krusedolska zvona
KRUŠEDOL - Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske zajedno sa Zavičajnim klubom Slavonija iz Inđije i Eparhijom Sremskom organizuju u subotu, 27. maja 2017. godine tradicionalnu manifestaciju 11. Krajiški crkveno – narodni Svesrpski sabor kod manastira Krušedol na Fruškoj gori.

U manastirskoj crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice, liturgiju i parastos za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom XX vijeka s početkom u 9,30 sati služiće vladika sremski Vasilije sa sveštenstvom sremske eparhije. Poslije trpeze lјubavi u manastirskoj blagavaonici, na pozornici ispred manastira održaće se prigodan kulturno - umjetnički program. Ove godine Krušedolsku besjedu govoriće pjesnik, akademik Matija Bećković.

Program predstavlјa smotra duha i narodnog stvaralaštva izvornih muških i ženskih pjevačkih grupa i više KUD-a koja čuvaju i njeguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja. U programu će učestvovati glumci: Tanasije Uzunović, Ljubivoje Tadić, Maja Kolundžija Zoroe i Saša Pilipović. Gosti učesnici iz Hrvatske biće članovi pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Slatine, a učešće će uzeti i više izvornih pjevačkih grupa i KUD-a sa područja Republike Srpske. Sabor duha i narodnog stvaralaštva biće upotpunjen i takmičenjem u tradicionalnim sportovima – bacanje kamena s ramena, pretezanje konopa i skok u dalј s mjesta.

krusedolska zvona 1
Ovogodišnje okuplјanje ima poseban značaj s obzirom na to da se ove godine obilјežava sedam vjekova od osnivanja manastira Krupa u Dalmaciji (1317) čiju je izgradnju započeo kralј Milutin a završili sremski Brankovići, ktitori manastira Krušedol.

Već sada je ostvarena naša ranija zamisao da ovo saborovanje preraste u Svesrpski sabor kako bi pokazali zajedništvo i sačuvali sjećanje na zavičaj i našu bogatu istoriju. Financijski, tehnički i organizaciono i ove godine sabor je podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.

Na ovogodišnji Sabor osim izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH i njihovih prijatelјa iz Srbije, očekuje se dolazak naših sunarodnika iz zemalјa u regionu kao i iz dijaspore.

Radi velikog interesa organizatori će uložiti napor da se obezbjedi prevoz za sve izbjegle i prognane koji nemaju drugog načina da prisustvuju ovom druženju. Zainteresovani mogu se prijaviti na telefon Udruženja Srba iz Hrvatske broj: 011/3231 994.

Predsjednik Asocijacije
Milojko Budimir, prof.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc