zupanijski sud u sibeniku ŠIBENIK - Odluka šibenskog Županijskog suda da odbaci tužbu države protiv bivšeg hrvatskog vojnika Ivice Petrića, osuđenog na šest godina zatvora zbog ubojstva srpskog civila nakon ‘Oluje’, novi je doprinos bogatom spisku gafova hrvatskog pravosuđa na štetu žrtva rata, a posredno i države.

Petrić je kao bivši pripadnik 15. domobranske pukovnije HV-a osuđen za ubojstvo 84-godišnjeg Đurada Čanka u selu Zrmanji nekoliko dana nakon ‘Oluje’, a država je 2008. godine porodici ubijenog isplatila 1.135.016 kuna. Godinu dana kasnije država je podnijela tužbu kojom je od Petrića tražila da nadoknadi štetu po Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o službi u oružanim snagama. Po tim propisima, Hrvatska ima pravo da od pripadnika OS-a traži povrat iznosa isplaćenog za štetu koju je počinio u službi namjerno ili iz krajnje nepažnje.

Tužba se pacala u ladici više od tri godine, pa je prvostupanjski sud 2012. odbio Petrićev prijedlog o odbacivanju tužbe. Nakon nastavka hvatanja paučine po papirima, Županijski sud u Šibeniku prihvatio je početkom godine njegovu žalbu zbog zakonske formalnosti – nije bila ispunjena posebna procesna pretpostavka za tužbu, odnosno nije protekao rok od tri mjeseca za mirno rješenje spora. Zahtjev da Petrić nadoknadi isplaćena sredstva podnesen je 21. aprila 2009., a sama tužba 15. juna, pet sedmica prije isteka zakonskog roka.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku (ODO) smatra da nije pogriješilo jer je tužba podnesena u propisanom roku od šest mjeseci od isplate naknade štete oštećenima, odnosno Čankovoj porodici, a da se čekalo isticanje tromjesečnog roka, tužba se ne bi mogla podnijeti. Nakon odluke Županijskog suda, ODO je podnio novu tužbu radi naknade štete s obzirom na to da za to nema pravnih zapreka i po toj se tužbi vodi postupak pred Općinskim sudom u Šibeniku. Ne ulazeći u pitanje da li bi sud morao braniti interese države i njenih građana ili evidentnog počinioca zločina, ostaje činjenica da ovakvim postupcima sudova svi građani Hrvatske doslovno plaćaju ceh za zločine pojedinaca.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc