potpisivanje mirovnog sporazuma u parizu 14 BEOGRAD - Račun bosanskog rata nije se mogao izmiriti bez Republike Srpske Krajine. Bolje rečeno, ceh mirovnog sporazuma u BiH morala je platiti kninska republika. Trgovina u trouglu Milošević–Tuđman–Karadžić, cenkanje krvlju, naftom, srpstvom i kvadratnim kilometrima, mogla se potkusuriti jedino totalnom propašću RS Krajine. A da bi cela operacija izgledala kao svršen čin, kao nešto što se nije moglo desiti na drugi način, prethodno je morala stradati i bosanska, tzv. Visoka Krajina (područja Drvara, Grahova, Petrovca i Glamoča) kako bi Knin bio stisnut i s leđa, u smrtna klešta, a teritorija Republike Srpske približila se zadatom komadu prostora BiH od 49 odsto.

Tajming ratne završnice utanačili su Amerikanci. Bil Klinton je želeo drugi mandat, odnosno pobedu na predsedničkim izborima 1996. godine. A izuzetno bitan faktor predsedničkog okršaja jesu preliminarni izbori u državi Nju Hempšir, koji se održavaju godinu dana ranije. Po pravilu, spoljna politika ne može dobiti izbore, ali ona je najbolji način da se oni izgube. A Klinton nije hteo da rizikuje. Bosanski rat morao je biti dokrajčen odnosno uklonjen s naslovnih strana.

Takav posao nije se mogao obaviti bez moćnog saradnika na terenu, pa makar se on zvao i Slobodan Milošević. Lord Dejvid Oven, u svojoj knjizi „Balkanska odiseja”, portretišući Miloševića kaže: „Dobro poznaje Ameriku i znalački će pričati o demokratskoj i republikanskoj politici i promenljivom značaju preliminarnih izbora u Nju Hempširu.”

Dotični Oven, početkom 1995, čekajući na atinskom aerodromu Miloševićev avion koji će ga prebaciti za Beograd, sreo se sa putnicima koji su tim istim avionom stigli iz Beograda. Bili su to Milan Milutinović, tadašnji jugoslovenski ambasador u Grčkoj, i niko drugi do šef Klintonove Demokratske stranke za Nju Hempšir Kris Spajro, koji se vraćao sa ćaskanja s Miloševićem. U razgovoru, Spajro se poverio Ovenu da je Klinton dao instrukciju po kojoj „poslednja stvar koju žele jeste da Bosna postane problem u kampanji u Nju Hempširu” i da je naredio da se sve završi do početka te kampanje.

Izolovan od Beograda i sveta, Karadžić je svoju kanilu za disanje pronašao u liku Franje Tuđmana. Kada je Vojska Republike Srpske ćutke odgledala prvomajsku, zapadnoslavonsku srpsku dramu s druge strane Save, Oven se dosetio jedne ranije epizode: „Tada sam se setio Tuđmanovog oduševljenja od nekoliko meseci ranije kada mi je pričao o Karadžićevoj privatnoj mapi koju je predložio njegovoj (hrvatskoj) vladi, a koja je velike delove Krajine davala Hrvatskoj.” Koje Krajine – Kninske ili Visoke? Po kasnijem razvoju događaja, jasno je: na meniju su bile obe Krajine.

U oktobru 1994, neposredno pred početak vojnih operacija koje će potvrditi osnovanost ovih tvrdnji, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Zdravko Mršić izjavljuje da Pale predlažu novu podelu BiH u kojoj, „neočekivano”, nude veliku teritoriju između Une i Vrbasa „kako bi se oko UNPA zone (SAO Krajine, op. a.) stvorio zaštitni pojas”.

Hrvoje Šarinić, specijalni Tuđmanov emisar za dogovore s Miloševićem, u svojoj knjizi „Svi moji tajni pregovori sa Slobodanom Miloševićem”, navodi da mu je Milošević, 12. decembra 1994. u Beogradu, rekao: „Slažem se da se enklave na istoku (Srebrenica i Žepa) pripoje Srbima, a da kompenzacija bude na zapadu.”

Demonska formula izlaska iz ratne igrarije bila je projektovana linija Livno–Bihać. Operacija je počela 24. oktobra 1994. godine. Muslimanska vojska iz bihaćke enklave provaljuje prema Grahovu i Petrovcu, a istovremeno muslimanske i snage HVO napadaju Kupres. Muslimanskim izlivanjem iz Bihaća izazvana je masivna srpska kontraofanziva.

A Kupres, „pupak Bosne”, pao je u hrvatske ruke 3. novembra. Tako je obezbeđen bok puzećoj okupaciji iz pravca Livna.

Na dan SFRJ, 29. novembra, taman kad je zaustavljen srpski ulazak u Bihać, gde je angažovana glavnina srpskih snaga iz zapadne Bosne, sledi udar s drugog kraja pomenute projektovane linije.
Hrvoje Šarinić piše da mu je Milošević, 12. decembra 1994. u Beogradu, rekao: „Slažem se da se enklave na istoku (Srebrenica i Žepa) pripoje Srbima, a da kompenzacija bude na zapadu.”

Regularna hrvatska vojska (elitne brigade: splitska i varaždinska), u sadejstvu sa HVO, počinje ofanzivu iz Livanjskog polja prema Glamoču, Grahovu i Dinari, odnosno Kninu. Ova akcija za koju je hrvatska šifra bila „Zima ’94”, trajala je do 24. decembra. Već početkom decembra Hrvati su okupirali desetak srpskih sela u Livanjskom polju, četiri hiljade Srba je izbeglo, a hrvatska vojska napredovala je na sva tri pravca. Srpski otpor bio je sporadičan.

Hod livanjskog nadiranja morao je biti bešuman i smrtonosan. Hrvati, dogovorno i namerno, prave polugodišnju pauzu čekajući i utvrđujući se. Zašto su Hrvati stali pred najslabijom tačkom srpske odbrane koju je, s bosanske strane, štitio slabašni Drugi krajiški korpus (ono što nije bilo na bihaćkom frontu), a na Dinari, s kninske strane, jedna seoska četa? O tim razlozima govori hrvatski general Ante Gotovina, komandant ove „bojišnice”, u svojoj knjizi „Napadajni bojevi i operacije HV i HVO”:

„Planiranje bojnih aktivnosti na Dinari počelo je sredinom studenog 1994. Pri izradi planova za napadaj moralo se voditi računa o nekoliko osjetljivih pitanja: angažiranje u to vrijeme na teritoriji Republike BiH (odnosno hrvatske Herceg Bosne), na tom prostoru, moralo je biti pod najvišim stupnjem tajnosti, a započinjanje napadajnih djelovanja na Dinari, uza samu državnu granicu, vezano je s rizikom, kako će na to reagirati pobunjeni Srbi u RH, hoće li se i dalje pridržavati Zagrebačkog sporazuma itd. U tom je trenutku naš interes je bio pridržavanje tog sporazuma.”

Dan posle početka livanjske ofanzive, 30. novembra, hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak potpisuje u Pentagonu Memorandum o vojnoj saradnji Hrvatske i SAD koji, s američke strane, parafira ministar odbrane Vilijam Peri. Tuđmanu je od tada preostalo samo da sledi „upute”. Tako preparirani, Hrvati čak prihvataju dve izmene ekonomskog sporazuma s Krajinom, koje je tražilo kninsko vođstvo!

Vojne planove i obuku hrvatske vojske Amerikanci usmeravaju i kontrolišu i preko svoje paravojne agencije MPRI. Eksperti CIA stižu na Brač odakle bespilotnim letelicama izviđaju srpske položaje u Krajini i jugozapadnoj Bosni. Na kraju, američki bombarderi iz baze Avijano započinju „hrvatski' napad na Krajinu, 4. avgusta.

Slobodan Milošević bio je tada, u vreme velike bihaćke krize, sa svih, zapadnih i istočnih, strana proglašen za spasitelja, odnosno: „nezaobilaznog partnera” (Alen Žipe), „jedinu nadu” (ANSA), „veoma korisnog” i onog koji je „na pravoj strani” (Andrej Kozirjev), „čovek od koristi” (Fon Štulpnagl).

Sredinom januara 1995. Bil Klinton prima u audijenciju dvojicu Miloševićevih intimusa, Bogoljuba Karića i Dušana Mitevića. Hrvat najbliži Miloševiću, Tuđmanov ambasador u Beogradu Zvonimir Marković, u intervjuu „Slobodnoj Dalmaciji”, krajem decembra 1994, osuđuje hrvatske medije zato što satanizuju Miloševića. „Satanizacijom Miloševića samo gubimo vrijeme, jer time ne dobijamo pravu sliku o njemu”, kaže Marković uz napomenu da Milošević nije „statičan političar”, jer njegova politika „stalno teče”.

Nepoverljive Hrvate umiruje Oven: „Ključ rešenja u BiH jeste crta Livno–Bihać, što izolira Knin. Stoga predlažem da im sada date zraka (nafte) s obzirom na to da ćete ih na taj način izolirati izvana, a ne iznutra”, a razgaljuje Milošević: „Sve ćete na kraju da dobijete, ali previše vam se žuri” (oba citata prema Šariniću).

Tako je kreiran finalni čin farse, ono što je i posle dve decenije žuta mrlja u očima srpske javnosti: dok su sve cevi kninske odbrane bile uperene ka zapadu, prema srednjem Jadranu, likvidator je stigao sa suprotne strane – s leđa.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

sdss-na-antifasistickoj-manifestaciji-u-banskom-grabovcuSDSS na antifašističkoj manifestaciji u Banskom Grabovcu
BANSKI GRABOVAC - Predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke na čelu sa predsjednikom Izvršnog odbora Borom Rkmanom, te brojni članovi i...
pozar-u-pogonu-furnira-i-parketa-u-petrinjiPožar u pogonu furnira i parketa u Petrinji
PETRINJA - U Proizvodnom pogonu furnira i parketa tvrtke „NIL-Ž“ d.o.o. u Sisačkoj ulici 116 u Petrinji, u prostorima bivše Ciglane, u petak, 21....
baka-anine-102-godineBaka Anine 102 godine
SISAK - Ana Svrabić, najstarija korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, danas je proslavila svoj rođendan. Netko bi mogao reći, pa što? Svaki...
uspjesna-potraga-za-nestalim-djurom-medicem-iz-samarickih-brdjanaUspješna potraga za nestalim Đurom Medićem iz Šamaričkih Brđana
DVOR NA UNI - Hrvatska gorska služba spasavanja (HGSS) objavila je danas da je u ponedjeljak 17.06.2017. godine u popodnevnim satima preko županijskog...

Društvo

volonteri-uredili-selo-branesciVolonteri uredili selo Branešci
BRANEŠCI - Radnom akcijom na uređenju prostora oko zvonika i nekadašnjeg mjesta otkupa mlijeka u...
odrzan-narodni-zbor-u-sumi-abez-pored-vrginmostaOdržan narodni zbor u šumi Abez pored Vrginmosta
VRGINMOST - Uz prisustvo velikog broja građana, u šumi Abez pored Vrginmosta, u nedjelju je održan...
plitvica-selo-turizam-bez-vodovoda-i-kanalizacijePlitvica Selo: Turizam bez vodovoda i kanalizacije
PLITVICE - Posljednjih godinu dana, Plitvica Selo se često nalazi u udarnim vijestima nacionalnih...

Novosti

strbac-da-li-ce-pravda-za-pavla-pantica-biti-spora-ali-dostiznaŠtrbac: Da li će pravda za Pavla Pantića biti spora, ali dostižna
BEOGRAD - Nedavno je Vrhovni sud Hrvatske ukinuo prvostepenu presudu kapetanu bojnog broda Pavlu Pantiću...
linta-razgovor-bobetka-u-policiji-u-vezi-zlocina-u-sisku-nastavak-ruganja-srpskim-zrtvamaLinta: Razgovor Bobetka u policiji u vezi zločina u Sisku nastavak ruganja srpskim žrtvama
BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da odlazak hrvatskog generala...
sin-janka-bobetka-ispitan-zbog-ratnog-zlocina-u-siskuSin Janka Bobetka ispitan zbog ratnog zločina u Sisku
SISAK - Zbog istrage o ratnim zločinima u Sisku, u policijskoj stanici je ispitan Ivan Bobetko, sin...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Najave

banijski info portal gif

Kultura

proslava-svestenomucenika-save-gornjokarlovackogProslava sveštenomučenika Save gornjokarlovačkog
KARLOVAC - U ponedeljak 17. jula tekuće godine, u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u...
kordunaski-biseri-sarena-krmacicaKordunaški biseri: Šarena krmačica
Dal je neko babu nagovorio, il je ona sama procjenila da su šareni krmci bolji od bijelih, neće se...
veljko-ostojic-zirovacVeljko Ostojić: Žirovac
Sjećam se jednog velikog sela, sjećam se njegovih prela,sjećam se ljudi i običaja,sjećam se svoga...
dani-kule-jankovica-2017Dani Kule Jankovića 2017.
ISLAM GRČKI - U subotu i nedjelju, 22. i 23. srpnja 2017 u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom održat...

Oluja

strbac-na-dan-progona-srba-u-banjaluci-spektakl-godineŠtrbac: Na dan progona Srba, u Banjaluci „spektakl godine“
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da je neugodno iznenađen saznanjem da će na dan kada se...
uskoro-izvjestaj-o-otetoj-i-unistenoj-imovinih-izbjeglih-srbaUskoro izvještaj o otetoj i uništenoj imovinih izbjeglih Srba
BEOGRAD - Izvještaj o otetoj i uništenoj imovinih izbjeglih Srba iz Hrvatske, BiH i Slovenije trebalo bi da bude završen u narednih mjesec dana, izjavio...
budimir-da-li-je-etnicko-ciscenje-obrazac-za-novi-svetski-poredak-u-21-vekuBudimir: "Da li je etničko čišćenјe obrazac za novi svetski poredak u 21 veku?"
BEOGRAD - U listu „Politika“ od 13. jula 2017. godine objavlјen je članak „Matis hvali hrvatsku „Oluju“, i kaže da je izmenila tok istorije. Džejms Matis...

Politika

dragana-jeckov-vazno-nam-je-obrazovanje-na-srpskom-jeziku-i-cirilicnom-pismuDragana Jeckov: Važno nam je obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu
ZAGREB - Dragana Jeckov, prva saborska zastupnica SDSS-a, koja je u utorak prisegnula pred Hrvatskim saborom, najavila je da će u fokusu njezina...
prof-dr-milorad-pupovac-novi-predsjednik-sdss-aProf.dr. Milorad Pupovac novi predsjednik SDSS-a
BOROVO SELO - Jednoglasnom odlukom Glavne Skupštine prof.dr. Milorad Pupovac novi je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon punih...
dss-cilj-nam-je-da-srbi-u-hrvatskoj-ostanu-opstanu-i-razvijaju-seDSS: Cilj nam je da Srbi u Hrvatskoj ostanu, opstanu i razvijaju se
VUKOVAR - Rukovodstvo Demokratskog Saveza Srba (DSS) održalo je u utorak 27.06.2017. godine konferenciju za medije u Vukovaru povodom obilježavanja...