skup vjeroucitelja
ZAGREB
- U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Srpske pravoslavne opšte gimnazije „Kantakuzina-Katarina Branković“ održan je skup učitelja pravoslavne vjeronauke u Republici Hrvatskoj.
 
Prvi državni skup održan u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu od 3. do 5. jula 2017. godine okupio je 40-ak nastavnika pravoslavne vjeronauke-sveštenika i laika, iz svih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Tokom trodnevnog skupa održan je niz predavanja i radionica, te je predstavljen predlog kurikuluma pravoslavne vjeronauke izrađen u vrijeme rada na kurikularnoj reformi obrazovanja u Republici Hrvatskoj.
 
Gost predavač je bio prof. dr Srboljub Ubiparipović, docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Završnog dana skupa vjeroučitelje je pozdravio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije.
 
Uz naglašen rad na profesionalnim kompetencijama vjeroučitelja, bila je ovo sjajna prilika za razmjenu iskustava rada u nastavi pravoslavne vjeronauke u javnim školskim ustanovama u Hrvatskoj. Izazovi sa kojima se vjeroučitelji susreću su različiti. Otpori, pa i prepreke i dalje su veliki. Uprkos tome, hrabrošću, odlučnošću i upornošću vjeroučitelja – kojih je prema procjenama u javnim školskim ustanovama u Hrvatskoj nešto više od 50, nastavu pravoslavne vjeronauke u 2016/2017. školskoj godini pohađalo je oko 1800 učenika.
 
Ove godine se navršava 15 godina od potpisivanja Ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Republike Hrvatske kojim je, između ostalog, omogućeno izvođenje nastave pravoslavne vjeronauke u javnim predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama u Hrvatskoj.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc