vidovdan krajisnika
BEOGRAD - Skup Vidovdan Krajišnika u Srbiji, biće održan u utorak 27. juna u 19 sati u Svečanoj sali Opštine Stari Grad u Beogradu.

Povodom Vidovdana se u Dalmatinskom Kosovu još od 1889. održava crkveno-narodni sabor - kod Svete Lazarice, crkve koju je te godine osveštao episkop dalmatinski Stefan Knežević. Sada je to manastir Lazarica, gdje se nastavlja ova tradicija. Ona se nastavlja i među Krajišnicima u izbjeglištvu.

Do prije koju godinu manifestacija je nosila naziv "Dani kulture krajiških Srba od Spasovdana do Vidovdana", sada je, isključivo iz finansijskih razloga, to prigodni skup u navečerje ovog velikog praznika.

Na skupu u Opštini Stari Grad biće održana promocija osmog broja "Kninske Krajine" posvećenog velikom jubileju - sedam stoljeća manastira Krupe.

Štampanje i ovog broja ove godišnje edicije omogućio je Komesarijat Republike Srbije za izbjeglice i migracije.

Na skupu će se Srebrni prsten Umjetničkog bratstva manastira Krka dodijeliti dr Miloradu Kuraici, profesoru Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Zahvalnica. SKD "Zora Knin-Beograd" dodijeliće se udruženju Sabor krajiških Srba, iz SAD, koje nesebično pomaže rad ovog društva.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc