OVO SU SAMO NEKE PRIČE IZ "OLUJE" KAKO SU DJECA IZ KOLONE ODRASTALA PREKO NOĆI I SVOJE DjETINSTVO IZGUBILI U VIHORU RATA.
dijete oluje
ALEKS MARIĆ, KOŠARKAŠ: UBILI MI DEDU, ALI NE MRZIM

Bol je svakodnevna, ne jenjava. I neće nikada. Izgubio sam članove najbliže familije, dedu i rođenu tetku po majčinoj strani. Mi, porodice, dugujemo našim nastradalima da se sazna i objavi ko su počinioci velikog zločina. Neću naći mir dok to ne saznam.

To, za "Večernje Novosti", poručuje poznati košarkaš Aleks Marić, i gorko nastavlja:

Aleks Marić
Aleks Marić
- Više od 2.000 ljudi je stradalo, mnogo imovine pokradeno, popaljeno. Zagreb posle toliko godina i dalje ćuti. Izgubio sam najmilije u "Oluji", ali ne mrzim nikoga. Imam prijatelje među Hrvatima i drugim narodima. Nikad nisam ljude delio po naciji, veri, već gledao ko je čovek.

Pred Bogom, smo svi jednaki. Svaki život je vredan, ali boli kada televizije emituju priloge o nekom atentatu u kojem su nastradale dve-tri osobe, a ceo svet ćuti o našim žrvtama.

PODVIG DEČAKA IZ VOJNIĆA: DEJANOV "JUGO" POBEDIO AVIONE

Dejan Popović
Dejan Popović
Među dečake podvižnike, upisao se tog avgusta 1995. godine i Dejan Popović, iz Gejkovca kod Vojnića. Ovaj desetogodišnjak jedva je nogama dohvatao papučice automobila.

No, to ga nije obeshrabrilo da u očevom "jugu", osam dana, gotovo neprestano, vozi od rodnog sela do Obrenovca. Sa njim u automobilu bili su majka, sestra, baka i jedna rođaka sa bebom od 14 meseci.

Preživeli su i muslimansku blokadu kod Topuskog i raketiranje hrvatskih "migova". S porodicom, junak Dejan Popović danas živi u Obrenovcu.


EPOPEJA DRAGANA MIOKOVIĆA: USPOMENE U PRIKOLICI

Dragan Mioković
Dragan Mioković
Dragan Mioković iz Gračaca, iako je imao samo 12 godina, "kao veliki čovek" seo je za volan traktora 4. avgusta ujutru. U prikolici su bili njegov mlađi brat Duško i majka.

I nešto malo stvari što se na brzinu moglo spakovati i poneti. A pred njim borba za život, besani dani i noći, neizvestan put dug više od 600 kilometara.

Verovao je, kako je kasnije pričao novinarima, da kuću napušta dok akcija ne prođe... Dragan danas živi u Beogradu, uspešan je stručnjak informacionih tehnologija, oženjen je i ima ćerku.HEROJSTVO DVANESTOGODIŠNjAKA: JOVAN SPASAO 17 STARACA

Jovan Basara
Jovan Basara
Dečaku Jovanu Basari, iz Lapca, "Oluja" je život pretvorila u oluju. Imao je 12 godina kada je iz ratnog vihora, vozeći traktor 13 dana i noći do Srbije, spasao sedamnaestoro staraca. Ali, u izbeglištvu, ostavljen je na cedilu. Dečak koji je tako snažno u svojim rukama držao traktor pun ljudi, nije imao snage za novi podvig.

Okružen porodičnom tragedijom, gubitkom bližnjih i nemaštinom, dospeo je najpre u Popravni dom u Kruševcu, a nekoliko godina kasnije i u Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici. U ispovesti za naš list, marta 2009. godine rekao je: "Zlo vreme. Povukli me loši ljudi. A nije teško izbegličko dete gurnuti da potone."

STANISLAVOV PUT 800 km DUG

StanislavTrninić
StanislavTrninić
Stanislav Trninić star 11 godina, tog tragičnog avgusta 1995. godine na traktoru je dovezao svoju porodicu iz Mečenčana kod Kostajnice do Zrenjanina gdje su našli privremeni smeštaj.

On je za 10 dana prevalio 800 kilometara, a najbitnije mu je bilo da na traktoru nije bilo kvara.


Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc