Ekipe Gomirja, Petrove Gore i Rujevca na test utakmici u Vojniću Ekipe Gomirja, Petrove Gore i Rujevca na test utakmici u VojnićuZAGREB - Ne samo da će nogometna reprezentacija Srba iz Hrvatske igrati na predstojećem Evropskom prvenstvu autohtonih nacionalnih manjina, već će tamo putovati zajedno s reprezentacijom hrvatske manjine u Srbiji.

Kada su Novosti prije tri mjeseca prve objavile da se u organizaciji Srpskog narodnog vijeća formira momčad amaterskih igrača srpske nacionalnosti iz Hrvatske, na desničarskim portalima se digla uobičajeno necivilizirana hajka. Nešto umjereniji mediji ovu vijest komentirali su kao apsurdnu i bizarnu. Uobičajeno šokirani komentatori su pritom ignorirali činjenicu da uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza djeluje reprezentacija Roma, kao i da Hrvati iz Srbije imaju ekipu koja još od 2006. godine sudjeluje na prijateljskim utakmicama i natjecanjima. Podršku joj pruža Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, a himna joj je ‘Veliko bačko kolo’.

Ova ekipa je štoviše vrlo uspješna pa je tako već osvajala prvo i treće mjesto na Evropskom manjinskom prvenstvu. Ovo takmičenje se od 2008. godine pod nazivom Europeada, odigrava u organizaciji Federalne unije evropskih manjina (FUEN). U gotovo stopostotnom omjeru reprezentaciju sačinjavaju vojvođanski Hrvati. Izbornik im je Ivan Budinčević, negdašnji prvoligaški vratar Hajduka, Spartaka iz Subotice i vinkovačkog Dinama.

Zajedničko putovanje i smještaj na ovogodišnjoj Europeadi za obje ekipe financira jedan poznati srpski biznismen, koji zasad nije izrazio želju da mu se ime spominje u javnosti. Dresove za reprezentaciju Srba iz Hrvatske nabavilo je Srpsko narodno vijeće, dok će autobus koji će krenuti prema Južnom Tirolu biti osiguran preko Hrvatskog nogometnog saveza.
Susret dvije reprezentacije započet će 12. lipnja u 17 sati na stadionu Sloge u Vukovaru, kao doprinos međunacionalnoj toleranciji i pomirenju

Prije zajedničkog puta u ovu talijansku pokrajinu, gdje će zajedno biti smještene, ekipe hrvatskih Srba i vojvođanskih Hrvata, odigrat će pripremnu utakmicu koja će imati jak simbolički karakter. Ovaj susret će 12. lipnja u 17 sati započeti na stadionu Sloge u Vukovaru, što će biti skroman doprinos igrača i trenera razvijanju međunacionalne tolerancije i pomirenja.

To ne čudi, s obzirom da je i svrha osnivanja ovakvih manjinskih reprezentacija nije nemilosrdna natjecateljska konkurencija kakva vlada među profesionalcima, već mogućnost da i amateri vide ponešto svijeta, zaigraju na međunarodnim natjecanjima te da šire one vrijednosti sporta koje bi trebale biti na prvom mjestu.

Selektor Zoran Čugalj Selektor Zoran ČugaljSelektor momčadi pod patronatom SNV-a je Zoran Čugalj iz Vukovara, instruktor za mlađi uzrast igrača u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji je nekoliko mjeseci radio na odabiru igrača. Sve je započelo oglednom utakmicom odigranom krajem februara u Vojniću, kada su selekcionirani nogometaši županijskih ligaša: Petrove gore iz Vojnića, Gomirja i PPG Rujevca (Prve partizanske gimnazije). Osim njih, u ekipi će biti igrači iz svih dijelova Hrvatske.

Na 3. Evropskom prvenstvu nacionalnih manjina u Južnom Tirolu, nastupit će čak 24 ekipe u šest grupa po četiri tima. Igrat će i šest selekcija u ženskom turniru. Osim naše dvije ekipe, među sudionicima su između ostalih Koruški Slovenci, Lužički Srbi, Nijemci iz Rusije i Mađarske, Cimbri iz Italije i drugi.
S obzirom da je nogomet igra u kojoj ima jedanaest igrača, a u njoj uvijek pobjeđuju Nijemci, tako je najčešće i na Europeadi: s dva zlata najuspješnija je momčad Nijemaca iz Južnog Tirola, domaćina predstojećeg natjecanja, dok su Hrvati iz Vojvodine na drugome mjestu. Kakva je sportska snaga reprezentacije Srba iz Hrvatske, koja se napokon priključuje ovakvim natjecanjima, bit će jasnije već nakon nedjeljnog pripremnog susreta u Vukovaru.
U svakom slučaju, već samim osnivanjem i načinom suradnje s hrvatskom manjinom u Srbiji, ova momčad postigla je veliku pobjedu.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!
reklamirajte se cbc