46 brankovo kolo
SREMSKI KARLOVCI - U najstarijoj srpskoj gimnaziji, svečano je otvoreno 46. Brankovo kolo. U prisustvu velikog broja publike, besedio je pesnik Stevan Tontić:   ''Na ovom mjestu, u Karlovcima, valјa se podsjetiti da je Miloš Crnjanski  pisao kako se upravo pod Fuškom gorom 'začela nova književnost', novo mišlјenje, nova etika, na najvišoj vrednosti lјudskog bića: na radovanju.  Branko se radovao životu kao 'prelepom sanku', a kraj tog zanosnog sna, u čijem je središtu lјubav, bio je utoliko tužniji. Brankova poezija osvaja nas i vječno će osvajati magijom svog lirizma. Kad se sjetim stiha 'Nјe više nema – to je bio zvuk' (iz 'Tuge i opomene'), sjetim se i riječi 'beznjenica', poznate kovanice Laze Kostića.  A pomišlјam, jer su sličnosti u smislu očite, da je ovaj stih mogao biti okidač i za Andrićevu pripovijetku 'Jelena, žena koje nema.' Da je ispjevao samo svoju potresno lijepu,besmrtnu elegiju 'Kad mlidijah umreti', Branko Radičević bi u istoriji srpske poezije ostao upisan zlatnim slovima.  Brankovim glasom progovorila je zapretana lirska duša narodnog jezika Srba, jezika koji će, uz sve otpore, pobjedom Vukove reforme doći do svog punog prava i uvaženja. A Brankova poezija postaće jak dokaz da je i na tzv. prostom, u višim krugovima i prezrenom, narodnom jeziku bila moguća pjesnička umjetnost neprolazne vrijednosti.''

Govoreći o neponovlјivosti privilegije da se Brankovo kolo odvija u gimnaziji koju je Aleksije (Branko) Radičević učio od svoje jedanaeste do sedamnaeste godine (1835-1941),  u prepunoj svečanoj sali, predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić uručio je Stevanu Tontiću statuetu Branka Radičevića (rad vajara Jovana Soldatovića) za ukupno pesničko delo. Potom je novom laureatu međunarodne nagrade ''Branko Radičević'', nemačkom pesniku Jirgenu Izraelu, Grujičić uručio ''Diplomu Brankovog kola'' i sveže štampanu knjigu izabranih pesama nemačkog gosta na srpskom jeziku, ''Podnevni psalmi'', u prepevu Stevana Tontića, a u izdanju Brankovog kola.  Zahvalјujući na visokoj nagradi, Jirgen Izrael je rekao: ''U nemačkim i engleskim leksikonima i enciklopedijama hvali se da je Branko Radičević koristio i u srpsku književnost uveo narodni jezik. Veoma poštovane dame i gospodo, hvala vam što ste mi dodelili ovu značajnu nagradu. I uveravam vas da se dodelom nagrade 'Branko Radičević' osećam počašćen i ohrabren. Kad se vratim kući, potrudiću se da se pesme Branka Radičevića pojave u Nemačkoj. Veoma poštovane dame i gospodo, Bog vas blagoslovio.'' Potom je laureat rekao svoju pesmu ''Paulu Celanu'' na nemačkom, a Tontić na srpskom jeziku.

U čast dvojice laureata, operska pevačica Agota Kovač Vitkai otpevala je Radičevićevu pesmu ''Ribarčeta san'', u pratnji pijanistkinje Tijane Medić. Zatim su nastupili pesnici: Goran Simić, Risto Petreski, Živko Nikolić, Boško Suvajdžić, Rastko Lončar, Mićo Savanović, Gorica Radmilović i Dušan Zaharijević.

Obeležavajući 170. godišnjicu izlaska prve knjige Branka Radičevića u Beču, mlade dramske umetnice, na Svečanom otvaranju 46. Brankovog kola, Anja Alač, Danica Grubački i  Milica Šećerov, nadahnuto su govorile antologijske pesme iz ove kultne knjige srpske poezije: ''Urok'', Devojka na studencu'' i ''Vragolije''.  Ženska izvorna dvojačka grupa ''Vila'' iz Novog Sada izvela je pun muzičke energije i lepog stiha splet srpskih napeva. Izvodeći čuveno ''Brankovo kolo'' Svetolika Pašćana Kojanova i srpsku pesmu sa Kosmeta ''Žubor voda žuborila'',  ovacije je izazvao mladoliki mešoviti  hor i ansambl Zmaj Jovine Gimnazije iz Novog Sada.  

Sutra na Stražilovu Ivan Negrišorac polaže cveće i pali sveću na Brankovom grobu, a glumac Boško Petrov kazuje Brankovu antologijsku pesmu ''Kad mlidijah umreti''. A kod ''Brankovog čardaka'', svečano će biti uručena nagrada ''Stražilovo'' Savi Krneta, Rastku Lončaru, Gorici Radmilović, Dušanu Zaharijeviću, Milanu Ćosiću i Nikoli Rausavlјeviću. Potom će nastupiti pesnici Anđelko Anušić, Ranko Čolaković, Miloš Kordić, Trajče Kacarov, Milena Severović, Miroslav Aleksić, Damir Malešev, Ivan Despotović, Dubravka Milenković, Ivana Gađanski, Vesna Egerić, Ivan Lalović, Lidija Đogo, Nataša Bundalo Mikić, Ivana Stojić, Marina Vojinović, Irena Plaović i drugi. Trideset raznovrsnih programa 46. Brankovog kola, u deset raznih ambijenata Sremskih Karlovaca, Stražilova i Novog Sada, nastavlјaju svoju jedinstvenu misiju sve do 18. septembra.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc