uzdolj komemoracija
KNIN - U Uzdolju kod Knina održana je komemoracija za sedmoro meštana srpske nacionalnosti koje su 5. avgusta pre 22 godine ubili pripadnici hrvatskih vojnih snaga. Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac poručio je da će tek dijalog dva naroda i dve države o najtežim temama biti pobeda.

Milorad Pupovac je na komemoraciji istakao da, poštujući srpske žrtve i saosećajući s njihovim stradanjima, ne zanemaruje stradanja drugih i ne izbegava da izrazi saosećanje prema stradalim Hrvatima u ratu od 1991. do 1995. godine, prenosi Hina.

Pupovac je istakao da u svojim mrtvima koji, kako je rekao, "nisu samo naši srpski mrtvi, već i hrvatski mrtvi", treba naći inspiraciju za izmirenje i priznavanje stradanja jednih i drugih kao prvi korak, a potom poštovanje kao drugi korak.

"Ako je moguće, da nađemo tu inspiraciju i potražimo put jer će to biti najbolja garancija da se neće ponoviti", kazao je Pupovac, pozvavši Hrvatsku i Srbiju na razgovor o najtežim temama.

Tek to će, istakao je, biti pobeda, a "ne uradimo li to, živećemo u porazima koliko god bili uvereni da je neko pobedio i pobeđivao."

Osvrnuvši se na događaje nakon operacije "Oluja", Pupovac je rekao da su Srbi stradali ne samo u Uzdolju, nego i u severnoj Dalmaciji, a pri tom je pomenuo Plavno, Grubore, Golubić, Varivode, Gašiće, Vrbnik i Kakanj.

"Naša je dužnost da učinimo da se osigura priznavanje ovih žrtava i od države, a najbolji način biće ako njene pravosudno-policijske institucije urade ono što nisu uradile već 22 godine – da pronađu i sankcionišu počinitelje ovog gnusnog i mučnog zločina", rekao je Pupovac.

Hrvatska još nije ispunila obaveze koje je preuzela u iskazima pred Međunarodnim sudom pravde da će svi oni koji su počinili zločin biti kažnjeni, istakao je Pupovac, zaključivši da Hrvatska ni ne namerava da to učini.

Istovremeno, u Sinju, upitana da prokomentariše komemoraciju za nastradale Srbe u "Oluji" u Uzdolju koju je organizovalo Srpsko narodno vijeće i navode da odgovorni za te zločine još nisu procesuirani osim jednog, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je rekla da "nikada ne komentariše rad pravosuđa".

Ona je, u Sinju gde je održana tradicionalna manifestacija "Sinjska alka", izrazila uverenje da je hrvatsko pravosuđe stabilno i da procesuira objektivno, prenosi hrvatska agencija.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc