rajko krickovic
RIJEKA
- Na Županijskom sudu u Rijeci danas je počelo suđenje Rajku Kričkoviću /59/ iz Zagreba zbog ratnog zločina trostrukog ubistva civila u selu Kijani kod Gračaca, nakon akcije hrvatskih snaga „Oluja“ 1995. godine.

Kričković je optužen da je od 15. do 28. avgusta 1995. godine, kao pripadnik 118. domobranske pukovnije Hrvatske vojske iz Gospića, u selu Kijani u njihovoj kući ubio civile Maru Sovilj /73/ i njenog sina Radomira Sovilja /43/ pucajući u njih, a njenu kćer Miru Sovilj /45/ zapalio je u kući zajedno sa stokom.

Prema optužnici, on je taj zločin počinio poslije „Oluje“, kada je došao u spaljeno selo Kijane, odakle je porijeklom, prenose hrvatski mediji.

Kričković je uhapšen u junu 2014. godine, a Županijsko tužilaštvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv njega na osnovu krivične prijave zadarske Policijske uprave, te je poslije podiglo optužnicu.

Kričković je pušten iz istražnog zatvora i brani se sa slobode.

Na prvom ročištu rekao je da se ne osjeća krivim za ratni zločin za koji je optužen.

Prema izvorima Hrvatskoga helsinškog odbora, u Kijanima je nakon „Oluje“ ubijeno 14 civila, među kojima devet žena.

Suđenje u Rijeci počelo je pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudija Ika Šarić.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc