oluja traktor
BEOGRAD - Tih dana u početku augusta svi se sa zebnjom setimo tužnih događaja iz 1995 godine, kada je ceo jedan korpus naroda istjeran iz svoje zemlje, a taj narod smo mi kako smo se nazivali Srbi iz Hrvatske u početku rata, da bi se on tokom ratnih zbivanja promenio u naziv Krajiški Srbi -  navodi se u saopštenju udruženja „Zavičaj“ iz Kaluđerice, povodom avgustovskog progroma Srba sa teritorije nekadašnje Srpske Krajine, odnosno današnje Hrvatske.

- Tokom tih dana Hrvatske oružane snage uz pomoć i logistiku Amerike i Nato pakta proveli su akciju etničkog čišćenja koja je po svom obimu najveće etničko čišćenje u Evropi posle drugog svetskog rata. Sprovođenjem ovog čina agresiju na domove, zemlju, intelektualnu svojinu, kulturu i tradiciju želelo se postići potpuno istrebljenje jedne naciju sa njenog stoljetnog etničkog prostora o ostvarenje cilja NDH da se trećina Srba pobije, trećina pokatoliči a trećina iseli ili da njegov udio u broju stanovnika bude sveden ispod pet posto. Pred očima takozvane „slobodarske Evrope i svjeta“ odigrao se ovaj sraman čin nezabilježen u istoriji.

Srbi iz Hrvatske su narod koji slobodarski narod koji je zbog svoga pripadništva takvim idejama često stradao a spoljnopolitički faktori u tim vremenima nisu mu išli u korist pa je ishod za njega bio poražavajući. Uradili su šta su uradili ali mi moramo mlađim generacijama prenositi istinu o stradanju Srba iz Hrvatske i probuditi osjećaj pripadnosti jednom narodu koji je uvek bio na strani pravde, slobode i istine i nikad da ne zaborave da su im moderne fašističke zemlje otele đedovinu i proterale ih na osnovu rasnih zakona koji su vredeli na teritoriji Fašističke Nemačke i NDH.

Da je svo ovo tačno potvrđuju i ovonedeljna zbivanja u R.Hrvatskoj kada se otkrivaju spomenici atentatorima,kada se ratni zločinci iako osuđeni puštaju na slobodu a idejni tvorci sprovođenja ustaške ideologije proglašavaju svecima. Nažalost vlasti u našoj matici Srbiji nisu imali snage da nas sve ove godine zaštite od ovog zla koji nam se desio ali mi volimo našu Srbiju svim svojim bićem i dušom možda više nego stanovništvo koje vekovima živi ovde i nadamo se da će naša matica,,konačno“ stati u našu obranu i samim tim u odbranu svih istinskih vrednosti. U naše civilizacije i ljudskih sloboda.

Udruženje ,,Zavičaj“ će povodom stradanja Srba iz Hrvatske položiti venac u Tašmajdanskom parku 04.08.2016 u 11 časova, navodi se još u saopštenju ovog udruženja.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc