proslava sv save gornjokarlovackog
KARLOVAC
- U ponedeljak 17. jula tekuće godine, u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu, proslavljena je uspomena na patrona Episkopije gornjokarlovačke, Svetog sveštenomučenika Savu, Episkopa gornjokarlovačkog i sa njim postradale sveštenomučenike i mučenike.
 
Vjerni narod sa svih krajeva Episkopije gornjokarlovačke, okupilo se danas u Svetom hramu, da jednim ustima i jednim srcem uznese pjesmu divnim ugodnicima Božijim, koji postradaše za vjeru i primiše vijenac mučeništva na nebesima.
 
Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, uz sasluženje: protojereja-stavrofora Jelenka Stojanovića, protojereja-stavrofora Radoslava Anđelića, protojereja Milana Simića, protojereja Saše Umićevića i đakona Budimira Kokotovića. Po pročitanom odlomku iz Jevanđelja, prisutnim vjernicima besjedom se obratio iguman Georgije (Stanković), govoreći o značaju svjedočenja Vaskrslog Hrista i mučeničkom stradanju sveštenomučenika Save (Trlajić), Episkopa gornjokarlovačkog.
 
Bogosluženje su svojim pojanjem uljepšali članovi hora parohije riječke, zajedno sa prisutnim sveštenstvom.
 
Nakon osvećenja slavskog kolača i koljiva u čast zaštitnika Episkopije gornjokarlovačke, prigodnom besjedom, svim prisutnim Eparhiotima, Episkop Gerasim je čestitao današnji veliki praznik i slavu bogospasavane Eparhije gornjokarlovačke, koja danas radosno slavoslovi bogomudroga Arhijereja, koji vjeran Hristu u stradanju osta, mučeništva mnoga pretrpivši, radosno u tajnu vječnosti pristupi, slavosloveći Boga istinitog.
 
Po okončanju sabranja u Svetom hramu Božijem, za sve koji su svojim prisustvom uljepšali proslavu zaštitnika Episkopije gornjokarlovačke, upriličena je Trpeza Ljubavi u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc