plandiste parastos 2016
PLANDIŠTE
- U organizaciji Zavičajnog udruženja Krajišnika “Nikola Tesla” u Plandištu je obilježena 21 godina od progona i stradanja Srba Krajišnika.

Nakon parastosa u crkvi Sveti Rafailo Bantski održana je svečana akademija u Domu kulture pod nazivom “Oj , Krajino” kojoj je prisustvovao veliki broj Krajišnika koji su se okupili da bi odali počast nastradalima u akciji"Oluja", koja je mnoge ostavila bez najbližih, njihovih kuća i imanja.

Nikola Vezmar, predsjednik Udruženja Krajišnika “Nikola Tesla”, je rekao da se za ovih 21. godinu koliko su u Srbiji, odnosno u Plandištu,trude da makar odaju počast postradalom narodu koji je stradao na pravdi Boga.

Liturgiji i akademiji je prisustvovao i predsjednik Opštine Plandište, Jovan Repac koji je rekao da treba praštati ali nikako ne zaboraviti ono što se desilo.

Milan Mudrić koji je iz Like došao 1995. godine sa osam članova porodice istakao je da ga je Banat prihvatio ali da se svakog dana sjeća svog rodnog kraja, brda planina, njiva, svog radnog mjesta gdje je radio i tih ljudi koji su stradali, a i onih koji su rasuti po cijelom svijetu, koji se na jednom mjestu više nikada ne mogu skupiti.

Miloš Bajić sa Banije je poručio da bi pored svih koji su integrisani u Srbiji trebalo integrisati i one koji su tamo ostali i koji proživljavaju poniženja i teškoće. Čini mu se da je ta solucija najbezbolnija i da se ti sukobi konačno završe jer kako je istakao "Ako nas tamo nema onda vjerovatno neće biti sukoba između nas i Hrvata."

Dr Momčilo Diklić iz Instituta za evropske studije bavi se istraživanjem srpsko-hrvatskih odnosa u avnojevskoj Hrvatskoj, a na akademiji je govorio o svojoj najnovijoj knjizi "Svetac", koja postavlja pitanje može li Alojzije Stepinac biti svetac dokazujući kakav je to apsurd, a sve na bazi hrvatskih dokumenata.Akademija u Plandištu i ove godine dala je poseban pečat 21-oj godišnjici tragedije koja je zadesila Srbe Krajišnike. Za trenutak ih je vratila u zavičaj i u vrijeme velikih iskušenja i na dostojanstven način podsjetila njih i druge na dan stradanja.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc