narodna skupstina BEOGRAD - Evo ima već više od sedamdeset godina kako se završio Drugi svetski rat, a naš Parlament, Parlament Srbije, nije se izjasnio o ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ko je pozvaniji da to učini od njega ?

Ovih dana, uostalom kao i svih ovih proteklih godina, samo različitog intenziteta, u Hrvatskoj besni antisrpska histerija i otvoreno se veliča ustaštvo i NDH-a, čime se direktno negiraju stravični zločini počinjeni nad Srbima, koji imaju sva obeležja genocida. Srbi su u toj monstrum državi proterivani, nasilno prevođeni na katoličku veru i ubijani u jamama i koncentracionim logorima. Prema istorijskim dokumentima Nezavisna Država Hrvatska je bila klasična genocidna tvorevina.

Upravo zato što se genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata nije nazvao pravim imenom, niti se posle Drugog svetskog rata u Hrvatskoj izvršila denacifikacija-deustašizacija, mogao se ponoviti i ponovio se novi genocid od 1991.-1995. godine,kao i sva događanja do dana današnjeg.

Kao što je „holokaust“ ime za sistematski državni progon i genocid nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata od strane nacističke Nemačke, tako je „Nezavisna Država Hrvatska“ ime za sistematski državni progon i genocid nad Srbima tokom Drugog svetskog rata u Hrvatskoj.

Ante Starčević je, još polovinom 19. veka, prvi pominjao istrebljenje Srba kao konačno rešenje srpskog pitanja u Hrvatskoj i smatra se začetnikom ustaškog pokreta.

Prošao je skoro ceo vek da bi se ova monstruozna namera sprovela u delo u ustaškoj NDH-a. O tom vremenu, karakteru i zločinima te države nad Srbima postoje neoborivi istorijski dokazi, od rasnih zakona do gubilišta po celoj NDH-a i koncentracionim logorima, Jasenovac, Jadovno , Slana na Pagu i mnogi drugi.

Logori Jastrbarsko, Sisak , Lobor, Jablanac, Mlaka, Erosice, Ustica, Stara Gradiška, Gornja Rijeka i Metajna na ostrvu Pagu bili su u Drugom svetskom ratu jedini koncentracioni logori ( zatvori, tamnice i stratišta) u svetu,specijalizovani za zatvaranje i ubijanje dece.

Franju Tuđmana,koji je otvoreno i javno negirao i umanjivao ustaške zločine tokom Drugog svetskog rata,te umanjivao ukupan broj Jevreja koji je stradao tokom holokausta,u Hrvatskoj smatraju ocem domovine ?

U Zagrebu 1990. godine Franjo Tuđman,kao osnivač i predsednik političke stranke HDZ-a izjavljuje:

„Nezavisna Država Hrvatska је bila izraz istorijske i tisućugodišnje težnje hrvatskog naroda za samostalnom državom“

Nа sastanku vojnog i političkog vrha Hrvatske ,nа kojеm јe sistemski planiran progon Srba,održanom 31. jula 1995. godine na Brionima, uoči akcije Oluja, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman iznosi plan konačnog rešenja Srba u Hrvatskoj :

"Rešiti, na koji način rešiti? To je tema današnje rasprave. Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti,može da kapitulira u nekoliko dana"

Rezultat ove sistemske namere je pogrom i progon Srba iz Hrvatske i Republike Srpske Krajine, a posledica konačno rešenje Srba – Srbi su praktično nestali iz Hrvatske.

Ko je i kada odgovarao za ovaj zločin? Niko !

U istom maniru se i danas i dalje nastavljaju zločini u Hrvatskoj,nipodaštavanjem i širenjem straha prema preostalim Srbima koji tamo žive,samo zato što su Srbi.

Zato rehabilitacijа ustaškog vikara Alojzija Stepinca, koji je govorio za NDH da je "božji dar",podizanje spomenika ustaškom teroristi i ubici jugoslovenskog ambasadora Miri Barešiću i poništavanja presude za ratni zločin nad srpskim civilima,ustaši Branimiru Glavašu,su nažalost, logičan sled događanja,iz razloga što nije bilo oštrih reakcija od strane Srbije na sve te događaje a sledom toga,ni reakcije svetske javnosti,a kako i gde će sve to zlo završiti,za sada je pitanje bez odgovora,ali se i te kako može naslutiti,ako ne bude odgovarajuće reakcije ?

Do sada je 29 zemalja,stradanje Jermena između 1915. i 1917. godine u Prvom svetskom ratu,okaraterisalo kao genocid. Nemački Bundestag je početkom juna 2016. godine izglasao rezoluciju po kojoj je turski zločin nad Jermenima proglasio genocidom, a upućen je i poziv poslanicima Bundestaga da uskoro izglasaju rezoluciju o još jednom masakru, i to onom koji su Nemci počinili u vreme kolonijalne vlasti nad Namibijom, ubivši od 1904. do 1907. oko 100 000 pripadnika plemena „Herero“ i 10 000 pripadnika plemena „Nama“.

Pored nemačkog parlamenta, priznanje genocida nad Jermenima u Prvom svetskom ratu su učinili i parlamenti : Francuske, Italije, Austrije, Belgije, Češke, Grčke, Holandije, Poljske, Slovačke, Kipra, Rusije, Kanade, Švajcarske ...

Evropski parlament, je još 1987. godine ubijanje Jermena pre jednog veka,proglasio genocidom.

Stogodišnjca zločina je bio povod i za usvajanje posebne rezolucije u Evropskom parlamentu. Usvajanje evropske rezolucije usledilo je samo nekoliko dana posle izjave papa Franje da je : „ tokom prošlog veka ljudski rod doživeo tri ogromne tragedije bez presedana,prva koju većina smatra i prvim genocidom 20. veka, pogodila je jermenski narod,druga dva genocida u prošlom veku su počinili nacistički i staljinistički režimi" , naveo je papa.
Papa Franja je krajem jula 2016. godine posetio bivši nacistički logor smrti - Aušvic Birkenau i postao treći poglavar rimokatoličke crkve koji je posetio to mesto,gde je ubijeno više od milion ljudi,većinom Jevreja i tim povodom zapalio veliku belu sveću, a u čemu je razlika između Aušvica i bivšeg ustaškog koncentracionog logora Jasenovac,u kome je ubijeno više od sedamsto hiljada ljudi, većinom Srba?

Ono što možete Vi,poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, je da usvojite rezoluciju o genocidu nad Srbima,Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj,u kojoj je planski ubijeno više od milion ljudi, a nakon toga je na parlamentima drugih zemalja da se izjasne o zločinu ustaške NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj,a usvajanje ili neusvajanje te rezolucije sa njihove strane je tada njihov preoblem, a ne više naš.

A što se tiče papa Franje? Bio je eksplicitan o „nacističkim režimima“ koji su počinili genocid u prošlom veku, a u koje i te kako spada i ustaška NDH-a,te iskreno verujem da će uskoro zapaliti veliku belu sveću i u Jasenovcu.


Mr Veljko Samardžija
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

na-obalama-une-i-kupe-nadjene-troblonske-mineNa obalama Une i Kupe nađene troblonske mine
HRVATSKA DUBICA - U nedjelju, 25. juna , na obalama rijeka Une i Kupe pronađene su mine. U Hrvatskoj Dubici na lijevoj obali Une pronađena je trenutna...
u-matijevicima-asfatirane-dve-uliceU Matijevićima asfaltirane dve ulice
DVOR NA UNI - Žitelje naselja Matijevići obradovao je završetak radova na dva, za njih važna, infrastrukturna projekta.Ministarstvo regionalnog razvoja i...
privremena-obustava-prometa-na-granicnom-prelazu-dvor-novi-gradPrivremena obustava prometa na graničnom prelazu Dvor - Novi Grad
DVOR NA UNI - U utorak, 27. juna od 9 do 13 sati, zbog ispitivanja stupnja nosivosti mosta na rijeci Uni privremeno će biti obustavljen promet preko...
u-sumi-brezovica-obiljezen-dan-antifasisticke-borbe-u-hrvatskojU šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj
SISAK - U šumi Brezovica pokraj Siska, kod spomenika Prvom partizanskom odredu, obilježen je 22. lipnja, Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj, u spomen na...

Društvo

kocevici-kod-bukovice-porodicnom-slogom-protiv-nedacaKočević kod Bukovice: Porodičnom slogom protiv nedaća
U selu Kočević, u krševitom dijelu Bukovice na granici s Likom, živi četveročlana...
volonterski-kamp-u-vrginmostu-okuplja-veliki-broj-mladih-iz-citavog-svijetaVolonterski kamp u Vrginmostu okuplja veliki broj mladih iz čitavog svijeta
VRGINMOST - Međunarodni volonterski kamp "Suncokret" Centra za razvoj zajednice u Vrginmostu zasigurno...
mirovine-na-cekanjuMirovine na čekanju
ZAGREB - Preporuka Međunarodne organizacije rada (MOR) prema kojoj Hrvatska nije dužna isplatiti...

Novosti

nista-od-spomen-ploce-ustaskom-koljacuNišta od spomen-ploče ustaškom koljaču
ZAGREB - Najavljeno postavljanje ploče ustaškom koljaču Juri Francetiću, koje je trebalo da bude u...
hrvati-duguju-srbima-35-milijardi-dolaraHrvati duguju Srbima 35 milijardi dolara
BEOGRAD - Srbi iz Hrvatske, 22 godine od okončanja rata, i dalje vode u Zagrebu i drugim gradovima...
dss-trazi-od-plenkovica-skidanje-ploce-u-jasenovcu-pupovac-ploca-ce-biti-uklonjenaDSS traži od Plenkovića skidanje ploče u Jasenovcu, Pupovac: Ploča će biti uklonjena
ZAGREB - Predsednik najuticajnije opozicione SDP Davor Bernardić izjavio je da je teško išta očekivati...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

vidovdanska-promocija-pesnicke-knjige-nenada-grujicica-u-novom-saduVidovdanska promocija pesničke knjige Nenada Grujičića u Novom Sadu
O KONDIRU KOSOVKE DEVOJKE, O GOLUBU I ZMIJI... NOVI SAD - Na Vidovdan, u kulturnom klubu ’’Zrno...
ako-izgubimo-ijekavicu-drugi-ce-nam-oduzeti-knjizevnostAko izgubimo ijekavicu, drugi će nam oduzeti književnost
BEOGRAD - Odbor za standardizaciju srpskog jezika održao je juče sednicu na kojoj su izneti...
veljko-ostojic-kucni-pragVeljko Ostojić: Kućni prag
Ispod naših starih vrelanalaze se banijska selaŽirovac mi srcu dragtu je moj kućni pragNe može ni jedna...
price-kapetana-svrdla-postarPriče Kapetana Svrdla: Poštar
Svako malo veće selo na Kordunu koje je držalo dosebe imalo je dućan, pa tako i moje,lijepa četvrtasta...

Oluja

price-iz-izbjeglistva-kad-vidis-petoricuPriče iz izbjeglištva: Kad vidiš petoricu...
Gledam tu neku veče film. Građanski rat u Americi. „Južnjaci“ se povlače. Na čelu prašnjave kolone jaši general Lee. Posmatram ih, nekako me podsjećaju na...
price-iz-izbjeglistva-nadzornikPriče iz izbjeglištva: Nadzornik
Već se i ja slabije sjećam. Čini mi se da smo pasoše...ovaj putovnice, mislim i lične karte, da ne kažem osobne išli dizati u neko selo. To je bilo negdje...
price-iz-izbjeglistva-popis-imovinePriče iz izbjeglištva: Popis imovine
Čitam ovih dana, spominju opet popis imovine. Sjetih se prvog popisa imovine s početka one prve izbjegličke jeseni. Tiskamo se u redovima, stavljamo na...

Politika

gradonacelnik-dalibor-biscan-27-o-prvim-potezima-i-planovima-u-hrvatskoj-kostajniciGradonačelnik Dalibor Bišćan (27) o prvim potezima i planovima u Hrvatskoj Kostajnici
HRVATSKA KOSTAJNICA - 27-godišnji Dalibor Bišćan (HDZ), novi je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. Uvjerljivo je u prvom krugu izbora pobijedio...
orkanova-lista-novi-pritisci-na-predstavnike-srbaOrkanova lista: Novi pritisci na predstavnike Srba
SISAK - Desničarska struja u Sisačko-moslavačkoj županiji ponovno nije zadovoljna izborom dožupana iz srpskih redova. Pored bivšeg dožupana Bogdana...
nakon-drugog-kruga-lokalnih-izbora-optimizam-zavladao-u-kninuNakon drugog kruga lokalnih izbora optimizam zavladao u Kninu
KNIN - U drugom krugu lokalnih izbora nezavisni kandidat Marko Jelić ubjedljivo je porazio kandidatkinju HDZ-a za...