Igrom i pesmom „prošetali“ kroz Srbiju
Svetlana Aleksić, Ljubinko Špegar i Saša  Ivanković Svetlana Aleksić, Ljubinko Špegar i Saša IvankovićČIKAGO - Folklorna grupa „Oplenac“ koja deluje pri hramu Svetog Jovana Krstitelјa u čikaškom naselјu Belvud u subotu 11. novembra 2017. godine obeližila je pola veka postojanja. Jubilej je obeležen celovečernjim koncertom na kome su članovi ove folklorne grupe, od najmlađih do veterana, igrama i pesmom „prošetali“ kroz Srbiju. Tako su posetioci u prepunoj sali mogli da uživaju u igrama sa Kosova, igrama iz Šumadije, Vranja, Leskovca, Vlaškim i igrama iz Zapadne Srbije, Nikšića, Srema i drugim.

- Trebamo da budemo srećni što naša deca čuvaju sve ono što su nam ostavili preci. Trudimo se da u ovoj zemlјi budemo najbolјi ambasadori našeg naroda, da tuđe poštujemo, a sa svojim da se ponosimo. Neophodno je da nove generacije koje uzrastaju u Americi kroz svoju crkvu i veru grade nove mostove. Ovde, daleko od Zavičaja, učimo našu decu našem jeziku i istoriji sa želјom da tako sačuvaju svoje korene. Cilј osnovanja folklornih grupa pri crkvama ovde u dijaspori je da naši mladi naraštaji uče odakle su, ko su, da čuvaju svoje običaje, ali i da stiču nova prijatelјstva. Jedino na taj način ćemo se ovde održati, poručio je starešina hrama Sveti Jovan Krstitelј iz Belvuda Savo Bosanac.

Čestitke za jubilej vladike Srednjezapadnoameričkog Longina preneo je iguman manastira Nova Gračanica Serafim Baltić koji je predvodio i čin osvećenja slavskog kolača.

Oplenac 9
Više od 17 godina koreograf Folklorne grupe „Oplenac“ je Svetlana Aleksić. Do dolaska u Ameriku ona je bila član KUD-a „Abrašević“iz Valјeva.- Prenoseći deci jedan od najlepših delova srpske tradicije ispunjavale su mi dušu i duše generacija koje sam učila. Nastupamo, putujemo, sklapamo prijatelјstva i uspomene za ceo život, naglasila je ona.


Folklorna grupa Crkveno-školske opštine „Svetog Jovana Krsitelјa“ iz Belvuda kraj Čikaga okuplјa više od 100 članova, od najmlađih, predškolskog uzrasta, pa do veterana. Ona je mesto gde se mladi okuplјaju i druže, rekao je predsednik Društva Saša Ivanković koji je izneo kratak pregled pedesetogodišnje istorije ove folklorne grupe nabrajajući brojna mesta gde su gostovali. On je zahvalio svima koji su pomogli rad Društva, a najzaslužnijima je uručio zahvalnice. Među njima je bio i Ljubinko Špegar voditelј programa jubilarnog kocnerta i dugogodišnji predsednik „Oplenca“.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!
reklamirajte se cbc