Srbi iz Hrvatske (bijeli dresovi) i Hrvati iz Srbije (tamni) Srbi iz Hrvatske (bijeli dresovi) i Hrvati iz Srbije (tamni) VUKOVAR - Prijateljska fudbalska utakmica koju su u Vukovaru odigrale reprezentacije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, uoči zajedničkog odlaska u Italiju na Evropsko fudbalsko prvenstvo autohtonih nacionalnih manjina, bila je više od sporta. Igrači, treneri i svi koji su se uključili u organizaciju ove utakmice i odlaska na Europeadu, svojim primerom su pokazali kako se razvijaju i neguju međunacionalna tolerancija i pomirenje. Utakmica u Vukovaru je tek početak saradnje jer će dve reprezentacije u Južni Tirol, gde će se od 18. do 26. juna održati treća Europeada, putovati istim autobusom i biti smeštene u istom hotelu.

- Svi dobro znamo da sport povezuje ljude. Najbolje je kroz sport da se ti odnosi izravnaju. Mnogo je vremena prošlo od stvari koje treba ostaviti po strani i mislim da je sada pravi trenutak za to - kaže Bojan Ušumović, kapiten reprezentacije Hrvata iz Srbije.

- Druženje je potrebno radi napretka u odnosima nacionalnih manjina - slaže se Aleksandar Glamočak, kapiten reprezentacije Srba u Hrvatskoj kojeg ipak više brine kako će njegova ekipa odigrati prvenstvo na kojem prvi put učestvuje.

- Idemo da vidimo kako je to i da steknemo iskustvo. Ovo je i naš prvi susret. Momke sam upoznao pre sat vremena - kaže Aleksandar. Naime, selektor Zoran Čugalj iz Vukovara za reprezentaciju je odabrao igrače iz svih krajeva Hrvatske. Zbog udaljenosti i malo vremena nisu imali prilike da se susretnu i odrade bar nekoliko treninga.
Ne treba se sakrivati, treba se kao nacionalna manjina pokazati, poručuje Marinko Poljaković, selektor reprezentacije Hrvata iz Srbije

- Ovo je njihovo prvo okupljanje. Ne znaju jedni drugima ni imena. Malo su pod utiskom događaja i uplašeni pa treba vremena da se oslobode - kaže Čugalj. U Italiju će putovati dvadeset igrača, deset iz Vukovara i okoline, a još deset s područja Korduna, Banije, Like, Gorskog Kotara, Dalmacije i Istre, te dva člana stručnog tima. Poziv selektora dobilo je i više igrača, ali su neki odustali.

- Petorica nisu mogla dobiti slobodne dane na poslu, dok su dvojica odustali zbog straha da ne bi imali problema u svojim sredinama jer i toga još uvek ima - objašnjava Čugalj. Za razliku od Srba iz Hrvatske, Hrvati u Srbiji svoju reprezentaciju imaju već deset godina i po rezultatima su u samom vrhu. Na Europeadi 2008. godine u Švajcarskoj osvojili su drugo, a pre četiri godine u Nemačkoj, treće mesto.

- Mi smo prešli taj put, znamo šta je početak koji je i nama bio težak. U ovom trenutku bitan je broj, a reprezentacija Srba ima dve raspoložive ekipe. To je najvažnije, a kvalitet će doći kasnije. Ne treba se sakrivati, treba se kao nacionalna manjina pokazati - poručuje Marinko Poljaković, selektor reprezentacije Hrvata iz Srbije.

- Nekako smo priželjkivali da i Srbi u Hrvatskoj naprave reprezentaciju pa da možemo igrati. Mislim da će se igrači sada slobodnije izjašnjavati i dolaziti u naše selekcije. Drago nam je što putujemo zajedno. Biće to jedno dobro druženje, upoznavanje i uzajamno bodrenje - kaže Poljaković čiji su igrači većinom iz Subotice i okoline.

Dve reprezentacije primili su u gradskoj upravi Vukovara predstavnici Grada i Vukovarsko-sremske županije. Prijateljsku utakmicu koja je na igralištu FK ‘Vuteks-Sloge’, kako to i dolikuje, započela intoniranjem državnih himni ‘Lijepa naša’ i ‘Bože pravde’, pratili su politički predstavnici dve manjinske zajednice.

- Ovo je veliki doprinos ne samo jednih drugima, već istovremeno pokazatelj državnim politikama kako stvari mogu izgledati drugačije od onog kako znaju izgledati - rekao je Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća koje se na inicijativu NK ‘Petrova Gora’ iz Vojnića prihvatilo formiranja reprezentacije Srba iz Hrvatske, pokroviteljstva i organizacije odlaska na Europeadu. Pupovac je istakao korektan i partnerski odnos Hrvatskog nogometnog saveza Hrvatske i Fudbalskog saveza Srbije.

- Zadovoljni smo podrškom koju smo dobili s te strane. Takođe smo zadovoljni što su neki ljudi u Srbiji koji nisu političari i nisu deo državnih struktura već poslovni ljudi, razumeli smisao naše inicijative i osigurali sredstva za ovo putovanje - rekao je Pupovac ne želeći otkriti o kome se radi.

- Ovom gestom pokazujemo da itekako imamo potrebu da sarađujemo sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj. Želimo dati doprinos kad je u pitanju relaksiranje hrvatsko-srpskih odnosa, ali i da tu vrstu naše saradnje prate i odnosi između dve države - rekao je Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratske zajednice Hrvata iz Vojvodine (DSHV).

- Sama činjenica da je došlo do ovog susreta dobitak je za sve. Svedoci smo da su animoziteti prema manjinskim zajednicama povećani, ali mi sportisti se ne mirimo s tim. Sport je najbolji način da se ti animoziteti umanje. Ovo je prilika da pokažemo onima koji misle drugačije da mi možemo skupa - smatra Petar Kuntić, bivši predsednik DSHV-a i član mešovite međuvladine komisije koja prati sporazum o zaštiti Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.
Iako je rezultat utakmice u priči sa ovakvom porukom nebitan, spomenimo da su Hrvati iz Srbije pobedili sa 4:0. Golove su postigli Nenad Skenderović, Bojan Ušumović, Nenad Vukoičić i Slaviša Stipančević.

Europeada se u organizaciji Federalne unije evropskih manjina (FUEN) održava svake četiri godine. Ove godine će nastupiti čak 24 ekipe, u šest grupa po četiri tima. Reprezentacija Srba iz Hrvatske nalazi se u grupi s Nemcima iz Rusije, Nemcima iz Mađarske i Cimbrima iz Italije, dok će Hrvati iz Srbije igrati s nacionalnim manjinama iz Švajcarske i Estonije te Romima iz Mađarske. Hrvati iz Srbije, sudeći po dosadašnjem uspehu, ove godine pucaju na sam vrh. Nema sumnje da će ih u tome bodriti njihovi prijatelji, Srbi iz Hrvatske, osim ako se kojim slučajem ne nađu u finalu.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

u-sumi-na-podrucju-petrinje-pronadjena-ubojita-sredstvaU šumi na području Petrinje pronađena ubojita sredstva
PECKI - U mjestu Pecki, na petrinjskom području, u šumi su pronađena odbačena razna ubojita sredstva. Dolaskom policijskog službenika protueksplozijske...
dusan-vuckovic-iz-trnovca-samovanje-srca-udarnickogDušan Vučković iz Trnovca: Samovanje srca udarničkog
TRNOVAC - Pišući o sudbinama i životu povratnika na Baniji i Kordunu, susretali smo ljude različitih zanimanja i profesija - od poljoprivrednika, kovača,...
nova-zaposljavanja-u-drvnom-centru-glinaNova zapošljavanja u Drvnom centru Glina
GLINA - Otvaranjem novog pogona kogeneracije u drvnom centru, Glina postaje prvi energetski neovisni grad u Hrvatskoj. Tako su stvoreni i preduvjeti za...
u-naredne-tri-godine-bice-uredjena-katastarska-opcina-glinaU naredne tri godine biće uređena Katastarska općina Glina
GLINA - U Gradskoj upravi Grada Gline gradonačelnik Stjepan Kostanjević održao je radni sastanak s predstavnicima Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda...

Društvo

optimizam-u-devedeset-i-drugojOptimizam u devedeset i drugoj
BENKOVAC - Pored benkovačkog hrama posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju, koji datira još iz davne 1590....
obiljezena-75-godisnjica-proboja-na-petrovoj-goriObilježena 75. godišnjica proboja na Petrovoj gori
PETROVA GORA - Podno spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori danas je obilježena godišnjica...
veljun-do-mostica-u-dva-puticaVeljun: Do mostića dva putića
VELJUN - Za vrijeme prošlotjedne komemoracije u Veljunu lokalni stanovnici obraćali su se saborskom...

Novosti

hho-pokusao-demantovati-brojku-od-67-496-izbrisanih-srbaHHO pokušao demantovati brojku od 67.496 izbrisanih Srba
ZAGREB - Iako se činilo da je nedavni tekst u zagrebačkim "Novostima" o više od 67.000 Srba izbrisanih...
alo-hrvati-iskopavaju-i-pale-kosti-mrtvih-srbaALO: Hrvati iskopavaju i pale kosti mrtvih Srba!
KNIN - Srpska groblja u Kninu prekopana, a kosti spaljene! Kako „Alo!“ saznaje, u poslednjih deset dana...
linta-odavanje-pocasti-ubijenim-ustasama-u-blajburgu-najdublje-vrijedja-zrtve-ndh-aLinta: Odavanje počasti ubijenim ustašama u Blajburgu najdublje vrijeđa žrtve NDH-a
BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje najdubljim vrijeđanjem žrtava NDH...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

banijac-milan-pribicevic-inspiracija-americkoj-umetniciBanijac Milan Pribićević inspiracija američkoj umetnici
BEOGRAD - U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu u toku je izložba "Srbija, rat i plakat...
veljko-ostojic-uspomene-nekeVeljko Ostojić: Uspomene neke
Bio sam u rodnom krajuNašao sam kuću staru,Banijaca nema višePo svijetu se raselišeOj Banijo tebi...
kuca-kulture-u-bjelovaruKuća kulture u Bjelovaru
BJELOVAR - U Bjelovaru je otvorena Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i...
prividi-1Prividi (1)
Prividi se i pričuje neuku čovjeku vrlo lako. Ali hoće i učenome da se priviđa i pričuje. Ovo sam ja...

Oluja

kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...
dena-je-pas-koji-je-pronasao-svoju-porodicu-nakon-139-dana-i-500-kilometaraDena je pas koji je pronašao svoju porodicu nakon 139 dana i 500 kilometara!
Priča u kojoj je glavni akter pas koji je pronašao svoju porodicu nakon 139 dana i 500 kilometara obišla je svet. Desila se te 1995. godine, kada je...

Politika

pupovac-srbi-ulaze-u-deset-zupanijaPupovac: Srbi ulaze u deset županija
ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže za RTS da su rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj veoma dobri za...
farsa-od-izbora-u-hrvatskoj-srbi-na-njivu-hrvati-ih-izbace-sa-spiskaFarsa od izbora u Hrvatskoj: Srbi na njivu, Hrvati ih izbace sa spiska
ZAGREB - Jedino što srpski narod u Hrvatskoj može da očekuje posle lokalnih izbora je da i dalje bude žrtva političkih obračuna. Mostov ministar...
intenzivna-kampanja-sdss-a-na-banijiIntenzivna kampanja SDSS-a na Baniji
GLINA - U Sisačko-moslavačkoj županiji srijeda je bila jedan od intenzivnijih dana predizborne kampanja. Kandidat za zamjenika župana Bogdan Rkman zajedno...