Manastir Krupa 1
NOVI SAD
- Izložba radova fotoreportera “Večernjih novosti” Darka Dozeta, povodom 700 godina manastira Krupa, biće otvorena večeras (26. jula) u 19 časova u Kulturnom centru Novog Sada.
 
Ukupno 40 umetničkih i dokumentarnih fotografija, nastalih prilikom nekoliko Dozetovih boravaka u ovom drevnom manastiru na međi Like i Dalmacije, biće predstavljeno na 27 panoa.
 
Manastir Krupa je, pre tačno sedam vekova, 1317. godine podigao kralj Milutin, u istoimenom selu uz reku Krupu, pa će centralna svečanost povodom velikog jubileja, biti održana u samom manastiru, na slavu ove svetinje - Veliku Gospojinu, 28. avgusta.
 
Sam manastir, u svojoj dugoj istoriji, najveća stradanja pretrpeo je u 20. veku. U Drugom svetskom ratu izgoreli su svi konaci, a manastirski inventar je uništen, kada su ga ustaše pretvorile u vojno uporište prema Italiji.
 
Naredna tragedija usledila je 1995. kada je u akciji “Oluja” manastir pretrpeo manja oštećenja i krađe, ali su, sa srpskim narodom koji je tada napustio područje Hrvatske, otišli i monasi, pa je svetinja bila pusta do 2000. Dolaskom na tron episkopa dalmatinskog Fotija i postavljanjem ahimandrita Gavrila na mesto nastojatelja, za manastir počinju bolji dani.
 
Izložbu će, kako je predviđeno, otvoriti episkop bački Irinej, episkop dalmatinski Fotije i direktor KC Bojan Panaotović. Otvaranju će prisustvovati i iguman manastira Krupa arhimandrit Gavrilo Stevanović.
  
GRAČANICA
 
Predviđeno je da izložba posle Novog Sada bude prikazana u Gračanici, kako bi se i simbolično spojile dve zadužbine kralja Milutina. Posle Gračanice, izložbu će videti i stanovnici Beograda i Banjaluke.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc