicijativu Ambasade Srbije u Hrvatskoj, Jugoslovenska kinoteka je u suradnji s Filmskim centrom Srbije i nekoliko producentskih kuća i režisera te uz pomoć Srpskog narodnog vijeća, organizirala projekciju filmova koji su do sada uglavnom bili nedostupni hrvatskoj publici. Manifestaciju je za "Novosti" komentirao direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

- Izuzetno mi je drago da je Danima obuhvaćeno više perioda u kojima su nastali kvalitetni filmovi srpske kinematografije. Naš je cilj bio da obuhvatimo same početke nastanka srpskog filma, preko predstavnika te kinematografije u onoj jugoslovenskoj, sve do novih ostvarenja reditelja na koje tek računamo - rekao je Pantelić i dodao da je publika izuzetno dobro prihvatila velike hitove iz doba
zajedničke kinematografije: "Plastičnog Isusa" Lazara Stojanovića, "Maratonce" Slobodana Šijana i "Nacionalnu klasu" Gorana Markovića.

- Drago mi je što je u razgovorima s mladim glumcima publika pokazala interesovanje za ono što možemo nazvati novim tendencijama u srpskom filmu. Tu mislim na film "Otvorena" Momira Miloševića koji je srpska filmska kritika ocenila najvišom ocenom nakon prošlogodišnjeg prikazivanja - rekao je.

Pantelić je ukazao i na dva vrlo značajna autora: Nikolu Ljucu s filmom "Vlažnost" i Bojana Vuletića, autora filma "Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem", čiji je najnoviji film "Rekvijem za gospođu J." nedavno prikazan na Berlinskom festivalu, a onda je trijumfirao i na beogradskom FEST-u.

- Njihovi filmovi naći će se na programima predstojećih letnjih festivala i sasvim će izvesno ući u bioskopsku distribuciju. Iako su neki od novijih filmova prikazani na ovdašnjim festivalima, mislim da Dani srpskog filma treba da postanu tradicionalni, pogotovo zbog interesa za mnoge naslove - rekao je Pantelić.

Za dojmove smo pitali i Kostu Đorđevića, autora filma "S/Kidanje" koji je doživio ovacije nakon prikazivanja. On bi volio da mu film s temom nesretnih ljubavi mladih ljudi bude prikazan još negdje kako bi ga vidjelo što više ljudi. Smatra da je koncepcija Dana srpskog filma odlično osmišljena.

- Drago mi je i da sam prvi put mogao da vidim restaurisane "Maratonce" na velikom platnu na koje je publika burno reagovala i koji i nakon 35 godina izaziva emocije - kazao je Đorđević. Da bi se ova manifestacija trebala nastaviti održavati, smatra i Agar Pata iz Hrvatskog filmskog saveza.

- Publika je bila impresionirana filmovima, uključujući i "Karađorđa", prvi film snimljen na Balkanu 1911. godine. Drago mi je da i je "Nacionalna klasa" imala brojnu publiku jer je to kultni film koji jako dugo nije bio na velikom ekranu - rekla nam je ona i dodala da se trenutno pregovara o nastavku ove ili slične manifestacije.

Podsjetimo da je kao u uvod u Dane srpskog filma filmski kustos, pisac i prevodilac Greg de Cuir Jr. održao predavanje "Serbian Cutting: Rekvijem za Branka V. i Lazara S." o montaži, humoru i povijesti srpskoga filma. Suprotno očekivanjima policije da će ova manifestacija biti visokorizična, i koja je "za svaki slučaj" drugog dana navratila u kino i ispitivala ljude iz HDS–a koliko su karata prodali i zašto nisu prijavili manifestaciju, skup je protekao bez izvanrednih situacija.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc