Pesnicki prvenci 6
SREMSKI KARLOVCI - U Brankovo kolo stigla su juče tri sveže štampana pesnička prvenca i najavlјeno je 46. Brankovo kolo koje će trajati od 8-18. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

U redakciji Brankovog kola zasjale su juče tri prve knjige u rukama ozarenih mladih pesnika, koji su, svi odreda, diplomirali srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Brankovo kolo nastavlјa da pokazuje veliku naklonost i konkretnu pomoć prema mladim talentima pred kojima je očigledna književna budućnost.

 

Poreklom iz Dalmatinske zagore, Gorica Ramilović rođena je 21. februara 1992. godine u Somboru. Osnovnu školu završila u Stanišiću, a srednju medicinsku u Somboru. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše poeziju, eseje i pozorišnu kritiku. U Brankovom kolu upravo je objavila svoj poetski prvenac ''Striži masku, konak nemaš''. Urednik i recenzent knjige Nenad Grujičić kaže: ''Ima nešto od toskanske lepote Crnjanskog u ovim pesmama, nešto od sumatraističke vizije u nanosima slika koje, potom, meandriraju u lirske lukove Raičkovića, 'do obala tišine koju prave naše oči'.''

Direktno sa Kosmeta, iz Leposavića u Sremske Karlovce, Dušan Zaharijević je stigao po prve primerke svoje knjige.  Kao autor, on se pojavlјuje u Brankovom kolu sa pesničkim prvencem neobičnog naslova: ''Antologija savremenog pesništva/ Antilogija svevremenog rečništva''. Urednik i recenzent knjige Nenad Grujičić je zapisao: ''Ima nešto od vinaverovske ekvilibrističke veštine sa rečima na trapezu raširenih ruku u ovom pesničkom zvezdarniku, nešto što 'zarazno' sija iz svake pesme u 'zanosima i prkosima' maternjega jezika. Kao da je knjigu napisao starac, pesnik na kraju karijere, a ne mlad čovek. Ali, avaj, poezija i pesnici nemaju godine. Otuda ovaj mladić peva sa metuzalemskim vekovima na leđima, ikusan i rečit, nadahnut i učen.'' Mladi daroviti pesnik Zaharijević rođen je 3. jula 1992. godine u Kosovskoj Mitrovici. Srednje obrazovanje stekao u mediscinskoj školai. Trenutno je na master studijama srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bavi se pisanjem poezije, kritike i autorskih tekstova.

Pesnicki prvenci 11
Posebno je zanimlјiva pojava zajedničke knjige dvojice mladih poeta, Nikole Rausavlјevića i Milana Ćosića, ''Kad uhvatim tišinu''.  Brankovo kolo objavlјuje ovaj lirski dvojac kao bedeker kroz njihove pesničke svetove i nirvane, imajući u vidu i njihovu osobenu misiju oličenu u javnom kazivanju poezije. Naime, oni pripadaju poetsko-recitatorskoj družini ''Među nama'', koja je stekla ugled demistifikujući kič i šund naše svakodenevice, a neprestanim trudom i afirmacijom vrhunske lirike srpskih i svetskih pesnika na nezaboravnim večerima uživo u Novom Sadu i šire.  Nikola Rausavlјević rođen je 8. juna 1991. godine u Karlovcu, u Hrvatskoj. ''Oluja'' ga je donela kao četvorogodišnje dete u Šabac, gde je završio osnovnu i srednju školu. Trenutno je na master studijama srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Milan Ćosić rođen je  16. decembra 1991. godine u Apatinu, gde je završio osnovnu, srednju i muzičku školu. Diplomirao je srpsku književnost u Novom  Sadu. Piše poeziju i kratku prozu, a bavi se i komponovanjem. O zajedničkoj knjizi ove dvojice neobičih i darovitih momaka, recenzent Želјko Milanović je zapisao: ''Sličnosti i razlike između dvojice  pesnika stvaraju čudesnu ravnotežu ove zbirke. Kod Rausavlјevića se smenjuju osećanja koja nastaju u samoći ili kafani, na praznom krevetu ili u starosti. Pesme Milana Ćosića češće govore o lјubavi, sklon je pedagoškim i moralizatorskim stihovima.''

Sve tri knjige premijerno će biti predstavlјene početkom septembra na 46. Brankovom kolu, koje će besedom o Branku Radičeviću otvoriti ugledni srpski pesnik Stevan Tontić.  Juče je predočen koncept i  plan rada povodom predstojeće manifestacije,  velikog festivalskog događaja. Brankovo kolo je pesnički fenomen najšireg kulturnog domena na srpskim prostorima i u okruženju.

U praktičnoj organizaciji 46. Brankovog kola, pored glavnog i odgovornog urednika Nenada Grujičića, učestvovaće operativne urednice Tijana Mitrović i Mina Erić, a moderatorske i voditelјske poslove preuzeće mladi književnici i stvaraoci, autori Brankovoga kola i kreativni saradnici sa raznih polјa kulture: Rastko Lončar, Jelena Marićević, Dušan Zaharijević, Gorica Radmilović, Milena Kulić, Marijana Jelisavčić, Želјko Medar,  Marina Spevak i drugi. Konkretno, dogovoreni su moderatorski i voditelјski zadaci povodom promocije triju novih pesničkih prvenaca, zatim uz gostovanje pesnika Slobodana Tišme i Vićazoslava Hronjeca u rubrikama ''Portreti pesnika'', te prozne spisatelјice Radmile Gikić i njenih putopisnih tekstova,  kao i novih dobitnika nagrada Brankovog kola,  potom godišnjica vezanih za delo Branka Radičevića i Stevana Raičkovića,  po tradiciji sadržaja vezanih za nematerijalno kulturno nasleđe Srba (lička samica i sremski bećarac), hrišćanske teme (''Čudo i vera''),  filozofski simpozijum (''Pojam katergorije''), sremskokarlovački aforistički krug, mladi elektronski književni časopis ''Kult'' i drugo.

Na 46. Brankovom kolu, pored ovogodišnjeg istaknutog laureata Brankovog kola iz Nemačke, Jirgena Izraela, učestvovaće i makedonski pesnici Hriste Petreski i Trajče Kacarov. Zatim, biće odigran jubilarni 30. po redu, jedinstven u svetu, ''Šahovski turnir pesnika'', po sećanju na Branka Radičevića koji je strasno voleo ovu drevnu igru: ''''Šaha je igrao vrlo vešto i vrlo je brzo pokretao figure''   (Jovan Đorđević o Branku Radičeviću, povodom susreta  u Zemunu 2. aprila 1849. godine).

U raznovrsnim programima 46. Brankovog kola nastupiće i poznati pesnici Milan Nenadić, Goran Simić, Ivan Negrišorac,  Miloš Kordić,  Goran Babić, Anđelko Anušić, Ranko Preradović,  Milena Severović, Ranko Čolaković, Ileana Ursu, Boško Suvajdžić, Miroslav Aleksić, Mićo Savanović, Damir Malešev, Dragica Stojanović, Ivan Lalović, Stela Manasijević, Ivana Gađanski i drugi. Svoje mesto, na 46. Brankovom kolu imaće, zajedno sa pomenutim prvencima, i mladi pesnici, raniji i budući autori Brankovog kola:  Ivan Despotović,  Ivana Gađanski, Andrea Beata Bicok, Ivana Stojić, Nataša Popović Bundalo Mikić, Jelena Milošev, Irena Plaović i drugi.

Trideset raznovrsnih programa u deset različitih abijenata Sremskih Karlovaca, Stražilova i Novog Sada, imaće i svoje sadržaje posvećene glumačkoj i muzičkoj umetnosti. Nastupiće dramski umetnici: Vesna Čipčić,  Boško Petrov, Milica Šećerov, Danilo Brakočević, Aleksandra Pejić,  Viktorija Palfi i Danica Grubački. Među muzičarima, mahom mladima, na 46. Brankovom kolu nastupiće, pre svega Hor i ansambl Zmaj Jovine gimnazije iz Novog Sada (dirigent Jovan Travica) i Hor Karlovačke gimnazije (dirigent Rastko Pavlov),  zatim Agota Vitkai Kučera, Miša Blizanac, Aleksandra Arizanović, Nadežda Jakovlјević, Ana Keserović, Julija Petković, Stefan Jančić, Aleksandra Pletikosić, Tijana Medić i Katarina Popović. Posebnu draž daće nastupi talentovanih đaka, pesnika, glumaca i muzičara, triju čuvenih gimnazija, Karlovačke i novosadskih, ''Isidora Sekulić'' i ''Jovan Jovanović Zmaj'', a u znaku čuvenih stihova Branka Radičevića: ''Ao, braco, čestitoga veka,/ je l` sretniji kogod od meneke.''

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc