ojkanje
Posljednjih godina jača svijest o potrebi revitalizacije ojkanja, pa i organizatori radionice žele okupiti vrhunske voditelje, najbolje autohtone pjevače i motivirane učesnike. Važnost ovog tradicijskog načina pjevanja prepoznalo je Ministarstvo kulture RH koje ju je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti, posebno zbog svoje specifičnosti na području Dinarskog areala. Glazbeni izričaj ojkanje je upisan 2010. godine i na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, kao baština kojoj je potrebna hitna zaštita. Neprestana seoba seoskog stanovništva u grad kao trajni proces, reducirali su broj izvođača ojkanja, čime su se izgubili mnogi arhaični stilovi i žanrovi solo pjevanja. Stoga i UNESCO ističe potrebu prijenosa ovog
ojkanje
Ojkanje/groktenje su uvriježeni nazivi za najstariji sloj tradicijskih pjevanja na područjima Hrvatske koje po etnografskoj podjeli spadaju u područje dinarskog areala. Radi se o arhaičkom pjevanju za koje je karakteristično potresanje glasom posebnim načinom pjevanja iz grla. Ovu vrstu pjevanja, koju često nazivaju starinskim pjevanjem, izvodi pojedinac solo ili mnogo češće pojedinac uz pratnju drugoga glasa koji u momentu potresanja leži na duljem pratećem tonu. Ojkanje je opstalo zahvaljujući skupinama lokalnih narodnih pjevača koji su tu tradiciju prenosili pjevajući na seoskim svečanostima. Danas se ojkanje prenosi i naučava oralno u folklornim društvima (KUD-ovima), ali i audio i video medijima. No, vještina tehnika individualnog tresenja glasom i brojnih dvodijelnih oblika ovisi većinom o talentiranim i vještim pjevačima i njihovoj sposobnosti obrazovanja novih generacija.
tradicijskog načina pjevanja na mlađe generacije, za što je potrebno istraživanje, dokumentiranje i međunarodna razmjena znanja i iskustava s državama koje imaju istu i sličnu tradiciju ovog posebnog načina pjevanja. Nadalje, kako je ojkanje nematerijalno kulturno dobro jednako prisutno i u hrvatskom i u srpskom entitetu rečenog areala važno je osigurati da se doprinos, dobrim dijelom izbjeglog, srpskog entiteta ne izgubi iz tradicijske baštine Hrvatske. Organizatori radionice ističu da u projektu žele okupiti i pjevače obaju entiteta kao i prezentirati i prenijeti iskustva stečena u radu s migrantima u Vojvodini.
 
Voditelji radionica polaznicima će održati predavanja koja će ih prije samog procesa učenja pjevanja upoznati sa specifičnim karakteristikama ovih pjevanja uz prikazivanje relevantnih audio i video primjera glazbovanja na ovom području. Svakoga dana će se organizirati učenje ojkanja, specifično za mjesto iz kojeg dolaze demonstratori, odnosno članovi pjevačkih sastava iz sela pretežito nastanjenim Hrvatima i sela pretežito nastanjenim Srbima.
 
VODITELJI RADIONICA

Maestro Joško Ćaleta, dr. sc., etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent, stručni je suradnik na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagreb (IEF). Teme kojima se bavi u svojim istraživanjima uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju dalmatinskog primorja i zaleđa. Član je stručnih, savjetodavnih i ocjenjivačkih komisija smotri i festivala diljem Hrvatske. Između ostalog, voditelj je internacionalnog Aklapela festivala u Dubrovniku pod pokroviteljstvom UNESCO-a, te umjetnički voditelj grupe Kantaduri.
Maja Stojanović, etnomuzikologinja iz Beograda, završila je Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu i diplomirala na Odsjeku za etnomuzikologiju pod mentorstvom dr.sc. Sanje Ranković. Članica je profesionalnog ženskog sastava „Moba“ iz Beograda, koji je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u mnogim evropskim zemljama i osvojio brojne nagrade. Od 2015. radi kao stručni i umjetnički voditelj pjevačke grupe KUD „Batajnica“ u Beogradu.

SKD Prosvjeta iz Zagreba poziva zainteresirane da se prijave na radionicu ojkanja koja će se održati od 16. do 19. avgusta ove godine na prostoru NP „Krka“ u području vidikovca Manojlovac i amfiteatra Burnum. Radionicu će voditi iskusni i visokostručni etnomuzikolozi – istraživači, dr.sc. Joško Ćaleta iz Zagreba i Maja Stojanović iz Beograda, a u realizaciji ovog projekta pomagat će im autohtoni pjevači, nositelji tradicije, iz Šibensko-kninske županije.
 
Kotizacija za četverodnevnu radionicu iznosi 200 kn, a za određeni broj sudionika postoji mogućnost sufinanciranja. Organizatori osiguravaju hranu za četiri radna dana, a osiguran je i besplatni smještaj u Kistanjama.
Ako želite sudjelovati na radionici, obavezno se prijavite, s obzirom na to da je broj polaznika ograničen na maksimalno 20 polaznika. Prijave se primaju do popunjenja, a možete ih poslati na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Prijavnicu i više informacija možete naći na stranici Duga iznad Krke.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc