Komemoracija Seliste GORNJE SELIŠTE - Jučerašnji dan u Kninu je u mnogima od nas izazvao zebnju i ona traje i danas. Poruke koje smo čuli, simbole koje smo videli i postupke kojima smo svjedočili su dokaz da dominira neprijateljstvo, mržnja i da je slobodna ona ideologija i onaj pokret koji se isključivo napaja mržnjom, neprijateljstvom i željom za smrću", rekao je dr. Milorad Pupovac na groblju Svete Ekatarine u Gornjem Selištu kraj Gline, na mestu gde su lani ekshumirane dve masovne grobnice sa ukupno 56 stradalih.

Komemoracija Srba u Hrvatskoj održana je dan nakon zvaničnog obeležavanja Oluje u Kninu i niza incidenata i ustaških provokacija koje su kulminirale paljenjem srpske zastave, izvikivanjem ustaških pozdrava "Za dom spremni" i isticanjem ustaških simbola.

Na komemoraciji u spomen na ubijene i nestale Srbe tokom i nakon akcije Oluja glinski paroh Slobodan Drakulić je rekao da je reč o mučenicima koji su imali težak i stradalnički put. Okupljeni meštani, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj te lokalni i županijski većnici na groblju su položili vence.

"Okupili smo se na ovom mestu da bi se setili svih onih koji su stradali u ratnom razdoblju od 1991. do 1995. godine bez obzira kojem narodu pripadaju. Mi među mrtvima ne pravimo razliku", rekao je dr. Milorad Pupovac, predsednik SNV-a."Kažemo to na ovome mestu na kojem drugi, pre svega država, ne govori kao što govorimo mi i ne sakuplja žrtve u zajedničku bol. Okupili smo se da bismo imali snage i nadahnuća za oproštaj, za praštanje prema onima koji su počinili zlo i da bi videli gde smo mi sami zgrešili, da bi oprostili, a zauzvrat ne osećali ništa drugo osim toga što donosi praštanje. Ovde smo i da bi iskazali svoju privrženost pomirenju među ljudima – kazao je Milorad Pupovac, predsednik SNV-a.

Lider Srba u Hrvatskoj zauzeo se za život bez mržnje, ali je konstatovao da nažalost danas u Hrvatskoj ne vlada takva atmosfera.

Komemoracija Seliste 2 "Pogotovo ne možemo da kažemo da je atmosfera bez mržnje u sredinama u kojima živi srpska zajednica u Hrvatskoj. Ovo društvo treba da se osloboditi zebnje, a slobodu nećemo dobiti ako ćemo ćutati, okretati glavu i reći da je to demokratija. Nije to zebnja samo za nas, nego i za ovu državu i njezinu budućnost", zaključio je Pupovac.

Objavljene su i fotografije na kojima je ministar kulure Zlatko Hasanbegović snimljen sa pevačem Tompsonom i HOS-ovim crnokošuljašima koji su juče divljali po Kninu. Policija ih je prijavila, a to je po ko zna koja fotografija ministra Hasanbegovića sa ustaškim nostalgičarima, među kojima je i Marko Skejo iz Devete bojne HOS-a, poznat po veličanju Ante Pavelića i NDH. Neverovatno je da u današnjoj Evropi jedan ministar se uporno slika sa onima koji rehabilituju fašizam, a da vlada kojoj pripada ne reaguje.


Nakon što je policija prekršajno prijavila Marka Perkovića Tompsona zbog glasnog izvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni" oglasio se pevač tvrdeći da su to reči iz pesme, gotovo preteći policiji da će svojom intervencijom izazvati haos. U njegovu odbranu ustao je i pomoćnik ministra turizma Robert Pauletić tvrdeći da "Za dom spremni" nije autentični ustaški pozdrav, već stari hrvatski!

NI TUĐMAN NE BI IŠAO

Komemoracija Seliste 1 "U ovakvim okolnostima ni Franjo Tuđman ne bi išao u Knin. Ovako nešto u njegovo vreme i pod njegovim vodstvom sigurno ne bi bilo moguće. To kažemo mi, koji se nismo slagali sa svim elementima njegove politike, ali znamo šta je smatrao posebno važnim, da se Hrvatska sačuva od ekstremizma i istorijskog revizionizma, a posebno od anarhičnog stanja vlasti kojeg je u Hrvatskoj sve više", rekao je dr. Milorad Pupovac.

OSUDE

Većina hrvatskih medija atmosferu iz Knina opisuje kao 'skandaloznu', a ovogodišnje obeležavanje Oluje 'sramotnim', dok ima i medija koji su gotovo prećutali incidente. U delu medija javili su se i razni istoričari koji žele da dokažu da je Srbija 'izdala' Srbe, a da vojska nije uradila ništa, iako su imali informacije da će da dođe do Oluje.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc