porfirije godisnjica oluje
ZAGREB - U hramu Svetog preobraženja u Zagrebu danas je održan parastos svim nevino postradalim žrtvama tokom operacije hrvatske vojske Oluja, uz poruku da ubijanje i rat nemaju pobednika.

Parastos je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirijem a prisustvovali su mu ambasador Srbije u Zagrebu Mira Nikolić sa predstavnicima ambasade i predednik SNV-a Milorad Pupovac sa članovima Srpskog nacionalnog veća, kao i građani i vernici.

U besedi nakon parastosa, mitropolit je rekao da je "najveća nesreća za svakog čoveka ponaosob, za jednu zajednicu i čitav ljudski rod kada čovek čoveku oduzme život".

Mitropolit je ukazao da ubijanje i rat zapravo nemaju pobednika i jedino imaju gubitnike: gubi čovek, gubi ljudski rod i jedino ima sramotu.

"Nema tog koji je u ratu, tamo gde ginu nevini ljudi, a da može suštinski pred Bogom, pred večnoću, pred svetiteljima Božjim, pred onima koji nevino stradaju, da oseća u srcu svome radost i dobitak. Svi smo u ratu gubitnici, bez obzira na to ko je formalno i naizgled dobitnik“, poručio je mitropolit.

Mitropolit Porfirije je kazao da je srpski narod dužan da se seća svih nevino postradalih bilo gde i bilo kada, nezavisno od toga kom narodu pripadaju.

"To za onoga ko se trudi da bude autentičan čovek, da bude dostojan imena ljudskoga, nije važno. Ne postoje naše, vaše i njihove žrtve, sve nevino postradale žrtve su naše - ljudske žrtve. One nas podsećaju na to da je lako sećati se svojih žrtava, da je lako videti dobro u sebi, ali je teško videti svoj promašaj i svoj greh i nije lako poštovati 'tuđe' žrtve", naveo je mitropolit, saopštila je Mitropolija zagrebačko-ljubljanska.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc