krupa
OBROVAC - Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Fotije izrazio je nadu da će obilježavanje 700 godina Manastira Krupa na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, biti objedinjujuća proslava, i duhovno, i nacionalno, i kulturno za raseljeni srpski narod iz ovih krajeva.

„Mi smo ovdje raspeti i to možda dodatno sve otežava. Međutim, iz tog raspeća je vaskrsenje, to je ono što se mi nadamo. Nadamo se i da će ova proslava u Manastiru Krupi sabrati raseljeni narod ovog kraja“, rekao je vladika Fotije za crkvenu TV Hram.

Episkop Fotije se nada da će na proslavu doći mnogo vladika, sveštenika, monaha, srpskog naroda sa svih strana, koji su ovdje živjeli i imaju svoja ognjišta, a sada žive u Republici Srpskoj, Srbiji, kao i u trećim zemljama.

„Da to bude jedna objedinjujuća proslava sa centralnom svetom liturgijom, na Uspenje Presvete Bogorodice ove godine“, rekao je vladika Fotije.

TV Hram objavio je i poziv da se pomogne obnova ove najzapadnije zadužbine blagorodne loze Nemanjića, manastira Krupe u Dalmaciji, slanjem SMS poruke (za korisnike MTS mreže) na broj 2407, u kojoj će se ukucati broj 32, a koja košta sto dinara.

Jedan od simbola srpskog naroda u Dalmaciji, manastir Krupa, ove godine obilježava sedam vijekova postojanja.

Manastir Krupu sagradio je kralj Milutin početkom 13. vijeka. Posvećen Uspenju presvete Bogorodice, manastir Krupa vijekovima dijeli sudbinu srpskog naroda na prostoru Hrvatske, mnogo puta rušen i obnavljan.


Centralna proslava sedam vijekova postojanja manastira biće održana u Dalmaciji u Obrovcu, pored Zadra, na dan manastirske slave, 28. avgusta na Veliku Gospojinu.

Srbi toga kraja, osim velikog broja gostiju, očekuju i Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja.

U Obrovcu, gradiću pored Zadra, nekada je živjelo više od sedam hiljada Srba. Danas ih je svega 1.000.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc