varivode gosic pomen
VARIVODE
- U organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Općine Kistanje u Gošiću i Varivodama održana je komemoracija u spomen na srpske civile s područja Šibensko-kninske županije ubijene nakon akcije Oluja. U mjestima gde su 27. kolovoza i 28. rujna 1995. u osobe odjevene u uniforme Hrvatske vojske iz vatrenog oružja ubile 16 staraca srpske nacionalnosti u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i uz asistenciju Počasno-zaštitne bojne HV-a vijence je položio i svijeću zapalio njen izaslanik Nikica Valentić. Vijence su položila i izaslanstva Srpskog nacionalnog vijeća, Veleposlanstva Republike Srbije, Samostalne demokratske srpske stranke, Općine Kistanje, Šibensko-kninske županije, Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista...

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih s područja bivše SFRJ Dragan Pjevač je u obraćanju pred spomenikom u Varivodama istaknuo kako su se tri mjeseca predsjednica Hrvatske i predsjednik Vlade Srbije sastali u Dalju, gdje su pitanje nestalih stavili u prvi plan, ali do danas se nije ništa počelo rješavati.

- Izražavam suosjećanje sa svim žrtvama u Hrvatskoj, sa svim obiteljima Hrvata koji su nevino stradale žrtve, izražavam iskreno suosjećanje i osudu svakoga zločinca koji pripada narodu kojemu ja pripadam, a koji je napravio te zločine. Očekujem i vjerujem da će doći dan da ćemo isto to suosjećanje doživjeti i mi, kao srpske žrtve - rekao je Pjevač, kojem je u ratu stradala majka.

Saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Boris Milošević je rekao da su ubijeni starci nakon Oluje ostali u svojim domovima vjerujući pravnoj državi, koja ne samo da ih nije zaštitila, već ni do dana današnjeg nije kaznila zločin.

- Policija je za zločin znala odmah idući dan. A mi ovdje svake godine pitamo državu što je poduzela, što je učinila. Jer država tada nije spriječiola pljačku, nije spriječila grabež. Na lokalu su pokrivali tu grabež, nije bilo lokalnog čelnika koji nije napisao neki papir, neku potvrdu kojom je pravdao odnošđenje svega onoga što se moglo odnijeti. I nitko nije privođen. Bilo je samo pitanje vremena, bilo je samo pitanje broja koliko će biti ljudskih života oduzeto. A ljudski životi su oduzimani - rekao je Milošević zatraživši od države još jednom da istraži ubojstva staraca i kazni zločince.

- Nažalost, svi dokazi u ovom zločinu nisu prikupljeni, nije provedeno balističko vještačenje, nije provedema obdukcija. Obavljena je huimana sanacija, a njihova tijela su sahranjena u zajedničkoj grobnici i označena kao NN. Zločin je ostao nekažnjen i pravda nije zadovoljena. Sada, 21 godinu poslije, Republika Hrvatska je članica Europske unije i naš zadatak, svih ovdje okupljenih, čitavog društva i predstavnika države je da gradimo društvo tolerancije, razumijevanja, otvorenosti, uzajamnog poštovanja i povjerenja. Iako i danas čujemo povike i prijetnje s mjesta s kojih to ne bi trebali čuti, iako i danas čujemo prijetnje pendrecima i izjavama da posao nije dovršen. Mi okupljeni ovdje ne tražimo osvetu, niti priznanje da je jedna žrtva vrijednija od druge. Tražimo samo pravdu. Tražimo poruku države da nitko ne smije ušetati u selo i ubiti nevine ljude. Tražimo solidarnost s obiteljima žrtava - rekao je Milošević.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc