eks BEOGRAD – Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” saopštio je da u Hrvatskoj vlada totalni muk o prošlonedjeljnoj ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti sa Gradskog groblja u Zadru.

“Veritas” podsjeća da je, prema saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Srbije, ukupno ekshumirano 18 posmrtnih ostataka žrtava koje su stradale u akciji “Oluja” i poslije, sa kojih su uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

U saopštenju “Veritasa” se napominje da je sa istog groblja tokom 2013. godine ekshumirano 56 posmrtnih ostataka sa područja sjeverne Dalmacije i Like, koji su takođe stradali u akciji “Oluja” i poslije, od kojih je do sada identifikovano 36.

Prema “Veritasovim” saznanjima, žrtve koje su ekshumirane prošle nedjelje bile su pokopane takođe na Gradskom groblju u Zadru na susjednoj parceli.

Sva grobna mjesta su bila uredno registrovana u Upravi Gradskog groblja u Zadru, što znači da se sa tim podacima baratalo i u vrijeme prethodne ekshumacije, pa, ističe “Veritas”, ostaje otvoreno pitanje zbog čega ovi posmrtni ostaci nisu tada i ekshumirani.

Od ukupno ekshumiranih posmrtnih ostataka devet je muških, a osam ženskih, dok se za jedno tijelo zbog opožarenosti nije mogao utvrditi pol.

Svako tijelo je bilo u posebnoj vreći, neka tijela su bila i obdukovana prije pokopavanja, a 14 su imala i preliminarnu identifikaciju, što znači da su pokopana pod imenom i prezimenom.

Preliminaro su identifikovani – Dragomir Čotra /mjesto Bjelina, Benkovac/, Obrad Opačić /mjesto Bjelina, Benkovac/, Pejo Šever /mjesto Bunić, Korenica/, Jovanka Bokun /mjesto Kolašac, Knin/, Mile Gnjatović /mjesto Bilišane, Obrovac/, Soka Petković /mjesto Kik, Gračac/.

Identifikovani su i Pero Obradović /mjesto Bruvno, Gračac/, Sava Babić /mjesto Morko Polje, Knin/, Ilija Lakić /mjesto Biljane Donje, Benkovac/, Ljubica Knežević /mjesto Biovičino selo, Knin/, Milica Gagić /mjesto Biljane Gornje, Benkovac/, Vukosava Ristić /mjesto Buković, Benkovac/, Stevan Cupać /mjesto Korlat, Benkovac/ i Jeka Opačić /mjesto Bjelina, Benkovac/.

Prema “Popisu poginulih lica u akciji žOlujaž sa mjestom pokopa posmrtnih ostataka”, kojeg je Hrvatska predala srpskoj strani u martu 1996. godine, na lokaciji Gradsko groblje u Zadru pokopano je 59 posmrtnih ostataka, od kojih 15 pod imenom, a ostali pod oznakom NN /nepoznat/.

Niko od ekshumiranih prošle nedjelje nije se nalazio na tom popisu preliminarno identifikovanih.

Ranije je sa zadarskog groblja, po pojedinačnim zahtjevima porodica žrtava, ekshumirano, identifikovano i sahranjeno 12 posmrtnih ostataka.

A između prve i druge ekshumacije, ekshumirani su i identifikovani posmrti ostaci Janka Ćakića iz Đevrsaka u jednom sudskom postupku.

Prema tome, sa zadarskog groblja do sada je ukupno ekshumirano 75 posmrtnih ostataka, od kojih je konačno identifikovano i sahranjeno 49.

Prosječna starost žrtava pokopanih na zadarskom groblju na osnovu konačnih i preliminarnih identifikovanih iznosi više od 62 godine, a među žrtvama je 35 civila od kojih je 21 žena.

Na području sektora “Jug” /sjeverna Dalmacija i Lika/, u akciji “Oluja”, prema “Veritasovim” podacima, smrtno je stradalo 1.056 lica srpske nacionalnosti, među kojima 686 civila, od čega 296 žena, od kojih je do sada sahranjeno 690 lica, dok se 366 još vodi među nestalima.

Na istom području do sada je iz zajedničkih grobnica ekshumirano 656 posmrtnih ostataka /Knin 301, Gračac 154, Korenica 27, Gospić – Žitnik 49, Šibenik 31, Zadar 56, Vrlika sedam te 31 sa pojedinačnih lokacija/, od kojih je do sada identifikovano 505 lica.

Prema “Veritasovim” istraživanjima, u tom sektoru nalazi se još više od 20 pojedinačnih /”vrtnih grobova”/ sa posmrtnim ostacima srpskih žrtava iz vremena “Oluje”, koje takođe treba ekshumrati i identifikovati.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

glina-ulaze-se-u-proizvodnju-u-poduzetnickoj-zoni-zeljezaraGLINA: Ulaže se u proizvodnju u Poduzetničkoj zoni “Željezara”
GLINA - Grad Glina zaključio je s najpovoljnijim ponuditeljem Šumarstvom Vis d.o.o. Glina ugovore o zakupu poslovnog prostora u Poduzetničkoj zoni...
uspomene-djeda-radeUspomene djeda Rade
DVOR NA UNI - Nedaleko Dvora, u Ćorama, prva naseljena kuća s desne strane je ona Rade Savića. Kada dolazite u selo Ćore, djeda Radu obavezno ćete zateći...
u-sumi-na-podrucju-petrinje-pronadjena-ubojita-sredstvaU šumi na području Petrinje pronađena ubojita sredstva
PECKI - U mjestu Pecki, na petrinjskom području, u šumi su pronađena odbačena razna ubojita sredstva. Dolaskom policijskog službenika protueksplozijske...
dusan-vuckovic-iz-trnovca-samovanje-srca-udarnickogDušan Vučković iz Trnovca: Samovanje srca udarničkog
TRNOVAC - Pišući o sudbinama i životu povratnika na Baniji i Kordunu, susretali smo ljude različitih zanimanja i profesija - od poljoprivrednika, kovača,...

Društvo

busije-slave-20-godina-od-nastankaBusije slave 20 godina od nastanka
Busije, za koje kažu da je najveće izbjegličko naselje u Srbiji, u sredu 24. maja 2017. godne...
partizanske-kuce-starePartizanske kuće stare
PETROVA GORA - Veliki novinari i velike kamere, važni dužnosnici i još važniji predsjednici, još jednom...
optimizam-u-devedeset-i-drugojOptimizam u devedeset i drugoj
BENKOVAC - Pored benkovačkog hrama posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju, koji datira još iz davne 1590....

Novosti

linta-pokusaj-izbegavanja-odgovornosti-za-srusene-kuceLinta: Pokušaj izbegavanja odgovornosti za srušene kuće
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao poslednje brisanje traga Srba,...
strbac-zagreb-uz-pomoc-zakona-nastavlja-progon-srbaŠtrbac: Zagreb uz pomoć zakona nastavlja progon Srba
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni je da je tihi...
hho-pokusao-demantovati-brojku-od-67-496-izbrisanih-srbaHHO pokušao demantovati brojku od 67.496 izbrisanih Srba
ZAGREB - Iako se činilo da je nedavni tekst u zagrebačkim "Novostima" o više od 67.000 Srba izbrisanih...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

prividi-2Prividi (2)
Mora i noćnica I ovo su rod vještica. Mora i noćnica razlikuju se u tome: mora se, sasne, djecu malu, a...
banijac-milan-pribicevic-inspiracija-americkoj-umetniciBanijac Milan Pribićević inspiracija američkoj umetnici
BEOGRAD - U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu u toku je izložba "Srbija, rat i plakat...
veljko-ostojic-uspomene-nekeVeljko Ostojić: Uspomene neke
Bio sam u rodnom krajuNašao sam kuću staru,Banijaca nema višePo svijetu se raselišeOj Banijo tebi...
kuca-kulture-u-bjelovaruKuća kulture u Bjelovaru
BJELOVAR - U Bjelovaru je otvorena Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i...

Oluja

srbi-da-plate-uklanjanje-ostataka-domova-spaljenih-u-olujiSrbi da plate uklanjanje ostataka domova spaljenih u "Oluji"
GOSPIĆ - Srbima izbjeglim iz Gospića stigli su računi u iznosu od 700 do 2.700 evra koje bi trebalo da plate Hrvatskoj kako bi tamošnje komunalne službe...
kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...

Politika

lokalni-izbori-sdss-osvojio-najvise-glasova-srbaLokalni izbori: SDSS osvojio najviše glasova Srba
ZAGREB - Rezultati lokalnih izbora pokazali su da je SDSS ostao najjača srpska stranka, ali i da će njen vrh, i pored osvajanja nekih novih pozicija,...
bjelajac-mijenja-rkmana-na-mjestu-dozupana-tepsic-i-arbutina-u-drugom-kruguBjelajac mijenja Rkmana na mjestu dožupana, Tepšić i Arbutina u drugom krugu
DVOR NA UNI - Bogdan Rkman, dosadašnji dožupan Sisačko-moslovačke županije, izgubio je od Dušana Bjelajca iz DSS-a, a SDSS je, prije svega zahvaljujući...
pupovac-srbi-ulaze-u-deset-zupanijaPupovac: Srbi ulaze u deset županija
ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže za RTS da su rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj veoma dobri za...