parastos ndh 75 godina
BEOGRAD
- U danima sve zategnutijih odnosa na relaciji Beograd-Zagreb, razmene protestnih nota i događaja koji rehabilituju ustaštvo, Srbi iz Hrvatske sećaju se stradalih sunarodnika u vreme NDH. Jedni se sećaju 5. avgusta 1941, svi zajedno, 5. avgusta 1995. Hoće li dvadeset prva godišnjica obeležavanja Oluje, za razliku od prošlogodišnjeg, proći uz manje napetosti?

Parastos povodom 75 godina od genocida nad Srbima u NDH služen je u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Petog avgusta 1941, u gospićkom selu Divoselu, ustaše su ubile više od 1.400 ljudi. Tada osmogodišnji Bogdan Počuča izgubio je šest od devet članova porodice. Na isti dan, samo više od pola veka kasnije, i on je izbegao u Oluji.

"Možete misliti kako se osećam kad spadam u one ljude koji nikome od svojih predaka ne znaju za grob, osim ocu, koji je sahranjen u Gospiću, a već 25 godina ni njemu nisam bio na grobu i verovatno neću nikad biti", kaže Bogdan Počuča.

Udruženje Srba iz Hrvatske, koje je organizovalo parastos, želi da podstakne srpsku Skupštinu da usvoji rezoluciju kojom se osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH za vreme Drugog svetskog rata.

"U poslednje vreme u Hrvatskoj iznova oživljava ideologija za koju smo mislili da je prošlost, kad iznova vidimo da se oni koji su bili ratni zločinci, maltete proglašavaju za sveca. Evo to nas je na neki način motivisalo da dodatno izvršimo pritisak da Narodna Skupština donese konačno rezoluciju. Jer ako mi ne donesemo rezoluciju, kako možemo od drugih da očekujemo da priznaju da je bio genocid", kaže Milojko Budimir iz Udruženja Srba iz Hrvatske.

Predsednik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj kaže da, posle pada Vlade i raspuštanja Sabora, tamošnje institucije ne nalaze način da se nose sa nekontrolisanim političkim odnosima i divljanjem u javnosti. Dodatno nespokojstvo među Srbe u Hrvatskoj unosi predstojeća godišnjica Oluje.
 

"Nadamo se da će ove godine biti drugačije nego prošle i da će se obaviti na način sa više obzira za posledice vojne i policijske akcije, za stradanje i progon Srba, da će biti više poruka mira, a manje poruka koje će ponovo uznemiravati i raspirivati ratnu retoriku", kaže predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac.

Kada, kaže, država ćuti, dok mediji tome daju prostor koji ne bi smeli, onda to izaziva strah za budućnost. Ipak, očekuje da će policija i pravosuđe iz onoga što se u poslednje vreme dešavalo u Hrvatskoj, izvući lekcije.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc