Parastos Gornje Seliste 2
GORNJE SELIŠTE - Na mjesnom groblju u Gornjem Selištu, u subotu 5. avgusta, održan je pomen za sve nevino stradale u zadnjem ratu na Baniji i Kordunu.

Pomen je pred okupljenima služio paroh srpske pravoslavne parohije petrinjske, protojerej Saša Umićević.

Ispred Srpskog Narodnog Vijeća prisutnima se obratio zamjenik predsjednika Saša Milošević:


"Danas su Srbi iz Hrvatske u svojim mislima, u svojim sjećanjima i u svojoj solidarnosti sa našim sunarodnjacima koji su još u izgnanstvu, bez obzira na formalni status; danas se sjećamo žrtava, uništavanja gotovo svega duhovnog i materijalnog što označava Srbe u Hrvatskoj ...

Rezultate Bljeska i Oluje su izuzetno tragični, kako za Srbe u Hrvatskoj – stotine su ubijene (procjene idu od 700 – HHO, do 1.200 ubijenih civila - Veritas), groman broj ih je trajno protjeran, uništeni su čitavi krajevi, imovina oduzeta; tako i za cijelu zemlju – njima se učvršćuje autokratski Tuđmanom režim a istorijski revizionizam i nacionalizam postaju istaknute odrednice hrvatskog društva.
Ako nam je čovjek osnovno polazište, a ne državotvorstvo - razlozi koji su i mogli legitimirati Oluju: uspostava mira i demokratske vlasti, suvereniteta države, anulirani su načinom i rezultatima njenog provođenja.

I ove godine Hrvatska vrlo jednodimenzionalno obilježava Oluju: samo kroz slavljenje pobjede a bez obaziranja i na srpske žrtve, kao hrvatski trijumf, apsolutno čistu i isto toliko opravdanu aktivnost, povijesno ... ili čak prirodno nužnu.

SNV želi imati sasvim drugačiji pristup – želi dati žrtvama prednost nad državom ili narodom, postaviti pitanje: koji je odnos zločina i države; propitati da li je postojala alternativa ratu i pitati koja je njegova cijena, suprotstaviti solidarnost borbi.

Također, postoji i gotovo fiziološka potreba propitivanja hrvatske nevinosti u državotvornom projektu, a tu, naravno, ne treba izostaviti niti ulogu srpskog režima.

Oluja ... ta vojna pobjeda ima u se sebi i elemente poraza čovjeka! I – oni će rasti jer smo, na mnogo nivoa zaista poraženi, i to svi! I taj će poraz i generacije koje dolaze nositi na svojim leđima. To je moguće dokumentirati i na razini razvoja društva i na razini ekonomije, ali i na vrlo individualnoj razini empatije i poštovanja za tuđu bol.

Ni u Hrvatskoj niti u Srbiji nema dovoljno svijesti da su tadašnji T i M režim bili ratni režimi, da su htjeli rat i zajedničkim snagama ga proizvodili. U mnogo čemu današnji su politički sistemi S i H tek nominalno, tek za vanjsku upotrebu učinili otklon od njih. Nema svijesti o tome da potrebno osnivati, poticati ... uzgajati pomirenje ... da je to mučan, uzvodni, višegodišnji proces koji zahtijeva jasne teške političke odluke, promjene ponegdje i temeljnih sistema današnjih hrvatskih i srpskih društava – onih kulturnih, obrazovnih, medijskih, privrednih, da je potrebno da to rade institucije država a ne mali i malobrojni NGO-i ... iz neprijateljskog okruženja.

Sigurno je da će ovakav 5. august i dalje izazvati prijepore i sukobe između Hrvatske i Srbije – jedni taj 5-ti vide - samo kao dan za slavlje drugi ga vide - samo kao tragediju.

I jednoj i drugoj strani nedostaje spoznaja o njegovoj kompleksnosti, o Janusovskom dvostrukom licu ... niti vide potrebu za uzajamnim razumijevanjem i solidarnošću. I jedno i drugo društvo još uvijek proganjaju one koji se suprotstavljaju službenim, monolitnim ... istinama o ratu 91-95.

Slava žrtvama Oluje, i svim žrtvama rata 91- 95 !!" - rekao je Milošević

Okupljenima se obratio i dr. Dušan Bjelajac, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije.

"Cijeli svoj radni vijek spašavam živote, pa mi nikako nije jasno kako netko nevinom čovjeku može, bez imalo grižnje savjesti,oduzeti život. To mi je potpuno neshvatljivo" - rekao je između ostalog Bjelajac.

Zamjenica gradonačelnika Grada Gline iz redova srpske nacionalne manjine Branka Bakšić, rekla je da sa ovog mjesta šalju dvije najvažnije poruke - poruku sjećanja na 147 žrtava koje su stradale u ljeto 1995. godine i poruku mira - kojom se s posebnim poštovanjem naglašava odanost zajedničkoj budućnosti svih stanovnika Gline.

Bakšić je rekla da 22 godine u povijesti čovječanstva nisu mnogo, no, u životima obitelji svih onih nevino stradalih su poput stoljeća iščekivanja i neizvjesnosti te zbog toga, u prvom redu, oni su ti koji zaslužuju satisfakciju i dovođenje odgovornih pred lice pravde!

"Glina je prije svega grad humanosti i mjesto kulture i vrijedne baštine te odredište poštenih ljudi.Iako u prošlosti mnogo puta pogođena brojnim ratovima, Glina je uvijek nakon određenog vremena znala "stati na svoje noge" i povratiti prijašnji sjaj.

Vjerujem da su isključivi razlog tome upravo ljudi koji žive na ovom prostoru koji su oduvijek smatrali svojim domom.
Nažalost, u razmaku od samo nekoliko dana obilježavamo dva tragična događaja za prošlost jednog naroda s brojnim nevinim žrtvama i oštećenim ljudskim sudbinama. No, to ne smije biti zapreka da si omogućimo pogled u budućnost koju trebamo graditi zajednički, u suživotu s hrvatskim narodom i svim ostalim narodima. Baš kao što žrtve zaslužuju naše poštovanje, isto tako zaslužuju da učinimo sve kako se strahote ne bi ponovile. Čvrsto vjerujem kako je Glina mjesto normalnih ljudskih vrijednosti i odnosa na čemu trebamo stalno u našoj zajednici raditi.
Ove poruke neka nam budu temeljne vrijednosti našeg današnjeg susreta" - zaključila je Bakšić.


U decembru 2015 godine u Gornjem Selištu ekshumirani su posmrtni ostaci 56 Srba ubijenih tokom "Oluje".
Na području sektora „Sjever“ (Banija i Kordun) u akciji „Oluja“, prema VERITAS-ovim podacima, smrtno je stradalo 701 lice srpske nacionalnosti, među kojima 445 (63%) civila, od čega 206 (29%) žena, od kojih je do sada sahranjeno 256 (37%) lica, dok se 445 (63%) još vodi među nestalima.

Na području sektora „Sjever“, počev od 2001. godine, do sada je ekshumirano 297 posmrtnih ostataka (Dvor 64, Petrinja 160, Uštica 4, Gornje Selište 56 i 13 sa pojedinačnih lokacija), od kojih je do sada identifikovano 106 (35%) lica.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc