Putni nalog 2 Treći “olujni” dan je na izmaku. Poslijepodne je prividno mirnije. Polako se spušta veče. Ponovo se čuje razmjena vatre. Tamo iz pravca Turnja uz izrazito pun mjesec nebo povremeno zablješti. Ubrzo nakon bljeska začuje se i potmula grmljavina, gubeći se negdje u daljini. Stoji Bokica sam na ćošku parka. Vojnić je gotovo prazan.

Prebire po mislima. Nekako mu je u ovoj situaciji i lakše nego drugma. Nije se ženio, nema djece, familije. Što vele naši: "Ni kučeta, ni mačeta". Odlazi u svoju kancelariju, poznatija kao pisarna. Uzima nekoliko uvezanih buntova matičnih knjiga. Kasnije odlazi u komšiluk preko puta njegove kancelarije. Iz visokih ormara poratne izrade vadi knjige i katastarske karte, crtane još iz vremena Austro-Ugarske, sa onim gizdavim, vitičasim slovima. Napunio je je općinsku “Ladu Nivu” do krova. Puno je i suvozačevo mjesto.

Otvara plastični poklopac ladice, stavlja u njega dokumente od vozila.

Putni nalog 6Bijela općinska “Lada Niva”, kupljena je davnih godina kako bi se sa njom moglo ići na terenske poslove. Već pomalo prorđalih pragova, ali uvijek pouzdana (jer Rus je to naprav'jo!), kreće prema zgradi gdje je godinama stanovao općinski pisar. Bokica otključava samački jednosobni stančić. Iz noćnog ormarića vadi svoj masivni foto aparat “Zenit”, u vrijeme kad je kupljen bio je vrlo kvalitetan ( jer Rus je to naprav'jo!). U torbu stavlja dva objektiva Carl Zeiss Jena (to Rus nije naprav'jo, neg Švabo!) i blic. Iz ladice vadi mnoštvo starih ispucalih filmskih rola.

Putni nalog 4Da nije bilo Bokice, malo toga bi bilo ovjekovječeno u Vojniću. Slikao nas je na nogometu, svadbama, štafetama, svečanostima, sahranama...Zaključava stančić, provjerava bravu. Bože, svi rade isto. Bolje je ostaviti širom otvoreno, da “kalašnjikov” ne razvaljuje vrata. Pali općinskog terenca, vraća se pred općinsku zgradu u kojoj je proveo radni vijek.

...Kancelarija mu nije bila daleko od ulaza, druga s desne strane dugog hodnika. Često sam znao doći do Bokice poštambiljati dokumente potpisane od sekretara. Tih godina se mnogo gradilo. Dobismo u kratkom vremenu tri tvornice. Imam obaveza preko glave. Urbanistički uvjeti, dozvole, tehnički prijem. Uz to mi je kolega na bolovanju, pa sam preuzeo i njegove obaveze. Stalno sam u preši sa vremenom, gorim. Bokica hladnokrvno sasluša što trebam, barem pet puta okrene papir na svaku stranu. Zagledava se, smješka se. Onda uzme papire. Prekriži ruke na guzici, gleda nešto kroz prozor prema visokim borićima u parku koji bacaju sjenu na kancelariju. Kad se smiluje uzima teški štambilj za ovjeru, pa još po koji mali. Potpisuje ovjeru onim svojim kaligrafskim slovima. Poslije potpisa zavalja po papiru onaj stari upijač sa masivnom drvenom ručkom, isflekan starom tintom. Kasnije sam se i ja malo dozvao pameti. Donesem mu dokument za ovjeru, pa mu kažem:

- Boki, imam ovih par građevinskih dozvola i urabanističkih uvjeta za ovjeriti.Nije mi žurba. Kad budeš mogo.

Iziđem van, pogledavam na sat, sve čepkam. Trebaju mi ovjere hitno. Odem do katastra. Prebijem koju sa Rašom, Mihajlom, Ljubom, Jadrankom. Vraćam se za manje od desetak minuta. Bokica baca onaj svoj tajanstveni smješak, čeka me sve poštabiljano....

Putni nalog 1Svraća ponovo u oćinsku zgradu, nešto je zaboravio. Prevrće po ladicama masivnog pisarskog stola. U drugoj ladici na svom starom mjestu u TOZ-ovoj palstičnoj kutijici leži njegovo omiljeno naliv pero. “Pelikan” zlatnog pera, sa diskretnim zeleno-crnim uzdužnim crtama. Poklopac mu je briljantno crn, sa zlatnim obrubom.

Odlazi iz općinske zgrade. Ni ne okreće se. Posmatra par traktora koji sporo promiču, vjerovatno Ličani koji su prikasnili, ili kakva naša sirotinja sa gornjeg kraja. Sjeda u “Ladu Nivu”. Na volanu postavlja blok. Popravlja indigo papir da puno ne strši. Piše nešto, uz škiljavo svjetlo. Dugo popunjava. Pouzdani “Pelikan” škripuće vrhom zlatnog pera po papiru. Može biti da je i prazan. U lijevom donjem uglu na praznu crtu upisuje datum:
06. august 1995. godine.

Nasuprot datuma u istoj visini crtica na koju se upisuje ime i potpis vozača. “Pelikan” zaigra, napravi nekoliko karakterističnih pokreta, koji su mu već ušli u krv. Kitnjast potpis općinskog pisara ostavi trag tinte na papiru.

Stavljai poklopac na “Pelikana”, zatiče ga u džep šarene ljetne košulje. Iz džepa je virio samo dio crnog poklopca sa pozlaćenom glavicom.

Putni nalog 5“Lada Niva” pod okriljem noći punog mjeseca i neobično zvjezdanog neba napušta varošicu. Tanke ruske gume promjeniše zvuk i zabrujaše kad naiđe na kocku Kresojević mosta. Zavi udesno, još neko vrijeme su se vidjela zadnja svijetla, kao dvije krijesnice.

Dočepa se nekako Topuskog. Tu u masi sa narodom provede dva dana i noći čekajući pregovore. Odlučeno je da će se ići auto-putem. Kasno popodne krenu četvrtom kolonom po redu. U Sisku mu pred samim Viktorovcom razbiše šoferšajbu. U ćošku za uspomenu ostaše tragovi od kamenja i raspukline. Pred izlazom iz Stružeca prema auto putu, nekakva baba ga dočeka sa hrpom kamenja. Razbi mu desno bočno. Poleti sitna srča. Ovaj put spasiše ga debele općinke knjižurine. Par sitnijih komada stakla zapara mu ruku na volanu. Put se oduži, zastaje se stalno. Pred samu zoru prođe Spačvanske šume. Tu je kolona dugo stajala. Kasnije opet krenu. Polako se primiče granici.

Hrvatske vojska i policijski inspektori u civilu kontrolišu vozila. Na stranu ostavljaju vozila koja nisu privatno valsništvo, izuzetno ako im se baš svidi. smiley-wink

Prilazi Bokica sa “Ladom Nivom”. Pruža svoje dokumenete, vozačku, saobraćajnu od vozila i putni nalog. Inspektor u teksas košulji pažljivo pregledava dokumente. Dugo lista. Bokica gleda u niklovanu “Berettu”, nehajno zataknutu za pas desne strane.

Inspektor izdvaja vozilo na stranu, ipak se radi o općinskom tj. državnom vozilu, uz to natovarenog dokumentacijom. Smješak mu ne silazi sa lica. Zove kolegu da nešto vidi.

Pokazuje mu Bokičin putni nalog. Stari administrativac i čovjek koji vjeruje potpisanom i poštambiljanom papiru ne kreće ni u bježaniju bez putnoga naloga.

Među ostalim podatcima o vozilu u sred naloga ima i jedna rubrika na kojoj piše relacija, tj. mjesto od kud se kreće i kuda se ide. Bokica je svojim gizdavim rukopisom popunio i tu rubriku, u kojoj stoji:
Vojnić – NEPOZNATO. smiley-smile

Jedna od sedamdesetak kratkih ratnih i poratnih priča iz “zadnjeg” rata, iz zbirke pod nazivom “Krajino neko misli nate… Ma misli moj k . . . c
Ako ikad izađe ova zbirka priča na zadnjoj strani omota će stajati tekst: Napisao ŽELJKO KRESOJEVIĆ.
Živi u Holandiji, ne svojom krivicom. Ovo mu je prva knjiga, do sada nije ništa izdao smiley-smile , pa ni Krajinu.smiley-wink
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!

Banija

paroh-umicevic-pozvao-pomozimo-skolarcima-s-nabavom-skolskog-priboraParoh Umićević pozvao: "Pomozimo školarcima s nabavom školskog pribora!“
PETRINJA - Pravoslavni svećenik petrinjske parohije Saša Umićević još jednom je pokrenuo akciju sakupljanja pomoći za one kojima je ona potrebna. Navikli...
kako-su-rusili-zajednicuKako su rušili zajednicu
GLINA - Masovna ustaška ubijanja Srba u glinskoj pravoslavnoj crkvi, koja su praćena uništavanjem svih tragova srpskog postojanja u Glini, njihove duhovne...
obiljezavanje-godisnjice-stradanja-capraskih-srbaObilježavanje godišnjice stradanja capraških Srba
BEOGRAD - Predstavnici "Zavičajnog udruženja Banijaca" položili su vijenac i zapalili svijeće na spomen obilježju u Kaluđerici za sve capraške žrtve....
godisnjica-zlocina-nad-capraskim-srbimaGodišnjica zločina nad capraškim Srbima
BEOGRAD - U Sisku i okolnim mjestima, u ljeto i jesen 1991. godine, likvidirano je, prema Veritasovim podacima, najmanje 118 lica srpske nacionalnosti, od...

Društvo

prizivanje-proslosti-u-sumornoj-sadasnjostiPrizivanje prošlosti u sumornoj sadašnjosti
RIĐANE - Selo Riđane nalazi se na području opštine Biskupija, na svega desetak kilometara od Knina....
robinzon-od-vrginmostaRobinzon od Vrginmosta
VRGINMOST - Kada u zapuštenim i uglavnom napuštenim selima i zaseocima Banije i Korduna naiđemo na...
protiv-aveti-proslostiProtiv aveti prošlosti
KRNJAK - U Mjesnom odboru Gornji Skrad u općini Krnjak obilježena je 76. godišnjice formiranja Drugog...

Novosti

savo-strbac-vasington-o-verskim-slobodama-u-hrvatskojSavo Štrbac: Vašington o verskim slobodama u Hrvatskoj
BEOGRAD - Stejt Department je 15. avgusta ove godine objavio redovni godišnji izveštaj o verskim...
umesto-podela-graditi-poverenje-s-manjinama-koje-su-ugrozene"Umesto podela graditi poverenje s manjinama koje su ugrožene"
ZAGREB - Povodom Dana sećanja na žrtve svih totalitarnih režima, Centar za suočavanje s prošlošću iz...
godisnjica-nestanka-novinara-djure-slavuja-i-ranka-perenicaGodišnjica nestanka novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića
ORAHOVAC - Danas se navršava 19 godina od nestanka novinara "Radio Prištine" Đure Slavuja i Ranka...

Kultura

preobrazenje-kao-ohrabrenjePreobraženje kao ohrabrenje
Na praznik Preobraženja Gospodnjeg, kao što to vjekovna tradicija nalaže, veliki broj pravoslavnih...
proglaseni-ovogodisnji-laureati-nagrade-strazilovoProglašeni ovogodišnji laureati nagrade "Stražilovo"
SREMSKI KARLOVCI - U susret 46. Brankovom kolu, žiri ove pesničke institucije, u sastavu: Nenad...
grad-split-ugostio-clanove-udruzenja-srba-iz-hrvatske-nikola-tesla-iz-kragujevcaGrad Split ugostio članove Udruženja Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla” iz Kragujevca
SPLIT - SKD “Prosvjeta” pododbor Split u suradnji s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Splita 17....
visedecenijsko-razbijanje-predrasuda-o-ojkaci-na-dragotinjskim-vecerimaVišedecenijsko razbijanje predrasuda o Ojkači na "Dragotinjskim večerima"
PRIJEDOR - U sastavu "Kulturnog ljeta u Prijedoru" ove subote naveče svojom besjedom pjesnik Nenad...

Oluja

bogdan-rkman-pravo-na-tugovanjeBogdan Rkman: Pravo na tugovanje
Kako ocjenjujete ovogodišnje obilježavanje godišnjice Oluje?Da je bilo mirnije, jeste. Da je incidenata bilo, jeste. Ove godine u Kninu ritualno nije...
proces-tihog-egzodusa-srba-iz-hrvatskeProces tihog egzodusa Srba iz Hrvatske
Ako sledeće godine stupi na snagu porez na nekretnine prema kojem će vlasnici kuća ili stanova u kojima ne žive plaćati skoro tri puta skuplju taksu,...
pored-svih-tih-ustasa-i-cetnika-sto-ce-nam-dva-dzentlmenaPored svih tih ustaša i četnika, što će nam dva džentlmena?
Kad se srpski pukovnik Čedo Bulat predao hrvatskom generalu Petru Stipetiću, bio je to možda najbolji trenutak prošlog rata, i ne samo jer je tada, 8....

Politika

dragana-jeckov-vazno-nam-je-obrazovanje-na-srpskom-jeziku-i-cirilicnom-pismuDragana Jeckov: Važno nam je obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu
ZAGREB - Dragana Jeckov, prva saborska zastupnica SDSS-a, koja je u utorak prisegnula pred Hrvatskim saborom, najavila je da će u fokusu njezina...
prof-dr-milorad-pupovac-novi-predsjednik-sdss-aProf.dr. Milorad Pupovac novi predsjednik SDSS-a
BOROVO SELO - Jednoglasnom odlukom Glavne Skupštine prof.dr. Milorad Pupovac novi je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon punih...
dss-cilj-nam-je-da-srbi-u-hrvatskoj-ostanu-opstanu-i-razvijaju-seDSS: Cilj nam je da Srbi u Hrvatskoj ostanu, opstanu i razvijaju se
VUKOVAR - Rukovodstvo Demokratskog Saveza Srba (DSS) održalo je u utorak 27.06.2017. godine konferenciju za medije u Vukovaru povodom obilježavanja...