Ovogodišnja nagrada ''Stražilovo'' biće svečano uručena laureatima na Stražilovu 9. septembra u 11 časova, kod spomenika Branku Rradičeviću.
Korice nagradjenih knjiga Strazilovo 2017 SREMSKI KARLOVCI - U susret 46. Brankovom kolu, žiri ove pesničke institucije, u sastavu: Nenad Grujičić, Marija Sloboda i Ivan Lalović, doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnja nagrada ''Stražilovo'', za najbolјe pesničke knjige objavlјene u Brankovom kolu, pripadne sledećim pesnikinjama i pesnicima: Sava Krneta, za knjigu ''Kućišta'', Rastko Lončar, za zbirku ''Nervi od volframa'', Dušan Zahrijeviću, za ''Antologiju srpskog pesništa/ Antilogiju svevremenog rečništva'', Gorici Radmilović, za knjigu ''Striži masku, konak nemaš'' i Nikoli Rausavlјeviću i Milanu Ćosiću, za zajedničku zbirku ''Kad uhvatim tišinu'' .

Sava Krneta rođena je 1951. godine u Strmici kod Knina. U zavičaju učila osnovnu školu, a gimnaziju u Beogradu, gdje je i diplomirala na Filološkom fakultetu, na grupi za srpskohrvatski jezik i književnost.  Objavila je svoju sedmu po redu knjigu pesama ''Kućišta''. Slikanjem dinarskog ambijenta uvijenog u tišinu sa prizorima napuštenih predela, Sava Krneta ustoličuje sopstveni bol kao meritorni kardiogram promenjenog života mnogih  krajiških Srba. Posebnu svežinu knjige čine leksički izvori pesme, jezičko blago zapadnog krila srpskoga jezika. I kada se odmakne od ovih tema, Sava Krneta ostvaruje snažan umetnički pečat u doživlјaju urbanog milјea i duševne (intimne) pozicije čoveka u savremenom svetu.

Nagrada ''Stražilovo'' za najbolјe pesničke prvence, ravnopravno je pripala Rastku Lončaru, Dušanu Zaharijeviću, Gorici Radmilović,  Nikoli Rausavlјeviću i Milanu Ćosiću. Neuobičajeno raznovrsna  pojava talentovanih mladih  autora u ovogodišnjoj  plodnoj izdavačkoj produkciji Brankovoga kola, otvorila je nesvakidašnju mogućnost da, bez sujetnih zazubica, gnevne zavisti i škrtosti, ovogodišnji talenti Brankovog kola, na početku svoje književne karijere, budu ovenčani prestižnom nagradom ''Stražilovo''.  Oni to zaslužuju po meri svoga dara i konkretnih rezultata,  po dubini posvećenosti,  stvaralačke ozbilјnosti i lјubavi prema poeziji i literaturi.

Ako se ima u vidu ovogodišnji veliki broj Brankovom kolu ponuđenih rukopisa –  preko pedeset,  onda ovaj krug nagrađenih već je u činu početnog odbira za štampanje bio obeležen aurom izuzetnih. Uočen je pesnički kvalitet koji  će davati  rezultate i u budućnosti.  Nakon dužeg vremena, pojavila se na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, generacijska družina koja bi mogla preuzeti kompetencije prethodnih i trenutnih aktera književne scene. A s druge strane, pružena je ruka bezrezervne  podrške od strane  Brankovoga kola na njihovom tek zasnovanom  zvezdanom putu gde ih, nema sumnje, očekuju i iracionalne prepreke, scile i haribde književne, društvene i javne okeanije.

Tokom održavanja 46. Brankovog kola, svaka nagrađena knjiga biće ponaosob promovisana pred brojnom publikom, na relevantan način osvetlјena i medijski predstavlјena u punom svome habitusu i sjaju. Konkretnom podrškom Brankovoga kola,  mladi pesnici su odmah, bez skrivanja vesti o njima kao laureatima poznate nagrade,  osnaženi i obasjani amblematičnim duhovnim korenom Sremskih Karlovaca i  Stražilova, ali i nepresušno mladolikom, kultnom figurom Branka Radičevića koja se ukazuje u svoj svojoj lepoti u činu proglašenja novih laureata ugledne nagrade ''Stražilovo''.  

I, dabome, svečano primiti nagradu radičevićevskog sjaja na opevanom Brankovom Stražilovu,  gde se nalaze pesnikovi zemni ostaci preneseni iz Beča 1883. godine,  predstavlјa privilegiju i mitsku retkost  danas na kulturnoj sceni Srbije i  regiona, a u susret Evropskoj prestonici kulture 2021. godine,  kada će u zagrlјaju Novog Sada i Sremskih Karlovaca, jubilarno 50. Brankovo kolo i te kako imati šta ponuditi za ovaj veliki kulturni događaj na našem kontinentu.

Rastko Lončar, rođen 1993. godine u Kninu. Osnovno školovanje završio u Kaću, srednje u Zmaj Jovinoj gimnaziji u Novom Sadu. Trnutno privodi kraju  master studije srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.  Bavi se književnom istorijom,  piše poeziju,  prozu i dramske tekstove. Pesnički prvenac ''Nervi od volframa'' donosi očigledan talenat sa osveštenim ogledom na poeziju i umetnost. Ovo je rukopis hipersenzitivnog bića, nadahnutog i načitanog, koje napetost pesničkog jezika pretvara u kreativne zamajce humora i ironije, impreginarne jakom emocijom u konkretnim životnim prilikama.

Dušan Zaharijević rođen je 1992. godine u Kosovskoj Mitrovici. Osnovnu školu završio u Leposaviću, a srednje obrazovanje u medicinskoj školi u Kosovskoj Mitrovici. Privodi kraju master studije srpske književnosti na Filozofskom Fakultetu u Novom Sadu. Bavi se pisanjem poezije, kritike i autorskih tekstova. Knjiga poezije ''Antologija savremenog pesništva/ Antilogija svevremenog rečništva'', nosi u sebi zametak vinaverovske udivlјenosti jezičkim zvezdarnikom. Kao da je knjigu pisao mnogo stariji, iskusan pesnik, ovaj mladi pojac živorodno peva o suštastvenoj tački stvaranja neprekidno izražavajući svest o pesmi i reči, o pesniku i jeziku, o pesništvu i svetu,  o erosu i tanatosu lјudskoga  puta.

strazilovo 2017Gorica Radmilović rođena je 1992. godine u Somboru. Osnovnu školu završila u Stanišiću, a srednju medicinsku u Somboru. Takođe, privodi kraju master studije na Filozofskom  fakultetu u Novom Sadu. Piše poeziju, eseje i pozorišnu kritiku. U njenom prvencu ''Striži masku, konak nemaš'', ima nešto od toskanske lepote Crnjanskog, nešto od sumatraističke vizije u nanosima slika koje, potom, meandriraju u lirske lukove Raičkovića.  Sa smislom za pozorišni refleks, ova pesnikinja ume da iznese lirsku finesu u gornju ravan snažnog doživlјaja pesme.

Zanimlјiva pojava zajedničke zbirke, ''Kad uhvatim tišinu'',  dvojice mladih poeta, Nikole Rausavlјevića i Milana Ćosića. Brankovo kolo objavlјuje ovaj lirski dvojac  imajući u vidu i njihovu osobenu misiju oličenu u javnom kazivanju poezije. Naime, oni pripadaju poetsko-recitatorskoj družini ''Među nama'', koja, neprestanim trudom i afirmacijom vrhunske lirike srpskih i svetskih pesnika,  demistifikuje naduvenu birokratiju i šund naše javne, društvene i medijske scene. Nikola Rausavlјević rođen je 1991. godine u Karlovcu, u Hrvatskoj, odakle ga je ratna oluja donela kao četvorogodišnje dete u Šabac. Tu je završio osnovnu i srednju školu. Trenutno je na master studijama srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Milan Ćosić rođen je   1991. godine u Apatinu, gde je završio osnovnu, srednju i muzičku školu. Diplomirao je srpsku književnost u Novom  Sadu. Piše poeziju i kratku prozu, a bavi se i komponovanjem. Sličnosti i razlike između ove dvojice  pesnika stvaraju čudesnu ravnotežu zbirke. Kod Rausavlјevića se smenjuju boemska osećanja koja nastaju u samoći ili kafani, na praznom krevetu ili u zamišlјenoj starosti. Pesme Milana Ćosića češće govore o lјubavi, o emocijama prema ženi i dragima, sklon je pedagoškim i moralizatorskim stihovima. Oba podjednako pišu i slobodan i vezan stih nudeći neumrlo poverenje u pesmu, pesnike i pesnički govor.

Prestižna nagrada ''Stražilovo'' traje nepune četiri i po decenije –  od daleke  1973. godine. Među dosadašnjim dobitnicima ove nagrade  nalaze se i Draško Ređep,  Pero Zubac, Danko Popović, Luko Palјetak, Radomir Putnik, Slobodan Pavićević, Rade Obrenović, Julijan Tamaš, Vojislav Despotov, Nenad Grujičić,  Ileana Ursu, Anđelko Anušić,  Vićazoslav Hronjec, Sava Babić, Zafir Hadžimanov, Todor Bjelkić, Tibor Varadi, Mišo Avdalović,  Blagoje Baković, Žarko Aćimović,  Ranko Čolaković,  Pop Dušan Đurđev, Dragoslav Dedović, Boris Lazić, Želјko Pržulј, Vesna Egerić, Goran Šaula, Lidija Đogo, Mićo Savanović, Ivan Lalović, Dubravka Milenković, Marija Sloboda, Ivana Gađanski, Ivan Despotović, Valentina Milačić, Milan Rakulј, Aleksandra Marilović, Goran Gavrić, Marija Prgomelјa, Marko Kovačević, Jelena Milošević, Branimir Kršić,  Andrea Beata Bicok i drugi.  

Ovogodišnja nagrada ''Stražilovo'' biće svečano uručena laureatima na Stražilovu 9. septembra u 11 časova, kod spomenika Branku Rradičeviću (rad vajara Jovana Soldatovića), a na 46. Brankovom kolu koje će trajati od 8. do 18. septembra u znaku 170. godišnjice izlaska prve knjige pesama Branka Radičevića u Beču.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!

Banija

gljive-ukrasi-banijskih-sumaGljive - ukrasi banijskih šuma
Nije moderno ali je korisno, bar ja mislim tako i pokupim malce i zaputim se u jednu od mnogobrojnih, prelijepih i raznolikih banijskih šuma.Dan je...
ubijanje-srba-u-sisku-1991-1992-godineUbijanje Srba u Sisku 1991-1992 godine
Nestanci Srba u Sisku ili Slučaj Sisak predstavlja niz ratnih zločina tokom rata u Hrvatskoj u Sisku i okolini. koje je Republika Hrvatska izbegavala da...
casni-krstovi-na-mjestima-unistenih-pravoslavnih-hramova-na-banijiČasni Krstovi na mjestima uništenih pravoslavnih hramova na Baniji
PETRINJA - Parohiju petrinjsku pored grada Petrinje čini još 55 naseljenih mjesta, na čijem je području do Drugog svjetskog rata bilo čak 18 funkcionalnih...
optuznica-protiv-dvojice-okrivljenika-zbog-ratnog-zlocina-u-volinjiOptužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina u Volinji
ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1968.) i državljanina Bosne i Hercegovine...

Društvo

izumire-selo-genijalacaIzumire selo genijalaca
PODUM - Mnoga povratnička sela imaju neku svoju priču. Zajedničko im je da su nekada bila puna života, a...
u-zemunu-obiljezena-26-godisnjica-zlocina-na-koranskom-mostuU Zemunu obilježena 26. godišnjica zločina na Koranskom mostu
ZEMUN - Dana 21. septembra u Zemunu je obilježeno  26 godina od zločina na Koranskom mostu u...
zbog-novca-nije-odrzan-jubilej-formiranja-pete-kordunaske-udarne-brigadeZbog novca nije održan jubilej formiranja Pete kordunaške udarne brigade
Na samoj granici Bosne i Hercegovine, u Petrovoj poljani u općini Vojnić, prije 75 godina, 16. septembra...

Novosti

hapsenja-bucna-sudjenja-u-tisiniHapšenja bučna, suđenja u tišini
BEOGRAD - Dokumentaciono-informativni centar Veritas upozorava da su hrvatski sudovi ovog meseca...
hrvatski-ratni-veterani-traze-prognanici-su-agresoriHrvatski ratni veterani traže: Prognanici su agresori?!
ZAGREB - Udruženja hrvatskih ratnih veterana insistiraju da u tekstu novog zakona o braniteljima ostane...
strah-u-vodotecuStrah u Vodoteču
VODOTEČ - Selo Vodoteč u Ličko-senjskoj županiji, sedam kilometara udaljeno od Brinja, krasio je...

Kultura

veljko-ostojic-trag-i-sjecanjeVeljko Ostojić: Trag i sjećanje
Gledam ova brdaprepuna zelenila ,njihove poljane milekoje su nam život bileNekada plodne poljanice...
mala-gospojina-u-pakracuMala Gospojina u Pakracu
Rođenje Presvete Bogorodice ili kako se u narodu naziva, Mala Gospojina, obilježena je 21. septembra u...
oluja-razvejala-bacuske-tamburase"Oluja" razvejala bačuške tamburaše
Sve bačuške tamburaše, članove nekad čuvenog orkestra, ratni vihor je rasuo u daljini, a svake godine se...
18-31-krajiski-likovni-salon-od-13-oktobra18 (31) Krajiški likovni salon od 13. oktobra
Krajiški likovni salon biće otvoren 13. oktobra 2017. u Galeriji Muzeja želјeznica Srbije (Nemanjina 6,...

Oluja

franjo-hvala-ti-sto-si-nas-proterao-tekst-zrtve-oluje-koji-tera-na-razmisljanje"Franjo, hvala ti što si nas proterao": Tekst žrtve "Oluje" koji tera na razmišljanje
„Da smo ostali dolje, neko bi možda uspio kao i ovdje, ali većina nas bi se oslanjala na roditeljske veze za zaposlenje, ostali na roditeljskim...
svjedocenja-prezivjelih-iz-grubora-gosica-i-varivodaSvjedočenja preživjelih iz Grubora, Gošića i Varivoda
Zločin u Gruborima dogodio se 25. avgusta 1995. i o njemu su poznati brojni fakti. Pokojni Božo Knežević snimio je sjajan dokumentarac “Oluja...
bogdan-rkman-pravo-na-tugovanjeBogdan Rkman: Pravo na tugovanje
Kako ocjenjujete ovogodišnje obilježavanje godišnjice Oluje?Da je bilo mirnije, jeste. Da je incidenata bilo, jeste. Ove godine u Kninu ritualno nije...

Politika

pupovac-referendum-o-pravima-manjina-veoma-opasan-projekatPupovac: Referendum o pravima manjina veoma opasan projekat
ZAGREB - Predsednik SDSS-a i predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac ocenio je da je inicijativa o održavanju referenduma o ljudskim i...
dss-napad-na-bjelajca-pokazuje-u-kakvim-uslovima-zivi-vecina-pripadnika-srpske-zajedniceDSS: Napad na Bjelajca pokazuje u kakvim uslovima živi većina pripadnika srpske zajednice
ZAGREB - Demokratski savez Srba  danas je najoštrije osudio napad na svog stranačkog kolegu - zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije iz reda...
sdss-osudio-pokusaj-fizickog-napada-vijecnika-hsp-a-na-zamjenika-zupana-bjelajcaSDSS osudio pokušaj fizičkog napada vijećnika HSP-a na zamjenika župana Bjelajca
SISAK - Predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman, vijećnica županijske Skupštine Sisačko-moslavačke županije Mirjana Oluić-Voloder i vijećnik Branko...