djedova kosidba VRGINMOST - “Đedova kosidba” je kulturno – istorijska, turistička manifestacija koja se održava u Vrginmostu, i koja njeguje i valorizira običaje i tradiciju Korduna te način života tamošnjih ljudi. Ono što ovu kosidbu čini posebnom je vraćanje u prošla vremena, kada su djedovi išli u košnju, a bake im pripremale “žgance sa skorupom” i iznosile im ručak u polje, a sve uz pjesmu i veselo druženje. Prva manifestacija je održana 2010. godine, a saradnja i organizacija se svake godine uspješno nastavljaju te je manifestacija sve posjećenija.
 
No, kao i protekle, ni ove godine, na žalost velikog broja kosaca nije bilo takmičarskog dijela. Senka Crevar, predsjednica SKD Prosvjeta pododbora Vrginmost koje stoji iza organizacije Đedove kosidbe i Večeri pjesme i igara je istakla je da će se za sljedeću godinu potruditi da ova manifestacija poprimi i takmičarski karakter.

Broj kosaca i društava iz godine u godinu sve je veći, a sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći općine.
 
djedova kosidba 1 djedova kosidba 2
 
Da je koscem biti lako, kosac bi bio svako! Zna to Miladin Tepavac iz Rijeke i iako nije bilo takmičarskog dijela, Miladin je pokazao najviše, barem po komentarima gledalaca.

Jedno od društava koje je stiglo izvan Hrvatske je KUD Hasan Mujezinović iz Cazina iz BiH, a predsjednik Ševal Salkić nije skrivao zadovoljstvo što su došli drugi put.

Osim Vrginmosta, članovi KUD-a Hasan Mujezinović imali su vremena posjetiti i oduševiti se Topuskim. A manifestacija je veselo nastavljena i kad ja pala noć uz pjesmu i ples, na radost brojnih posjetilaca.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc