nektar fresh wave BANJALUKA - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da je od grada Banjaluke dobio odgovor da neće moći biti odgođen muzički festival “Nektar freš vejv”, planiran za 4. avgust, u isto vrijeme kada se obilježava 21 godina od srpskog stradanja u “Oluji”, zbog toga što je ranije zakazan i što je utrošeno mnogo sredstava.

Štrbac je rekao da je, na peticiju “Veritasa” da ovaj festival bude odgođen, danas dobio pisani odgovor Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Banjaluka u kojem ga obavještavaju da ne mogu da odgode održavanje muzičkog festivala u Banjaluci jer je već utrošeno mnogo novca u dolazak gostiju iz cijelog svijeta, a očekuje se i više od 10.000 posjetilaca iz zemlje i regiona.

On je dodao da su ga iz banjalučke gradske uprave obavijestili da grad nije organizator, niti finansijer festivala, nego preduzeće “Opijum”, čiji je predstavnik Strahinja Grahovac i da se taj festival samo nalazi u klalendaru kulturnih događaja i manifestacija u Banjaluci.

“Ovo me nije iznenadilo. Svjestan sam da iza ovakvih manifestacija stoje multinacionalne kompanije”, rekao je Štrbac.

On je naveo da se u odgovoru na peticiju za odgađanje ovog festivala, koju je “Veritas” uputio gradu Banjaluka, navodi da je grad u cjelosti razumio poruku peticije za odgađanje ove manifestacije, ali da, “iz opravdanih i objektivnih razloga nije u mogućnosti da tome udovolji”.

Napominje da je od organizatora festivala grad dobio odgovor da su gotovo sve pripreme za održavanje festivala izvršene i da je veliki broj renomiranih svjetskih izvođača već potvrdio dolazak, što znači da su kupili avionske karte, obezbijedili smještaj i slično.

“Kako je festival znatno ranije najavljen, u ovako kratkom periodu nije bilo moguće izvršiti izmjenu termina za njegovo održavanje”, navedeno je u odgovoru iz grada Banjaluka upućenom Štrpcu.

Grad Banjaluka izražava iskreno saosjećanje sa porodicama srpskog naroda, ali i žaljenje što nisu ranije dobili informacije o podudaranju muzičkih festivala sa datumom stradanja Srba, dok su još mogli uticati na termin organizovanja tog festivala.

Odjeljenje za društvene djelatnosti grada Banjaluka preuzelo je obavezu da sljedeće godine organizatora festivala upozori i zahtijeva da promijeni datum održavanja ovog festivala.

U gradskoj upravi navode da će grad Banjaluka učestvovati u jednoj “Veritasovoj” manifestaciji u Banjaluci – prikazivanju dokumentarnog danskog filma o stradanju hendikepiranih Srba u školi u Dvoru, kao i na tribini poslije tog filma u prosotru koji prpada gradu.

Štrbac kaže da razumije grad Banjaluku i organizatora “Opijum”, ali da ne može da razumije da Banjaluka nije dobila nikakav odgovor iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, iako je tražio konsultacije, kao ni odgovor Ministarstva uprave i lokalne samouprave da nemaju informaciju da su 4. i 5. avgust proglašeni Danom sjećanja i da kao takvi zahtijevaju posebnu pažnju svih.

Štrbac je naveo da se u isto vrijeme od 4. do 6. avgusta održava i festival “Hajneken-Lav fest” u Vrnjačkoj Banji, na kojem će nastupiti svjetski poznati izvođači.

On je dodao da je, za razliku od ova dva festivala piva, dobar primjer Guča koja je prošle godine 5. avgusta prekinuli muzički program i sve manifestacije, poštujući Dan sjećanja na stradanja i progon Srba.
 
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc