oluja 2 BEOGRAD - Preživeli iz "Oluje" i članovi porodica žrtava u Srbiji 21 godinu kasnije gube status civilne žrtve rata po odluci Ministarstva rada i socijalne politike.

- Neke žrtve "Oluje" ili članovi njihovih porodica uspeli su da ostvare prava po Zakonu o pravima civilnih invalida rata od njegovog donošenja 1996, ali su im ona naknadno ukinuta. Nadležno Ministarstvo rada i socijalne politike zauzelo je mišljenje da se zakon ne primenjuje na slučajeve kada su smrt ili povreda nastupile na teritoriji drugih republika bivše SFRJ - kažu u Fondu za humanitarno pravo.

Oni napominju da ih je Ministarstvo rada u februaru 2016. obavestilo da je do kraja 2015. pokrenulo 14 postupaka za ukidanje ranijih rešenja o dodeli naknade izbeglim civilnim žrtvama.

U FHP napominju da su preporuke o postupanju prema civilnim žrtvama rata dala tri komiteta UN, kao i najviši funkcioneri institucija EU, i to u godišnjim izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije i u pratećoj rezoluciji Evropskog parlamenta iz februara 2016. Takođe, otvoreno Poglavlje 23 obavezuje Srbiju da postupi u skladu s preporukama UN i EU.

Međutim, u Ministarstvu rada i socijalne politike kažu da se odredbe važećeg i prethodnog zakona "mogu primeniti samo na slučajeve kada je do pogibije, odnosno telesnog oštećenja lica došlo isključivo na teritoriji Srbije".

- Ovakav stav u primeni zakona nikada se nije dovodio u pitanje i potvrđen je kako u upravnoj, tako i u sudskoj praksi. Posebno ističemo obavezujući stav Vrhovnog kasacionog suda. Napominjemo da nijedna država u regionu i šire nije propisala mogućnost zakonske zaštite civilnih lica koja su u oružanim sukobima nastradala van teritorije te države. Treba imati u vidu i da Hrvatska ne prihvata zahteve svojih izbeglih ili proteranih građana koji su kao civilna lica nastradala na njenoj teritoriji - kažu u ministarstvu.

MINISTARSTVO RADA POTVRĐUJE

Ministarstvo rada je potvrdilo navode FHP da su pokrenuli slučajeve da se ukinu mesečna izdavanja za porodice civilnih žrtava rata van teritorije Srbije i invalidnim osoboma koje su nastradale van Srbije.

- Konstatovano je da je u određenom broju slučajeva došlo do nezakonitog priznavanja prava u opštinskim službama, odnosno u nadležnim službama AP Vojvodina i Grada Beograda - navode u ministarstvu i dodaju da su bili dužni da postupe po zakonu, zbog čega je ukinuto plaćanje naknada u 14 slučajeva.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc