miodrag linta
BEOGRAD
- Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da pomirenje sa Hrvatskom moguće samo ako se Hrvatska zaista suoči sa ustaštvom i zločinačkom prošlošću.

To znači, kako dodaje, da Hrvatska konačno prizna da je učinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu i da Hrvatski sabor donese jednu deklaraciju o osudi tog genocida.

Kako kaže da hrvatski zvaničnici prestanu da idu u Blajburg na pomen ustaškim zločincima, da se oštro kažnjavaju svi koji pevaju ustaške pesme, koriste ustaške znakove.

Da Hrvatska konačno kažni sve odgovorne za zločine protiv Srba tokom devedesetih godina, da poštuje srpske žrtve i da vrati imovinska prava stotonama hiljada proteranim Srba, nastavlja on.

„Tek tada je moguće govoriti o trajnom miru, stabilnosti i pomirenju između dva naroda”, naglasio je Linta za RTS.

Komentarišući inicijativu mladih iz Hrvatske za potpisivanje petricije da svi Srbi koji su prognani i ne mogu da se vrate zaslužuju bar izvinjenje, Linta kaže da podržava takvu inicijativu, ali da ona u Hrvatskoj nema šanse za uspeh jer je u toj zemlji na delu rehabilitacija ustaške ideologie.

On je ukazao da će se Dan sećanja na prognane Srbe u Oluji obeležiti večeras u Busijama, a da je za sutra planiran parastos u crkvi Svetog Marka u 11, sati, zatim da u 12 sati kreće šetnja do Sava centra gde će u 14 sati biti održana memorijalna akademija.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc