busije svijece BUSIJE - Manifestacija posvećena sećanju na stradanje i progon Srba povodom 21. godišnjice "Oluje", u kojoj je ubijeno skoro 2000, a proterano više od 180 hiljada Srba, ove godine održava se u naselju Busije kod Zemuna.

Parastos za stradale Srbe služi patrijarh srpski Irinej.

Hrvatska akcija Oluja imala je za cilj da očisti Hrvatsku od pravoslavnog srpskog naroda, rekao je danas patrijarh srpski Irinej, posle parastosa koji je u Busijama služen za žrtve Oluje.

Povodom najnovijih događanja u Hrvatskoj, patrijarh je ocenio da nas ćutanje Evropske unije stavlja pred ozbiljno pitanje "da li je opravdana naša želja da postanemo njen član, kada Evropa nemo posmatra ovo dešavanje našeg suseda".

Za mene lično i srpsku crkvu ozbiljno zabrinjava i muk i ćutanje rimokatoličke crke i njenih predstavnika na savremena i na sva dosadašnja tragična zbivanja na prostorima Hrvatske, rekao je on.

Patrijarh je podsetio i na ustaške zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, navodeći da su takva stradanja doživeli samo Jermeni, Jevreji i Srbi.

Žalosno je što su neki među njima koji su služili misu, bili akteri zločina, napomenuo je patrijarh.

Pozvani smo da oprostimo, ali ne da zaboravimo, a vreme je da umesto mržnje i neprijateljstva sa susedima gradimo mir i toleranciju, naglasio je patrijarh.

U nastavku svečanosti održava se umetnički program pod nazivom „Naša je tuga... velika”.

DR JELENA ŠARIĆ: DOBILI SMO NOVO IME - IZBEGLICE

Potom se okupljenim građanima i gostima obratila i dr Jelena Šarić, jedna od mnogobrojnih stanovnika Hrvatske koji su izbegli tokom „Oluje”.

"Velika mi je čast što sam ovde sa vama. Na ovaj dan pre 21 godinu dobili smo nažalost novo ime – izbeglice. Rat je mnogima odneo sve. Mi koji smo preživeli teško zaboravljamo i svako se bori sa time na svoj način. Ne bih volela da se ovo dogodi bilo kom narodu, treba da živimo u miru. Ali da zaboravimo nećemo“, izjavila je ona.

Dr Jelena Šarić se zahvalila mandataru Vučiću što je došao i „narodu Srbije na podršci i humanosti koju je pružio“.

DODIK: OJAČAJMO NAŠE DVE DRŽAVE

busije dan sjecanja Naša je pobeda i osveta život i naša je želja mir, rekao je večeras u Busijama predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, navodeći da smo "pobedili jer smo preživeli".

Za sve Srbe ma gde živeli, za nas je Srbija sveto mesto, rekao je Dodik na obelažavanju Dana sećana na progon i stradanje Srba, navodeći da su danas srpski narod objedinjeniji nego ikad.

Moramo učiniti sve da ojačamo naš narod, da ojačamo naše dve države - Republiku Srpsku i Srbiju, rekao je Dodik, navodeći da su Srbi svoji na svojem i ostaće.

Neće nas, rekao je, oterati ideologije koje su napravili Jasenovac, Jadovno i druga startišta.

Kada smo mislili, rekao je Dodik, da smo rešili nedavne probleme sa Hrvatima opet je krenulo veličanje fašista.

Mislili smo da su to potisnuli ulaskom u Evropsku uniju, a nisu, veličaju svoje zločince, rekao je Dodik.

Pozivamo sve na mir, ali ne zaboravljamo kolone kad su tukli žene i decu kad smo bili nemoćni, rekao je Dodik.

Oni koji su došli bežeći, integrisani su u RS, njihova je RS domovina kao što je moja koji sam tu rođen, poručio je Dodik.

VUČIĆ: SUMANUTA POLITIKA NE PREPOZNAJE TUĐE ŽRTVE

Okupljenim građanima obratio se i premijer Aleksandar Vučić:

„Proterani ste, izbačeni sa svoje zemlje, zato što je neko pomislio da će biti veći, jači, bolji, i da će ga biti više, ako vas nema“, rekao je Vučić.

Kažnjeni ste, na najsuroviji način i bez prava na odbranu i pravdu, zato što je neko pomislio da ima prava da odredi ko može, a ko ne, da živi u njegovoj zemlji, pa čak i u slučaju kada je ta zemlja, vekovima, bila vaša, a ne njegova, istakao je premijer.

"Stradali ste zbog sumanute, šovinističke politike, koja ne prepoznaje tuđe žrtve i koja se ne stidi svojih zločina. Zato, ni taj stid ne pripada vama", rekao je Vučić.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc