14 likovni susreti 8
MOŠTANICA
- Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Zagreb – Pododbor Petrinja, organiziralo je tradicionalnu likovnu koloniju „14. likovne susrete na Baniji 2017.“ koji su ove godine održani u mjestu Moštanica.

Mara Vilus, predsjednica Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” – Pododbora Petrinja podsjetila je kako uz likovne susrete na Baniji, organiziraju i druge likovne kolonije:

„Mi smo inače organizirali i likovne kolonije „Jesen u Petrinji“, jednu koloniju smo organizirali i u Lonjskom polju, dakle ukupno je do sada u mojoj organizaciji održano 25 likovnih kolonija i susreta“.

Na likovnim susretima u Moštanici sudjelovalo je dvadeset slikara.

„Tu su slikari iz Karlovca, Zagreba, Popovače, Siska, Petrinje, Gline i Velike Kladuše. Inače, kolonija je od samog početka multinacionalna i stvaraju se velika prijateljstva, takva da je to stvarno za poželjeti. Danas smo imali prekrasan, sunčan dan, nastale su tako lijepe slike da je to bogatstvo i za naš Pododbor i za Grad Petrinju“, rekla je Vilus.

Ovogodišnji „14. likovni susreti na Baniji“ organizirani su pod pokroviteljstvom Grada Petrinje.

„Grad Petrinja je pokrovitelj ove naše manifestacije koju je financijski pomogao Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačka županija i sam Grad Petrinja, normalno i mještani sela Moštanica kao i naši članovi SKD-a „Prosvjeta“- Pododbora Petrinja, objasnila je Vilus.

Ovo je prvi puta da se kolonija održava u Moštanici.

„Mi inače svake godine idemo u drugo mjesto, u drugo selo. Prošle smo godine recimo bili u Brestu, pa su to bili Likovni susreti na Baniji i Pokuplju. Obišli smo stvarno mnogo sela gdje smo okupljali ljude i uključivali ih u taj naš društveni i kulturni rad. Što se tiče „Likovnih susreta na Baniji“ tu svaki put idemo u drugo mjesto, dok likovne kolonije „Jesen u Petrinji“ uvijek održavamo u Petrinji“.

Među sudionicima današnjih likovnih susreta u Moštanici bila je i amaterska slikarica Nevenka Božiček, učiteljica u mirovini, inače članica Petrinjske udruge likovnih umjetnika „Petriart“.

„Ja sam se već na više kolonija dosad odazivala i uvijek mi je bilo lijepo, jer je i društvo lijepo. Osim toga, na te kolonije dolaze i akademski slikari, likovni pedagozi koji su uvijek spremni svaki put na neki način dati poduku i svoju kritiku, tako da nekako u likovnom izrazu čovjek raste i time mu je zadovoljstvo veće. To je jako važno za amatera koji radi iz ljubavi i onda se boji svog neznanja, svoje nespremnosti. Ali kad ti netko tko zna kaže, uputi te kako treba, to ti da krila i ti uživaš još više“, ispričala je Božiček koja se, kako sama kaže, na ovoj koloniji na kojoj je nastalo nekoliko njezinih radova, osmjelila i eksperimentirala, radeći i u nekim za nju novim tehnikama.

Sudionica „14. likovnih susreta na Baniji“ bila je još jedna članica „Petriarta“ – Vlasta Kristić koja je prošli tjedan proslavila svoj devedeseti rođendan. Slikari, kaže ona, pomalo žive „u nebesima“, a slikanje je njihov eliksir dugovječnosti:

„Slikar Tizian je umro u 99. godini, ali ne od starosti, nego od kuge. Mi slikari smo malo dugovječniji jer živimo u nebesima. Glavna nam je odlika to što nemamo mržnje. Znate što je eliksir? Kad ja slikam prema svojoj kondiciji, prema svojim godinama, ja vam nisam puno na zemlji, niti u političkim nit’ u vjerskim sukobima i razmišljanjima. Slikam. To mi je eliksir“, rekla je vitalna gospođa Vlasta koja je, ako je suditi po pljesku koji je dobila, omiljena među kolegama slikarima.

Slikarima, sudionicima „14.likovnih susreta na Baniji“ koji su održani pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, Priznanja je uručio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.


„Mislim da je ovaj prekrasan sunčan dan na našoj Banovini poslužio kao inspiracija svim umjetnicima koji su danas bili ovdje. Njihove slike koje sam upravo pogledao dokazuju da su 14. likovni susreti uspješni i dobro organizirani. Mislim da je to jedna nadgradnja zajedničkog života u Gradu Petrinji. Ovdje su došli i ljudi i iz drugih županija pa i preko granice, iz BiH i pokazuju da sve ove različite boje, koja je svaka ponaosob lijepa za sebe, kad se stave u jednu cjelinu mogu dati jednu lijepu sliku. Baš kao što i svi mi koji smo ovdje možemo biti jedna dobra slika – slika umjetnosti, druženja, svega onoga što moramo pokazati kao civilizirani ljudi“, rekao je Dumbović.

Slike nastale na ovom likovnom susretu, kako je najavila Mara Vilus, predsjednica Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” – Pododbora Petrinja, moći će se razgledati na izložbi koja će biti postavljena u petrinjskoj Galeriji „Krsto Hegedušić“.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc