dozet
NOVI SAD
- „Sedam vekova manastira Krupe” – naziv je izložbe fotografija fotoreportera Darka Dozeta, koja je otvorena u sredu, 26. jula 2017. godine, u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Ukupno 40 umetničkih i dokumentarnih fotografija, nastalih prilikom Dozetovih boravaka u ovom drevnom manastiru na međi Like i Dalmacije, predstavljeno je novosadskoj publici na 27 panoa. Izložba je obogaćena i pratećim tekstovima istoričara umetnosti Snježane Orlović.
 
Otvaranju izložbe posvećene jubileju 700 godina manastira Krupe, manastira u stradalnoj Eparhiji dalmatinskoj, prisustvovali su Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, Episkopi bački Irinej i dalmatinski Fotije, predstavnici političkog i javnog života Novoga Sada.
 
U svom obraćanju, Njegovo Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački g. Irinej je rekao da je veliki datum ako u centralnim oblastima jednog naroda, jedne države, postoji spomenik koji je živ i danas. Nije ono što obično podrazumevaju pod spomenikom kulture, nešto mrtvo, nešto muzejsko, nego živ manastir sa svim njegovim vrednostima i sadržajima. Kad imate takvu svetinju i takvu lepotu na crkvenoj periferiji našeg prostora, onda je to utoliko značajnije, istakao je Episkop Irinej.
dozet 2
Upućujući izraze zahvalnosti predstavnicima Srpske Pravoslavne Crkve, posebno arhimandritu Gavrilu Stevanoviću, nastojatelju manastira, Kulturnom Centru Novog Sada, predstavnicima Uprave za kulturu Novog Sada, i svima onima koji su doprineli da zaživi ova izložba, fotoreporter Darko Dozet je naveo da mu je bila velika čast da fotografiše svetinju koja postoji sedam vekova.
Izložbu je zvanično otvorio Episkop dalmatinski g. Fotije, koji je istakao da je Dalmacija poznata po manastirima Krupi, Krki i Dragoviću. To su po rečima našeg velikog dalmatinskog pesnika Mirka Korolije tri bele lađe koje su plovile kroz istoriju Dalmacije i čuvale Pravoslavlje i Pravoslavne Srbe. U vreme nevolja, u vreme raspeća, te svetinje su bile i opstale, sačuvavši bogatu kulturu i predanje našeg naroda na tom prostoru, kazao je vladika Fotije, poručujući da manastir Krupa ponosno stoji kao svedok smrti i Vaskrsenja Hristovoga.
 
Predviđeno je da izložba, posle Novog Sada, bude prikazana u Gračanici, kako bi se i simvolično spojile dve zadužbine kralja Milutina. Posle Gračanice, izložbu će videti i stanovnici Beograda i Banja Luke.
dozet 3
Manastir Krupu je, pre tačno sedam vekova, 1317. godine, kao zadužbinu podigao kralj Milutin, u istoimenom selu uz reku Krupu, tako da će centralna svečanost povodom ovog velikog jubileja, biti održana u samom manastiru, na slavu ove svetinje – Veliku Gospojinu, 28. avgusta ove godine.
 
Sam manastir je, kao i većina svetinja Srpske Pravoslavne Crkve, u svojoj dugoj istoriji, najveća stradanja pretrpeo u 20. veku.
 
Dolaskom vladike Fotija na tron episkopâ dalmatinskih i postavljanjem arhimandrita Gavrila na mesto nastojatelja, za manastir su počeli bolji dani.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc