potpisivanje mirovnog sporazuma u parizu 14 BEOGRAD - Račun bosanskog rata nije se mogao izmiriti bez Republike Srpske Krajine. Bolje rečeno, ceh mirovnog sporazuma u BiH morala je platiti kninska republika. Trgovina u trouglu Milošević–Tuđman–Karadžić, cenkanje krvlju, naftom, srpstvom i kvadratnim kilometrima, mogla se potkusuriti jedino totalnom propašću RS Krajine. A da bi cela operacija izgledala kao svršen čin, kao nešto što se nije moglo desiti na drugi način, prethodno je morala stradati i bosanska, tzv. Visoka Krajina (područja Drvara, Grahova, Petrovca i Glamoča) kako bi Knin bio stisnut i s leđa, u smrtna klešta, a teritorija Republike Srpske približila se zadatom komadu prostora BiH od 49 odsto.

Tajming ratne završnice utanačili su Amerikanci. Bil Klinton je želeo drugi mandat, odnosno pobedu na predsedničkim izborima 1996. godine. A izuzetno bitan faktor predsedničkog okršaja jesu preliminarni izbori u državi Nju Hempšir, koji se održavaju godinu dana ranije. Po pravilu, spoljna politika ne može dobiti izbore, ali ona je najbolji način da se oni izgube. A Klinton nije hteo da rizikuje. Bosanski rat morao je biti dokrajčen odnosno uklonjen s naslovnih strana.

Takav posao nije se mogao obaviti bez moćnog saradnika na terenu, pa makar se on zvao i Slobodan Milošević. Lord Dejvid Oven, u svojoj knjizi „Balkanska odiseja”, portretišući Miloševića kaže: „Dobro poznaje Ameriku i znalački će pričati o demokratskoj i republikanskoj politici i promenljivom značaju preliminarnih izbora u Nju Hempširu.”

Dotični Oven, početkom 1995, čekajući na atinskom aerodromu Miloševićev avion koji će ga prebaciti za Beograd, sreo se sa putnicima koji su tim istim avionom stigli iz Beograda. Bili su to Milan Milutinović, tadašnji jugoslovenski ambasador u Grčkoj, i niko drugi do šef Klintonove Demokratske stranke za Nju Hempšir Kris Spajro, koji se vraćao sa ćaskanja s Miloševićem. U razgovoru, Spajro se poverio Ovenu da je Klinton dao instrukciju po kojoj „poslednja stvar koju žele jeste da Bosna postane problem u kampanji u Nju Hempširu” i da je naredio da se sve završi do početka te kampanje.

Izolovan od Beograda i sveta, Karadžić je svoju kanilu za disanje pronašao u liku Franje Tuđmana. Kada je Vojska Republike Srpske ćutke odgledala prvomajsku, zapadnoslavonsku srpsku dramu s druge strane Save, Oven se dosetio jedne ranije epizode: „Tada sam se setio Tuđmanovog oduševljenja od nekoliko meseci ranije kada mi je pričao o Karadžićevoj privatnoj mapi koju je predložio njegovoj (hrvatskoj) vladi, a koja je velike delove Krajine davala Hrvatskoj.” Koje Krajine – Kninske ili Visoke? Po kasnijem razvoju događaja, jasno je: na meniju su bile obe Krajine.

U oktobru 1994, neposredno pred početak vojnih operacija koje će potvrditi osnovanost ovih tvrdnji, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Zdravko Mršić izjavljuje da Pale predlažu novu podelu BiH u kojoj, „neočekivano”, nude veliku teritoriju između Une i Vrbasa „kako bi se oko UNPA zone (SAO Krajine, op. a.) stvorio zaštitni pojas”.

Hrvoje Šarinić, specijalni Tuđmanov emisar za dogovore s Miloševićem, u svojoj knjizi „Svi moji tajni pregovori sa Slobodanom Miloševićem”, navodi da mu je Milošević, 12. decembra 1994. u Beogradu, rekao: „Slažem se da se enklave na istoku (Srebrenica i Žepa) pripoje Srbima, a da kompenzacija bude na zapadu.”

Demonska formula izlaska iz ratne igrarije bila je projektovana linija Livno–Bihać. Operacija je počela 24. oktobra 1994. godine. Muslimanska vojska iz bihaćke enklave provaljuje prema Grahovu i Petrovcu, a istovremeno muslimanske i snage HVO napadaju Kupres. Muslimanskim izlivanjem iz Bihaća izazvana je masivna srpska kontraofanziva.

A Kupres, „pupak Bosne”, pao je u hrvatske ruke 3. novembra. Tako je obezbeđen bok puzećoj okupaciji iz pravca Livna.

Na dan SFRJ, 29. novembra, taman kad je zaustavljen srpski ulazak u Bihać, gde je angažovana glavnina srpskih snaga iz zapadne Bosne, sledi udar s drugog kraja pomenute projektovane linije.
Hrvoje Šarinić piše da mu je Milošević, 12. decembra 1994. u Beogradu, rekao: „Slažem se da se enklave na istoku (Srebrenica i Žepa) pripoje Srbima, a da kompenzacija bude na zapadu.”

Regularna hrvatska vojska (elitne brigade: splitska i varaždinska), u sadejstvu sa HVO, počinje ofanzivu iz Livanjskog polja prema Glamoču, Grahovu i Dinari, odnosno Kninu. Ova akcija za koju je hrvatska šifra bila „Zima ’94”, trajala je do 24. decembra. Već početkom decembra Hrvati su okupirali desetak srpskih sela u Livanjskom polju, četiri hiljade Srba je izbeglo, a hrvatska vojska napredovala je na sva tri pravca. Srpski otpor bio je sporadičan.

Hod livanjskog nadiranja morao je biti bešuman i smrtonosan. Hrvati, dogovorno i namerno, prave polugodišnju pauzu čekajući i utvrđujući se. Zašto su Hrvati stali pred najslabijom tačkom srpske odbrane koju je, s bosanske strane, štitio slabašni Drugi krajiški korpus (ono što nije bilo na bihaćkom frontu), a na Dinari, s kninske strane, jedna seoska četa? O tim razlozima govori hrvatski general Ante Gotovina, komandant ove „bojišnice”, u svojoj knjizi „Napadajni bojevi i operacije HV i HVO”:

„Planiranje bojnih aktivnosti na Dinari počelo je sredinom studenog 1994. Pri izradi planova za napadaj moralo se voditi računa o nekoliko osjetljivih pitanja: angažiranje u to vrijeme na teritoriji Republike BiH (odnosno hrvatske Herceg Bosne), na tom prostoru, moralo je biti pod najvišim stupnjem tajnosti, a započinjanje napadajnih djelovanja na Dinari, uza samu državnu granicu, vezano je s rizikom, kako će na to reagirati pobunjeni Srbi u RH, hoće li se i dalje pridržavati Zagrebačkog sporazuma itd. U tom je trenutku naš interes je bio pridržavanje tog sporazuma.”

Dan posle početka livanjske ofanzive, 30. novembra, hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak potpisuje u Pentagonu Memorandum o vojnoj saradnji Hrvatske i SAD koji, s američke strane, parafira ministar odbrane Vilijam Peri. Tuđmanu je od tada preostalo samo da sledi „upute”. Tako preparirani, Hrvati čak prihvataju dve izmene ekonomskog sporazuma s Krajinom, koje je tražilo kninsko vođstvo!

Vojne planove i obuku hrvatske vojske Amerikanci usmeravaju i kontrolišu i preko svoje paravojne agencije MPRI. Eksperti CIA stižu na Brač odakle bespilotnim letelicama izviđaju srpske položaje u Krajini i jugozapadnoj Bosni. Na kraju, američki bombarderi iz baze Avijano započinju „hrvatski' napad na Krajinu, 4. avgusta.

Slobodan Milošević bio je tada, u vreme velike bihaćke krize, sa svih, zapadnih i istočnih, strana proglašen za spasitelja, odnosno: „nezaobilaznog partnera” (Alen Žipe), „jedinu nadu” (ANSA), „veoma korisnog” i onog koji je „na pravoj strani” (Andrej Kozirjev), „čovek od koristi” (Fon Štulpnagl).

Sredinom januara 1995. Bil Klinton prima u audijenciju dvojicu Miloševićevih intimusa, Bogoljuba Karića i Dušana Mitevića. Hrvat najbliži Miloševiću, Tuđmanov ambasador u Beogradu Zvonimir Marković, u intervjuu „Slobodnoj Dalmaciji”, krajem decembra 1994, osuđuje hrvatske medije zato što satanizuju Miloševića. „Satanizacijom Miloševića samo gubimo vrijeme, jer time ne dobijamo pravu sliku o njemu”, kaže Marković uz napomenu da Milošević nije „statičan političar”, jer njegova politika „stalno teče”.

Nepoverljive Hrvate umiruje Oven: „Ključ rešenja u BiH jeste crta Livno–Bihać, što izolira Knin. Stoga predlažem da im sada date zraka (nafte) s obzirom na to da ćete ih na taj način izolirati izvana, a ne iznutra”, a razgaljuje Milošević: „Sve ćete na kraju da dobijete, ali previše vam se žuri” (oba citata prema Šariniću).

Tako je kreiran finalni čin farse, ono što je i posle dve decenije žuta mrlja u očima srpske javnosti: dok su sve cevi kninske odbrane bile uperene ka zapadu, prema srednjem Jadranu, likvidator je stigao sa suprotne strane – s leđa.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

prica-koja-traje-skoro-150-godina-ii-dio-radovi-na-i-oko-palaic-mlinaPriča koja traje skoro 150 godina (II-dio) - Radovi na i oko Palaić mlina
Kako rekoh, pored obaveza mlinarenja, ketuši su imali i obaveze održavanja mlina, brane i okolice. Kako sam i sam proveo mnogo vremena u svom djetinjstvu...
poceli-dostavljati-tople-obroke-korisnicima-u-gradu-i-na-seluPočeli dostavljati tople obroke korisnicima u gradu i na selu
PETRINJA - Udruga Pomoć starijim osobama od početka travnja vozi svojim korisnicima svježe pripremljen obrok, ručak koji dostavljamo u domove korisnika,...
prica-koja-traje-skoro-150-godina-i-dio-palaic-mlinPriča koja traje skoro 150 godina ( I - dio ) - Palaić mlin
Kažu da se čovjek uvijek voli vratiti na mjesto koje mu je obilježilo život ili dio života posebno nekim lijepim uspomenama. Prelijep proljetni dan...
glina-ulaze-se-u-proizvodnju-u-poduzetnickoj-zoni-zeljezaraGLINA: Ulaže se u proizvodnju u Poduzetničkoj zoni “Željezara”
GLINA - Grad Glina zaključio je s najpovoljnijim ponuditeljem Šumarstvom Vis d.o.o. Glina ugovore o zakupu poslovnog prostora u Poduzetničkoj zoni...

Društvo

tribina-izbrisani-srbi-nastavak-etnickog-ciscenjaTribina "Izbrisani Srbi": Nastavak etničkog čišćenja
ZAGREB - Brojka od 67.000 izbrisanih birača srpske nacionalnosti rezultat je selektivne primjene Zakona...
busije-proslavile-slavu-ako-zaboravis-odakle-si-neces-znati-ni-ko-siBusije proslavile slavu: Ako zaboraviš odakle si, nećeš znati ni ko si
BUSIJE - Seme i uspomene, ikone i slave, grumen zavičajne zemlje, kamen iz temelja nekadašnjeg doma,...
potpisani-ugovori-o-izgradnji-261-stana-za-izbeglice-u-13-opstinaPotpisani ugovori o izgradnji 261 stana za izbeglice u 13 opština
VALJEVO - U okviru potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa danas su potpisani ugovori za izgradnju...

Novosti

na-sudjenju-kapetanu-draganu-svjedoci-pohvalno-o-optuzenomNa suđenju kapetanu Draganu svjedoci pohvalno o optuženom
SPLIT - Pred Županijskim sudom u Splitu, gdje je nastavljeno suđenje za navodni ratni zločin Draganu...
linta-nalozi-za-privodjenje-76-srba-iz-bjelovarskog-kraja-su-nastavak-lova-na-protjerane-srbeLinta: Nalozi za privođenje 76 Srba iz bjelovarskog kraja su nastavak lova na protjerane Srbe
BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da odluka hrvatskog pravosuđa da...
strbac-kad-god-hoce-da-zaplase-srbe-hrvati-otvore-ladice-sa-ratnim-zlocinimaŠtrbac: Kad god hoće da zaplaše Srbe, Hrvati otvore ladice sa ratnim zločinima
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da Hrvatska...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

prosirena-kronika-genocidaProširena kronika genocida
VOJNIĆ - "Radio sam svoj seljački i kovački posao"; svjedočanstva genocida u NDH 1941-1945; Kordun,...
bogatstvo-folklornog-stvaralastva-u-petrinji-po-18-putBogatstvo folklornog stvaralaštva u Petrinji po 18. put
PETRINJA - U organizaciji Folklornog ansambla Petrinjčica, na gradskom Rukometnom igralištu održana je...
ne-bledi-secanje-na-krajinuNe bledi sećanje na Krajinu
KRUŠEDOL - Drevna zadužbina Brankovića, manastir Krušedol na Fruškoj gori, u subotu je prigrlio preko...
odrzan-svesrpski-sabor-krusedolska-zvona-videoOdržan Svesrpski sabor "Krušedolska zvona" (Video)
KRUŠEDOL - U Krušedolu na Fruškoj Gori danas je održan Svesrpski sabor "Krušedolska zvona" na kojem se...

Oluja

srbi-da-plate-uklanjanje-ostataka-domova-spaljenih-u-olujiSrbi da plate uklanjanje ostataka domova spaljenih u "Oluji"
GOSPIĆ - Srbima izbjeglim iz Gospića stigli su računi u iznosu od 700 do 2.700 evra koje bi trebalo da plate Hrvatskoj kako bi tamošnje komunalne službe...
kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...

Politika

novi-zamjenici-gradonacelnika-grada-glineNovi zamjenici gradonačelnika Grada Gline
GLINA - Stjepan Kostanjević gradonačelnik je Gline već godinu i pol, a povjerenje birača, kao HDZ-ov kandidat, za obnašanje dužnosti gradonačelnika u...
dss-poziva-sve-glasace-da-izadju-na-lokalne-izbore-u-drugom-kruguDSS poziva sve glasače da izađu na lokalne izbore u drugom krugu
ZAGREB - Zbog interesa srpske zajednice i odgovornosti prema srpskom narodu Demokratski savez Srba je pozvao sve glasače da izađu na lokalne izbore u...
sdss-dvor-uspjeh-za-vijece-i-nacelnika-veliki-podbacaj-za-dozupanaSDSS Dvor: Uspjeh za vijeće i načelnika, veliki podbačaj za dožupana
DVOR NA UNI - Izvršni odbor Općinske organizacije SDSS-a Dvor sinoć je analizirao izborni rezultat za načelnika općine, općinsko vijeće i zamjenika...